Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 31.12.2016.
01:30
B92 A

Najtraženiji polovnjaci u 2016.

Ako se pitate koji su to polovni automobili bili najtraženiji u Srbiji tokom godine za nama, odgovor je jednostavan - potencijalni kupci najviše su se interesovali za vozila koja koštaju između 2.000 i 3.000 evra.

pixabay.com
Vozite li polovan ili novi automobil?

Prema podacima koje je objavio sajt Polovni automobili ubedljivo najveći broj kupaca traži vozila upravo tog cenovnog razreda, ali je i dalje poražavajuće to što su na drugom mestu po interesovanju automobili čija je cena između 1.000 i 1.500 evra. Na trećem mestu po interesovanju je grupa vozila koja koštaju između 4.000 i 5.000 evra. 

Kao i svake godine, sajt je izvršio detaljnu analizu tržišta automobila u Srbiji na osnovu svojih podataka. Cena je i dalje najvažniji faktor koji utiče na izbor automobila - ljudi uglavnom voze polovne automobile koje mogu da priušte, a u manjoj meri one koje žele. 

Ovde treba napomenuti da je reč o statistici najtraženijih automobila, odnosno onih za koje su se potencijalni kupci najviše interesovali, što ne znači nužno da su ta vozila bila i najprodavanija. 

Nakon novca potrebnog za nabavku samog automobila, presudnu ulogu prilikom odabira igraju cena registracije i troškovi održavanja. 

Ipak, barem statistički gledano, situacija je za nijansu povoljnija u odnosu na 2015. godinu, kada su najtraženiji polovni automobili u Srbiji bili oni do 2.000 evra, dok su drugom mestu po tražnji bila vozila čija je cena do 1.000 evra, a na trećem automobili koji koštaju do 1.500 evra.

pixabay.com
Beograđani najviše vole BMW

Dizelaši uglavnom prvi izbor, benzinci još uvek nepopularni

Kada je tip goriva u pitanju, dizelaši su i ove godine daleko najtraženiji. Čak 60 odsto kupaca interesuje se isključivo za automobile sa dizel motorom. 

Tražnja za benzincima čini 11 odsto, dok se za kombinaciju benzina i gasa (TNG) odlučuje 14 odsto kupaca. Za preostalih 15 odsto vozača tip goriva nije presudan faktor.

I dalje se više kupuju stariji polovni automobili

Svega 9 odsto vozača zainteresovano je, odnosno mogu da priušte, vozila koja su mlađa od 6 godina, 37 odsto njih opredeljuje se za automobile koji nisu stariji od 2005. godišta, a 36 odsto za sebe razmatra automobile između 2000. i 2005. godišta, dok se 18 odsto vozača u Srbiji interesuje za vozila koja su proizvedena devedesetih.

pixabay.com
Uglavnom se traže stariji modeli

Još uvek malo interesovanje za vozila preko 2.000 kubika

Kao i ranijih godina, polovni automobili sa motorima preko 2.000 kubnih centimetara radne zapremine slabije se traže, najviše zbog tehnički zastarelih propisa na osnovu kojih se formira cena registracije. Samo14 odsto vozača u Srbiji zainteresovano je za takve "luksuzne" automobile.

Hečbek karoserije postale najpopularnije

Tražnja za hečbek vozilima dominira, sa učešćem od 33 odsto interesovanja. Do 2016. godine, limuzine su bile najtraženije, ali sada su na drugom mestu sa 28 odsto. 

Karavani su se tražili u 18 odsto slučajeva, monovolumeni su na četvrtom mestu sa 8, SUV i terenska vozila na petom sa 6 odsto opšte potražnje, a kupei, kabrioleti i pik-ap vozila zajedno jedva uspevaju da premaše 5 odsto. 

Automobile sa 4 i 5 vrata traži 79 odsto kupaca, dok se vozila sa 2 i 3 vrata traže u samo 21 odsto slučajeva.

Najtraženije marke i modeli

Najslađe smo naravno ostavili za kraj! Svi vole da vide kako se kotiraju njihovi ljubimci, ali moraćemo da razočaramo sve one koji nisu obožavaoci nemačkih automobila. Iz godine u godinu, Volkswagen, Opel, Audi i BMW važe za brendove za kojima vlada najveće interesovanje. FIAT i Renault brane čast ostalih evropskih proizvođača. 

