Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 27.12.2017.
00:30
Vesti A

Vodič do otadžbine: Kazna na kućnu adresu

Saobraćajna policija u Hrvatskoj je postavila nekoliko fiksnih, ali ima i pokretnu specijalnu kameru za prepoznavanje registarskih tablica i tako identifikuje neregistrovano vozilo. Prema pisanju hrvatskih medija, uređaj je delo njihovih programera i može da za sekundu identifikuje 10 vozila uz tačnost od 90 posto.

pixabay.com
Oprez kroz Hrvatsku: Saobraćajci vrebaju

Uređaj je efikasan danju i noću, kod smanjene vidljivosti i pri brzini vozila od preko 200 km na sat. Specijalna kamera identifikuje vozila članica EU, kao i država iz okruženja Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Makedonije.

Razlog za uvođenje kontrole registarskih tablica je činjenica da je za devet meseci ove godine na putevima Hrvatske otkriveno 11.227 vozila koja nisu bila registrovana i osigurana. Statistika pokazuje da je 2009. godine u saobraćaju bilo oko 300.000 neosiguranih motornih vozila, a da je danas taj broj oko 50.000.

Cena vožnje neregistrovanog i neosiguranog vozila može biti vrlo visoka, pogotovo ako dođe do saobraćajnog udesa. Osiguranje u tom slučaju traži od vlasnika u celosti povraćaj isplaćene štete.

Kazne za parkiranje

Austrijski OeAMTC navodi da su mnogi turisti koji provode odmor u "lijepoj njihovoj" dobili kaznu u visini od 150 evra na kućnu adresu, jer nisu platili taksu za parkiranje. U mnogim slučajevima OeAMTC je uspeo da umanji kazne ili izdejstvuje njihovo storniranje, ali to ipak znači da pripazite gde ostavljate automobil jer vas pogrešno parkiranje može udariti po džepu. Takođe veoma su visoke kazne i za druge vrste prekršaja, poput vožnje pod dejstvom alkohola, ili prekoračenja brzine, mnogo skuplje nego recimo u Austriji ili Nemačkoj.

Čitajte vodič i digitalno

Ceo vodič odmah vam je dostupan na VESTI DIGITAL, od 18. decembra.

Potrebno je samo da preuzmete aplikaciju na:

za apple: https://appsto.re/de/XSioib.i

za android: https://play.google.com/store/apps/details?id=com.publiss.client.p999R6wI!

Presretači

U Hrvatskoj, kao i mnogim drugim državama, auto-putevima krstare specijalne policijske patrole, takozvani presretači, koji u neupadljivim i neobeleženim, ali zato brzim automobilima, hvataju oni koji prekorače maksimalnu brzinu koja je auto-putevima ograničena na 130 km na sat. Prekršaj se snima kamerama u automobilu i kasnije koristi kao dokazni postupak, a kazne su veoma visoke.

Zimska oprema

Sve do 15. marta naredne godine zimska oprema je obavezna bez obzira na vremenske prilike i stanje za sva vozila koja se kreću takozvanim zimskim deonicama puteva u Hrvatskoj. Pod te zimske deonice spadaju svi hrvatski auto-putevi osim dalmatinske deonice A1 od Maslenice do Vrgorca i Istarskog ipsilona i ukupno 1.523,3 km državnih puteva (osim Dalmacije, Primorja i Istre). Kazna od 700 kuna (oko 92 evra) predviđena je za vozača koji nema zimsku opremu.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online