Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 10.03.2018.
04:30
Vestionline A

Budućnost je stigla: Audi predstavio leteći automobil (VIDEO)

Na ovogodišnjem auto-salonu u Ženevi, Audi je u sardanji sa gigantom avio-industrije Airbusom i kompanijom Italdesign predstavio zanimljiv koncept letećeg automobila.

youtube.com/Italdesign Official

Nakon prvih, neuspelih pokušaja u periodu posle Drugog svetskog rata, ideja letećeg automobila ponovo je oživela poslednjih godina.

Neke manje i startap kompanije već su predstavile svoje prototipove letilica koje se mogu kretati i na javnim putevima, da bi se u avanturu letećeg automobila uključila i velika imena iz auto i avio industrije – Audi i Airbus.

Dva giganta iz oblasti transporta, uz pomoć firme Italdesign, razvili su Pop.Up Next koncept modularnog automobila-letilice, koji je predstavljen na aktuelnom ženevskom salonu automobila, a koji je nastao iz prethodnog projekta Pop.Up.

Tvorci ovog vozila opisuju ga kao "potpuno elektrifikovano i automatizovano prevozno sredstvo sa opcijama horizontalnog i vertikalnog kretanja".

Vozilo se sastoji od ultralakog modula putničke kabine za prevoz dve osobe, koji se po potrebi postavlja ili na platformu sa točkovima (za potrebe vožnje po kopnu) ili se povezuje sa komponentom koja sadrži 4 horizontalno orijentisana elementa sa 8 propelera (u modu za letenje).

U modu za letenje, Pop.Up Next izgleda poput velikog drona. Svaki od 8 proprelera pogonjen je elektromotorom snage 20 kW, koji se napaja električnom energijom iz baterija kapaciteta 70 kWh.

Kao letilica, ova koncept raspolaže sa 160 kw (218 ks) i može da razvije maksimalnih 120 km/h. Radijus letenja iznosi do 50 km, nakon čega mora sa sleti i da dopuni baterije.


Dopuna traje 15-ak minuta.

Kada se putnička kabina poveže sa platformom za vožnju po putu, za pogon se koriste baterija od 15 kWh i dva elektromotora ukupne snage 60 kW (82 ks).

Maksimalna autonomija u vožnji iznosi 130 km, sa punim baterijama.

Konstruktori letećeg koncepta Pop.Up Next tvrde da bi ovo vozilo svoju primenu moglo da nađe u velikim svetskim metropoloma. Ideja je da posetioci nakon sletanja avionom na aerodrom presednu u već pripremljenu Pop.Up Next letilicu.

Nakon što ih ona preveze do centra grada, kabinski modul bi se spustio na platformu na točkovima, a zatim otkačio od letećeg modula, pa bi putnici nastavili vožnju kao u svakom drugom automobilu.

Leteći modul (koji se sada ne koristi) odleteo bi do punjača kako bi se baterije dopunile električnom energijom za sledeći let. Predviđeno je da Pop.Up Next bude potpuno automatizovan i autonoman, bilo da se koristi za letenje ili vožnju po putu.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online