Zanimljivo je primetiti da pojedini okruzi ne prate nužno ovakav redosled, tako da Beograđani ipak najviše vole BMW, Mercedes i Audi, dok, na primer, u Moravičkom i Šumadijskom okrugu potpuno dominira Mazda. 

Na kraju, izdvajamo primere nekih od traženijih polovnih modela, sa svojim vrlinama i manama.

pixabay.com
Golf i dalje najtraženiji

VW Golf IV (1997-2003)

Prednosti: Lako se prodaje i dobro drži cenu. Dizelaši vrlo malo troše, pružaju odlične performanse, izdržljivi su i generalno pouzdani, mada nisu imuni na skupe kvarove. Robustan. Delovi se lako nalaze. Kvalitet materijala, izrada i zvučna izolacija na premijum nivou. 

Mane: Benzinci od 1.4 i 1.6 litara troše mnogo goriva. “Kvarljivi” podizači stakala, ECU, izduvni sistem, turbina, dizne, protokomer, lambda sonda... Nedovoljno mesta u kabini, naročito na zadnjoj klupi. Održavanje skuplje nego što mnogi misle. Mogući skupi kvarovi kod dizelaša lako pojedu svu uštedu.

Ford Focus (1998-2004)

Prednosti: Ubedljivo najupravljiviji u klasi, mada nema sportski imidž. Delovi i održavanje nisu toliko skupi koliko se generalno misli. Udoban i izuzetno pouzdan. Prostrana kabina. Najviše se preporučuje 1.8 TDDI motor (nema plivajući zamajac), retko pravi probleme i vrlo je ekonomičan. 

Mane: Nešto tvrđe oslanjanje. Nepregledan, naročito pri vožnji unazad. Kod pojedinih dizel verzija mogući skupi kvarovi, pa se treba čuvati lošeg goriva. Pre kupovine ga treba dobro proveriti, pošto troškovi popravke mogu da budu visoki. Nedostatak kvalitetnih servisa.

pixabay.com
Škoda Octavia: Pouzdana na putu

Škoda Octavia II (2004-2013)

Prednosti: Prostor na zadnjim sedištima i u prtljažniku (kod limuzine čak 560 litara, a mogu i da se obore nasloni zadnje klupe). Štedljivi i dugovečni dizelaši 1.9 TDI i 2.0 TDI od 105 KS od 140 KS. Važi za pouzdan auto. Kvalitetni materijali u enterijeru, mada ima izuzetaka. Dobro drži vrednost, pošto se smatra pristupačnim VW-om (bazirana na Golfu "petici"). Siguran na putu. 

Mane: Održavanje nije toliko jeftino koliko mnogi očekuju. U skuplje kvarove spadaju plivajući zamajac i EGR ventil. Benzinci nisu štedljivi, ali odlično rade na plin. Bučni dizelaši. Slaba preglednost unazad. Kvare se podizači stakala i kompresor klima uređaja. Često magljenje farova. Pojava neprijatnih zvukova u kabini.

FIAT Punto II (1999-2010)

Prednosti: Jeftin. Majstori i delovi (novi i polovni) se lako nalaze. Održavanje nije skupo. Mala potrošnja goriva, naročito kod dizelaša. Odličan za grad, pregledan, lak za parkiranje, a ipak ima dovoljno mesta za vozača i suvozača. Odličan odnos uloženo-dobijeno. 

Mane: Benzinac od 60 KS suviše slab. Problem prave sitnice oko struje, sijalice, elektro-servo, sajla kvačila, podizači, sajle klimatizacije…Neudoban prilikom dužih putovanja, posebno na zadnjoj klupi. Lošija završna obrada u kabini i zvučna izolacija. Slabe kočnice.

pixabay.com
Audi neki hvale, a neki ne

Audi A4 B6/B7 (2000-2008)

Prednosti: Odlične vozne osobine u kombinaciji sa snažnim i štedljivim TDI motorima. Dobar kvalitet materijala i završna obrada u kabini. Generalno kvalitetna izrada. Odlična antikorozivna zaštita. Atraktivan izgled i imidž doprinose dobrom držanju cene. Udobna i dobro profilisana sedišta. 

Mane: Malo prostora pozadi. Pouzdanost pored turbo punjača, EGR ventila i kompresora klima uređaja kvare i sitnice (elektronika, podizači stakala...). Bučni dizelaši. Velika potrošnja kod benzinaca, naročito sa turbo punjačem. Nešto skuplje održavanje, prekidači osetljivi na habanje, udobnost oslanjanja (mišljenja se razlikuju).

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online