Utorak 16. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 03.03.2014.
08:00
mondo.rs A

Kako da prepoznaš lošeg ličnog trenera?

Nisu svi personalni treneri jednako dobri, a više-manje je poznato da se kod nas gotovo svako naziva personalnim trenerom. Evo kako možete da procenite da li je vaš trener dobar, prosečan ili bi možda trebalo da promeni posao.

Foto: Ilustracija
 

Ukoliko niste toliko zainteresovani za fitnes, jednostavno ne možete po nijansama da ocenite da li je neko loš trener ili ne. Zato ćemo vam navesti pet najvećih znakova za uzbunu kada uzimate personalnog trenera. Ako vaš trener radi neku od ovih stvari, možete i da pređete preko toga, ali ako radi svih pet, vreme je da promenite trenera, piše MH.

Ne pravi beleške

Veliki, verovatno i najveći deo trenerskog posla je osmišljavanje programa kojim ćete vi ostvariti svoje ciljeve. Ali jedno je sigurno, ukoliko ne zapisuje beleške tokom treninga, ne može da zna da li program funkcioniše. I pritom ne mislimo samo na broj ponavljanja - dobar trener konstantno zapisuje informacije, koje vežbe ste radili, koje tegove podizali, broj serija, ponavljanja, tempo kojim ste vežbali. Na osnovu tih podataka on zaključuje šta je najbolje za vas.

Ne izgleda kako treba

U fitnes idustriji, izgled jeste bitan. Naravno, ne mora da ima "isklesane" trbušnjake ili mišiće kao bodibilder. Ali ne bi trebalo ni da bude baš zapušten, nešto na njemu mora da pokazuje da je majstor svoje oblasti.

Priča, i to mnogo

Želiš trenera koji će biti prijatan prema tebi, ali ipak, on je tu da na bezbedan i efektivan način ostvari tvoje fitnes ciljeve, ne da čavrlja o poslednjoj utakmici ili rezultatima u nekom sportu. Istraživanja su pokazala da ukoliko vam je um zauzet sa nečim drugim i vaši mišići će isto biti.

Bez bola nema napretka

Trener će vam pomoći da postignete više nego što možete sami. Bezbedno vas gura van zone udobnosti i izaziva vaše mišiće da rade na novi i efektivniji način. Međutim, ako vas na svakom treningu tera do i preko granica, budite oprezni. Ovaj tip treninga, koji vas tera da povraćate i padate u nesvest, ne samo da nije efektivan, već je i opasan. Od ovakvih treninga ne samo da ćete izgubiti želju za fitnesom, nego ćete se verovatno i povrediti. Telo vam putem bola govori kada bi trebalo da prestanete. Upala mišića je poželjna, ali ne onakva koja će vas naterati da ostanete u krevetu naredna tri dana.

Ne testira vas pre početka

Da li bi vam bilo čudno kada bi automehaničar krenuo da "trkeljiše" ispod vaše haube, a da vas ne pita šta nije u redu ili da čak i ne upali motor? Isto tako je i sa personalnim trenerima. Dobar trener tretira vaše telo kao mašinu. Procenjuje vašu građu, prednosti i slabosti. Rezultati mu daju uvid u to kakvom ste trenutno stanju, a na osnovu toga on sklapa vaš program vežbi. Provera bi trebalo da se ponavlja na svake četiri do osam nedelja, kako bi se uverili u vaš napredak.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online