Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 25.10.2011.
08:00
S media A

Šta treba da znate ako želite ravan stomak

Svi koji su poželeli da imaju savršen i ravan stomak znaju kako je to skoro pa nemoguća misija.

Imati ravan stomak nije "nemoguća misija"
 

Uz puno truda i vežbanja potrebno je da svoju ishranu prilagodite novom stilu života. Jer bez promene prehrambenih navika nećete puno toga uspeti da promenite.

UBRZAJTE METABOLIZAM

Koliko ste puta čuli reč metabolizam, a u stvari niste shvatili o čemu se tačno radi? Metabolizam se odnosi na količinu kalorija koje naše telo sagori, tj. potroši kako bi telo moglo da funkcioniše.

Ako ubrzate svoj metabolizam, tada ćete trošiti više kalorija i na taj način smanjiti nakupljanje masti tamo gde im nije mesto.

Ako je vaš metabolizam zadovoljavajuć, onda ćete lakše variti hranu i imaćete više energije tokom dana. Često jedite male obroke, vežbajte i pijte puno vode koja će isprati toksine iz tela.

PROTEINI

Proteini pomažu pri izgradnji mišića tako što pretvaraju masti u mišićno tkivo, zato ih morate uvrstiti na svoj svakodnevni meni. Zašto je bolje da imate mišiće, a ne salo? Osim očitih zdravstvenih razloga, mišići za svoj rad troše više kalorija nego salo, pa na taj način lakše mršavite.

Obratite pažnju na belance, voće, orašaste plodove, tamno povrće i žitarice od celog zrna. Proteini takođe mogu da ubrzaju metabolizam, čine nas sitijima duže vreme pa tako drže apetit pod kontrolom.

DORUČKUJTE

Svaki dan započnite zdravim doručkom – bogatim celovitim žitaricama i složenim ugljenim hidratima, u kombinaciji sa svežim voćem. Izbegavajte zaslađene, čokoladne, hrskave pahuljice koja su krcate jednostavnim šećerima i dodacima koji vam neće pomoći pri mršavljenju. Naglasak treba da stavite na integralne pahuljice, naročito zobene. Možete da ih kombinujete sa suvim voćem, npr. kajsijama ili grožđem.

Takav doručak biće veliki izvor minerala, vitamina i vlakna, pa ćete posle njega dugo biti siti. Pijte obrano mleko jer punomasno pridonosi nadutosti i gasovima. Izbegavajte masne mlečne proizvode kao što je puter.

Pre doručka umesto kafe popijte žuti ili zeleni čaj koji će vas razbuditi i omogućiti metabolizmu bolji rad.

VODA

Pijte puno vode, bar dve litre dnevno. Pri tom vodu ne smete brzo i hlapljivo da pjete, nego polako – najviše decilitar odjednom.

ALKOHOL IZBEGAVAJTE U ŠIROKOM LUKU

Izbacite alkohol na neko vreme. Čaša vina koja prati vaše večere možda je razlog zbog kojeg više ne stajete u omiljene farmerke. Alkohol takođe podiže nivo kortizola i šalje masne ćelije u stomak.

VEŽBAJTE

Ako mislite da su samo trbušnjaci važni za ravan stomak, gadno ste se prevarili. Naime, ako samo pumpate trbušnjake, učvrstićete mišiće koji se skrivaju duboko ispod sala. Masnoće ćete morati da se rešite kardio treningom, a tek onda možete da imate ravan stomak ili čak pločice.

Ako na raspolaganju imate teretanu, probajte trčanje na traci, orbitrek, sobni bicikl ili steper svaki drugi dan u trajanju od bar 30 minuta. Važno da je mišićima date priliku da se oporave i ne forsirate svoje telo.

NEMOJTE DA ZABORAVITE NA VLAKNA

Namirnice bogate vlaknima pojačavaju sposobnost tela da sagori masti. Istovremeno ćete duže biti siti, nećete biti naduti, a vlakna će korisno da deluju na vaš sistem za varenje, savetuje Ordinacija.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online