Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 06.10.2017.
05:30
Vestionline A

I to se dešava: Pijani biciklista udario samovozeći auto

Sve više auto-kompanija testira prototipove "automobila bez vozača" na javnim saobraćajnicama, pa je neminovno da se ponekom od test vozila dogodi saobraćajna nezgoda.

pixabay.com
Tokom septembra šest incidenata u kojima su učestvovali Bolt prototipovi

Budućnost pripada samovozećim automobilima, ali pre toga očekuje nas period tranzicije tokom kojeg će se na putevima istovremeno nalaziti vozila kojima upravljaju ljudi i ona koje u potpunosti kontrolišu kompjuteri. 

I dok mnogi sa nepoverenjem gledaju na pojavu automobila sa auto-pilotom na putevima, u saobraćajkama koje su do sada zabeležene, pre svega u SAD gde je prisutno najviše samovozećih test vozila, krivci su gotovo po pravilu vozači od krvi i mesa. 

Među kompanijama čiji se samovozeći prototipovi nalaze na ulicama je i američki gigant General Motors (GM), koji tehnologije auto-pilota testira na svom modelu na struju, Chevroletu Bolt. 

Odeljenje GM-a koje razvija i testira ove sisteme, poznato po nazivu Cruise Automation, prijavilo je tokom septembra šest incidenata u kojima su učestvovali Bolt prototipovi. Međutim, kako piše Rojters, sve saobraćajke izazvali su drugi vozači, biciklisti ili pešaci, a na sreću niko od njih nije povređen.

Bilo je tu i bizarnih incidenata, poput onog iz San Franciska u kome je pijani biciklista udario u samovozeći Bolt krećući se jednosmernom ulicom u nedozvoljenom smeru. 

S obzirom da se u svakom Boltu, zbog mogućih nepredviđenih okolnosti, tokom testiranja nalazi čovek na mestu vozača, on je na vreme primetio biciklistu i zaustavio automobil, ali biciklista nije uspeo da zakoči pa je udario u test vozilo. 

U septembru se dogodio i incident u kome je vozač, čiji sa automobil kretao iza samovozećeg Chevroleta Bolt, udario test vozilo otpozadi dok je razgovarao mobilnim telefonom. 

U još jednoj od zabeleženih saobraćajki u proteklom mesecu Dodge Charger je zakačio autonomno vozilo tokom preticanja na nedozvoljenom mestu, a vozač je pobegao sa lica mesta. 

Prema rečima portparola GM odeljenja Cruise Automation, u svim saobraćanim nezgodama u 2017. u kojima su učestvovala Chevroletova test vozila, krivica je uvek bila na drugim vozačima, što govori u prilog tvrdnji da je ljudski faktor ipak najslabija karika kada je reč o bezbednosti u saobraćaju.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online