Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 13.06.2015.
04:30
24sata.rs A

Nosili ste štikle, pa ste prešli na baletanke? Imamo lošu vest za vas

Stopala koja su navikla na cipele s visokom štiklom, u ravnoj obući počnu da se izvrću, tabani ispaštaju i često se javljaju čukljevi, a noge otiču.

Reuters/L.J.
Prelazak sa visoke potpetice mora biti postepen: Nikada nemojte u potpunosti odustati od štikle

Žene koje ceo život nose obuću s visokom ili višom štiklom i onda počnu da nose cipele s niskom petom ili ravne, mogu da se suoče s brojnim problemima sa stopalima, kaže specijalista ortoped dr Ernest Irha. Problemi nastaju zbog toga što se zadnja grupa mišića potkolenica tokom godina nošenja visokih štikli skraćuje i postaje manje elastična.

- Kad na stopala koja su se adaptirala na hod u visokim štiklama obujemo obuću s niskom štiklom, ili još gore, baletanke, dolazi do preopterećenja ispod prednjeg dela stopala. U položaju s ispruženim kolenom, stopalo ima ograničene pokrete na gore, prema potkolenici- kaže doktor Irha.

Najčešće se kretanje stopala prema potkolenici završava na oko 90 stepeni, a za prijatan hod po svim podlogama je potrebno 110 stepeni - objašnjava dr Irha. Zbog toga se u ravnoj cipeli, posebno ako ste zbog drugih problema (bolovi u leđima, oticanje nogu i sl.) naglo prestali da nosite visoke štikle, mogu javiti bolovi, prsti se savijaju, a stopalo pokušava to da kompenzuje dodatnim izvrtanjem.

Tako se skraćuje korak i stopalo počinje da se prilagođava preopterećenju promenom svoje konstitucije. Do tada neki manji deformiteti u toj fazi često postaju veći, pa se mogu javiti čukljevi, ukočeni palčevi, zgrčeni ili savijeni prsti, spuštena stopala se pogoršavaju, dolazi do pritiska na nerv u prednjem delu stopala, a ponekada se razvija tzv. Mortonova metatarzalgija (bol u prednjem delu stopala).

Te probleme žene jako potcenjuju, odnosno većina nas ne razmišlja o tome da možemo da utičemo na održavanje ravnoteže i ravnomernu preraspodelu opterećenja, kao i pravilan obrazac hoda, na zdravlje kolena, karlice i leđa, upozorava dr. Irha.

- Veće ili manje tegobe ima polovina ženske populacije, a jedna trećina je u situaciji u kojoj treba neki oblik lečenja - kaže dr Irha.

Reuters
Znamo da ih volite i da su udobne, ali u baletankama noge stradaju

S obzirom na to da vreme ne može da se vrati, važno je ublažiti simptome, a dr. Irha ističe da su mogućnosti neoperativnog lečenja prilično ograničene. Svode se na vežbe i uloške za stopala koji smanjuju tegobe, ali ne otklanjaju deformacije. Preporučuje se i svakodnevna samomasaža stopala, a preopterećena stopala treba podvrgnuti i ručnoj limfnoj drenaži, tj. obratiti stručnjaku.

Na niske cipele pređite postupno, ali nemojte u potpunosti odustati od štikle.

Ona treba da bude od tri do pet centimetara. Korisne su i redovne vežbe istezanja za listove, a posebno je važno da znate da izaberete pravi model cipele.

Važno je da stopalo u hodu ne klizi prema prstima i ne nabija se u prednji deo cipela, što zavisi i od kalupa. Bitan je i odnos visine štikle i oblika prednjeg dela cipele, kao i položaj prstiju u cipeli.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online