Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 20.12.2016.
01:30
Vestionline A

Saveti vozačima za zimu

Niske temperature, sneg, led, magla… sve su to problemi sa kojima se vozači susreću ovih dana. Napravili smo izbor 20 aktuelnih "zimskih" pitanja, na koje smo pokušali da damo što kraći odgovor...

pixabay.com
Zimske nedaće sa kojima moramo izaći na kraj

1 - Da li se akumulator može zamrznuti tokom zime? 
Da, ali samo ukoliko je na granici istrošenosti. Ukoliko se spoljna temperatura spusti ispod -11 stepeni Celzijusovih, postoji ozbiljna opasnost od smrzavanja akumulatora. Sa druge strane, ispravan i dopunjen akumulator može da izdrži temperature do čak -68 stepeni. Ukoliko se baterija smrzne, nikako je ne treba povezivati na punjač pre nego što se na sobnoj temperaturi otopi.

2 - I benzin se smrzava zar ne? 
Samo teoretski. Naime, u slučaju da temperatura padne ispod -45 stepeni on će promeniti agregatno stanje. Kako je ta situacija, makar na našim prostorima nerealna, daleko veća opasnost su visoke temperature kada benzin počne da isparava i pravi veoma opasnu i zapaljivu smešu sa vazduhom.

3 - Na kojoj temperaturi se smrzava dizel-gorivo? 
Po standardu koji poštuju proizvođači kod nas, dizel gorivo D2 smrzava se na najmanje -15, evrodizel na -20, a pojedini derivati premijum klase tek na -32 stepena Celzijusovih.

4 - Kakve probleme zimi mogu imati vlasnici automobila na tečni naftni gas (TNG)? 
Na niskim temperaturama, motor koji koristi TNG ima problema sa startovanjem. Zato ga prvo treba pokrenuti na benzin, a tek kasnije, kada dostigne radnu temperaturu preći na auto gas. Kod modernih TNG uređaja ovo se dešava automatski.

5 - Šta se dešava sa metanom zimi? 
Komprimovani prirodni gas (KPG) ili metan, znatno je pogodniji za niske temperature od TNG-a jer se motor koji ga koristi znatno brže prebacuje sa benzina na alternativno gorivo nego što je to slučaj kod vozila na tečni naftni gas. To je i dobro jer vozila na KPG obično imaju veoma mali rezervoar za benzin.

6 - Imam katalizator. Zašto mi pri niskim temperaturama iz izduva izlazi beli dim? 
Ne brinite, nema mesta panici. Iako gust i beli dim obično znači ozbiljan problem u motoru, ipak, pri niskim temperaturama ga ne uzrokuje kvar već kondenzovana vlaga u izduvnom sistemu.

7 - Do koje temperature mora izdržati antifriz? 
Proizvođači automobila navode različite specifikacije. Neki opšti standard kaže da bi trebalo da izdrži do -25 oC. Ipak, treba voditi računa o tome da antifriz ne služi samo za zaštitu hladnjaka od niske temperature već i od korozije, a povećava i temperaturu ključanja, pa ga zato treba proveravati makar dva puta godišnje.

8 - Zašto je potrošnja goriva tako visoka nakon hladnog starta motora? 
Više faktora utiče na povećanu potrošnju goriva. Zavisno od temperture, elektronika motora zahteva bogatiju ili siromašniju smešu goriva kako bi katalizator što pre dostigao radnu temperaturu. Dalje, gorivo koje se spušta niz hladne zidove cilindara ne sagoreva do kraja, a povrh svega, interna frikcija nezagrejanog motora je veća.

9 - Dugo verglanje je opasno? 
Ako se motor ne pokrene nakon pet sekundi napravite pauzu od 30-ak sekundi, jer nakon tog perioda trošenje starter-uređaja (anlasera) drastično raste. Obratite pažnju da nakon dugog i bezuspešnog startovanja motor može da „presisa“, a gorivo da stigne do katalizatora i ošteti ga.

10 - Čime se motor štiti od leda? 
U okviru motora, tačnije dela kroz koji prolazi rashladna tečnost postoje sigurnosni ventili protiv zamrzavanja. U slučaju da se tečnost zamrzne, njihova uloga je da izlete i omoguće ledu da se širi sprečavajući da dođe do pucanja motora.

