Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 24.10.2017.
00:30
B. Božin - Vesti A

Nemci promenili Zakon o saobraćaju: Kazne veće i deset puta

Krajem prošle sedmice stupile su na snagu izmene u Zakonu o saobraćaju koje predviđaju osetno veće kazne za vozače koji krše propise.

pixabay.com
Ugasi motor i zovi: Najmanja kazna za telefoniranje je 100 evra

Primera radi, ko u zakrčenom saobraćaju ne napravi prolaz za vozila Hitne pomoći ili policijski auto pod sirenama, do sada je kažnjavan sa 20 evra. To je čista simbolika u odnosu na novi cenovnik koji predviđa 200 evra kazne za one koji ne naprave prolaz na auto-putu ili na nekom od puteva izvan naseljenih mesta! Ako pritom još ometa druge učesnike u saobraćaju, biće kažnjen sa 240 evra i jednim mesecom zabrane vožnje, ako dodatno ugrožava saobraćaj kazna je 280 evra i jedan mesec zabrane, a oni koji u takvim situacijama prouzrokuju materijalnu štetu - sa 320 evra i mesec dana zabrane vožnje!

Bez pokrivenog lica

Iako do sada nije bilo pravila o oblačenju za volanom, nova regulativa predviđa da pri vožnji lice vozača ne sme da bude zabrađeno ni pokriveno. Ko se o to ogluši, moraće da računa sa kaznom od 60 evra. Izuzetak su vozači motora ili drugih vozila koji imaju obavezu nošenja zaštitne kacige.

Za sve puteve u naseljenim mestima principijelno važi: ko odmah ne napravi mesto za spasilačka vozila sa plavim svetlom i sirenom, moraće ubuduće da računa sa kaznom od 240 evra i sa mesec dana zabrane vožnje, dodatno ugrožavanje saobraćaja se sankcioniše sa 280 evra plus mesec dana zabrane, a prouzrokovanje materijalne štete sa 320 evra i mesec dana zabrane.

Pored ovoga i telefoniranje za volanom postaje znatno skuplje, ali i korišćenje drugih elektronskih uređaja kao, na primer, tableta i slično. Osnovna kazna za to je 100 evra, ako se dodatno izazove opasnost 150 evra i mesec dana zabrane, a ako se prouzrokuje materijalna šteta - 200 evra i mesec dana. Telefoniranje mobilnim pri vožnji bicikla se od sada kažnjava sa 55 evra.

Novina je i pravilo da mobilni u autu sme da se koristi tek kada je u potpunosti isključen motor. Zakonodavac je eksplicitno naglasio da to nije slučaj sa vozilima koja imaju automatiku za start i stop. U tom modusu podjednako ne sme da se koristi ni elektronski aparat niti telefon. Od ovog pravila su izuzeti pomoćni uređaji, kao kamera za vožnju unazad ili elektronske naprave koje dopunjuju ili zamenjuju retrovizor.

Ilegalne trke krivična dela

Novina je i to da ilegalne trke kolima više ne spadaju u prekršaje javnog reda, nego potpadaju pod krivične delikte. Učesnicima tih trka, ali i njihovim organizatorima prete novčane kazne i zatvor u trajanju do dve godine.
Ako se u divljim trkama neko povredi ili čak smrtno strada, kazne se kreću i do deset godina zatvora. Osim toga je predviđena zaplena auta i oduzimanje vozačke dozvole za učesnike ilegalnih trka.


 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online