Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 11.05.2017.
17:18
Vestionline A

Šta kada volan neće da sluša?

Problem sa uređajem za upravljanje vozilom, ili popularno zvanim volanom, može da izazove mnoštvo neprijatnosti ali i da ugrozi Vašu bezbednost, ali i bezbednost drugih učesnika u saobraćaju.

Kako bi ste izbegli ovakve neprijatnosti pričali smo sa stručnjacima iz firme OKTA TECH. Ova firma specijalizovana za projektovanje, proizvodnju i servis procesne opreme ima veliko iskustvo u servisiranju i održavanju upravljačkih uređaja na vozilima.

pixabay.com
 

- Kao i kod svih kvarova na bilo kojim mašinama i opremi, bitna je pouzdana i blagovremena dijagnostika - kažu naši sagovornici.

- Za utvrđivanje kvara na letvi volana ne morate ići kod majstora već ga možete utvrditi i sami. Najčešći pokazatelj neispravnosti servo uređaja je da se prilikom prelaska preko neravnina javlja krakteristično lupkanje koje nije prisutno kod ispravnog uređaja. Ovo je pouzdan znak da je došlo do oštećenja čaura koje vode osovinu letve volana. Nakon ovog kvara sledi curenje letva. Ovo curenje može biti veoma neprijatno i skupo za popravku. Kada usled curenja ulja dođe do nedostatka ulja u sistemu servo uređaja, imate siguran pokazatelj da je procurela servo letva, pumpa ili da je došlo do defekta creva. Defekt na crevima možete isključiti jednostavnim vizuelnim pregledom, kao i curenje na pumpu, jer ako je problem u njima vidljivo je vrlo jasno vlaženje i curenje, ostavljanje fleka ispod auta i sl. Ukoliko su svi ovi simptomi odsutni, jasno je da je došlo do kvara na servo letvi. U svakom od ovih slučajeva neophodno je izvršiti servis letve volana.

Kako bi se sanirale posledice ovih kvarova OKTA TECH preporučuje generalni servis letve volana. Ovaj servis letve volana podrazumeva kompletnu zamenu zaptivnih segmenata, prstenova razvodnika i klipnjače. Pod ovaj servis još spada i zamena elemenata vođenja, odnosno čaura i polumeseca španera. Kako bi bili sigurni u dobro urađen servis, majstori OKTA TECH-a svaku letvu volana testiraju posle obavljenog servisa i šteluju je na posebnom probnom stolu.

- Sam postupak testiranja vrlo je bitan i ima velik uticaj na samu bezbednost vozila. Uređaji koji se remontuju kod nas bezbedni su i vraćeni u propisani standard - ističu u OKTA TECH-u.

Sve ovo se odnosi i na generalni remont i pumpi volana. Kompletan postupak, od zamene zaptivnog i ležajnog seta pa do završetka otklanjanja problema, je ispraćen od strane stručnih i iskusnih majstora, a servis se završava testiranjem na probnom stolu.

pixabay.com
 

Sagovornici su nam detaljno objasnili neohodnost vraćanja uređaja za upravljanje u standard.

- Često se zaboravlja da ovim uređajem upravljamo vozilom, tako da svako odstupanje od ustanovljenih parametara može biti fatalno. Po završetku remonta servo letva se priključuje na probni sto, na kome se pored testiranja curenja, merenja protoka i pritiska, vrše i neophodna štelovanja. Ako podešavanja nisu u dozvoljenim odstupanjima može doći do velikih problema, kao što su pucanja torzione opruge, blokade volana ili pojave "kontra volana"...

Kako bi klijenti bili sigirni u dobijenu uslugu i kvalitet izvršenog servisa, OKTA TECH obezbeđuje pisanu garanciju na sve izvedene radove u trajanju od 12 meseci.

Pored servo letve volana preduzeće OKTA TECH radi i servis servo pumpe kao i mnoge druge usluge.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online