11 - Da li zimi treba koristiti klima-uređaj? 
Svakako. Klima pomaže da se spreči magljenje prozora, a i životni vek klima-uređaja je kraći ako se ne koristi duži period. Budite oprezni da kada ga koristite temperatura bude najmanje pet stepeni iznad nule.

12 - Zašto se motor zimi više haba? 
Naročito pri vožnji na kraćim relacijama, zimi se u motorno ulje slivaju nečistoće, kondenzovana voda i nesagorelo gorivo. Na ovaj način ulje ubrzano gubi svoja svojstva pa se i motor više haba. Zato je preporuka da se pre početka zime zameni motorno ulje. 

13 - Zašto moj automobil sporo dostiže radnu temperaturu? 
Savremeni dizel-agregati su veoma štedljivi i energetski efikasni, loša strana toga, ako je tako možemo nazvati, je da ne rasipaju višak goriva pretvarajući ga u toplotu. Iz tog razloga teže dostižu radnu temperaturu. Zato pojedini proizvođači uz štedljive dizel motore kao doplatu nude i dodatni grejač unutrašnjosti. Sa druge strane, problem može biti i u neispravnom termostatu, koji, kada ne radi dobro, ne zatvara cirkulaciju tečnosti u hladnjaku pa motoru treba cela večnost da dostigne radnu temperaturu.

14 - Zašto je opasno voziti u debeloj jakni? 
Iako, najblaže rečeno, ovo pitanje zvuči smešno ipak ima smisla. Osim što će te se u debeloj jakni znojiti pa će vam koncentracija biti niža, ona sprečava pojas da naleže pravilno pa niste adekvatno zaštićeni u slučaju sudara, a pri tom vam pojas preko jakne znatno ograničava pokrete.

15 - Šta bi sve zimi trebalo imati u automobilu? 
Neki minimum su grebalica za led i krpa za brisanje stakla. Mada, ne bi bilo loše imati i baterijsku lampu, ćebe, rukavice i kablove za startovanje zavisno od toga gde ste se zaputili i po kakvom vremenu.

16 - Da li specijalno za zimu treba podešavati pritisak u pneumaticima? Generalno, ne. Treba poštovati preporuku proizvođača. To ujedno i znači da, kada se zaputite na duže putovanje, recimo zimovanje, a automobil je opterećen, u skladu sa tim treba i povećati pritisak, opet po savetu proizvođača automobila. Sa druge strane, na snegom prekrivenom kolovozu trakcija će biti bolja ukoliko je pritisak nešto ispod propisanog, jer je tada veća površina gazećeg sloja na podlozi. 

17 - Kako set za reparaciju pneumatika funkcioniše zimi? 
U velikoj većini slučajeva lepak koji služi da ispuni pukotinu na pneumatiku postaje veoma gust na niskim temperaturama. Zato njegovo ubrizgavanje u gumu predstavlja pravi izazov čak i za one snažnije. Savetujemo da kanister sa lepkom zagrejete na izduvu toplog vazduha.

18 - Da li zimi treba prati i voskirati automobil? 
Svakako, štaviše, ovo se preporučuje jer se pranjem skidaju nečistoće i so koja nagriza farbu i oštećuje limariju, a vosak će dati preko potrebnu zaštitu i na duže staze.

19 - Kako zimi da se otarasim viška vode u automobilu? 
Prvo treba utvrditi kako je ona uopšte ušla u vozilo. Najčešći krivci su zapušeni otvori za odvod viška vode, krovni otvor, porozna creva, kederi, otvori za sprovod kablova do motorskog prostora, a često i zapušen filter polena i vazduha. Kada nađete i uklonite uzrok, patosnice unesite u kuću i ostavite da se tamo osuše. Ukoliko imate mogućnost, odnosno garažu, možete to uraditi i u kolima, sa običnim fenom za kosu. 

20 - Kako zaštititi kedere na vratima? 
U ponudi je veliki broj sredstava baziranih na glicerinu. Posle svakog pranja automobila kedere treba osušiti i ponovo naneti sredstvo.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online