Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 20.10.2016.
06:30
Vestionline A

Da bi spasao putnike, udaraće pešake?

Jedna od najvećih prepreka u razvoju autonomnih vozila je moralna dilema oko toga koga će automobil žrtvovati u slučaju neizbežne nesreće - vozača ili pešaka.

pixabay.com
Mercedesova ideja izazvala brojne kontroverze

Ako ne bude mogao da izbegne sudar, Mercedesov samovozeći automobil budućnosti biće programiran tako da zaštiti vozača, a ne ljude na koje bi mogao naleteti.

To je smer za koji su se odlučili u nemačkom proizvođaču, prilikom razvoja sledećih generacija autonomnih vozila. Moralne dileme tako neće "zamarati" automobil koji će u svakoj situaciji biti programiran da pre svega sačuva život osoba koje su u vozilu.

Upravo je to pitanje moralnog izbora jedna od najvećih prepreka u razvoju pametnih automobila. Zamislimo situaciju u kojoj je automobil izvan kontrole, zbog čega bi, na primer, mogao udariti u grupu dece na autobuskoj stanici, a može i ispraviti putanju i potom udariti u biciklistu i sigurno ga ubiti. Šta bi u tom slučaju automobil trebalo da uradi?

Mercedesova odluka je - izvršiti radnju koja je najmanje verovatna da će povrediti ili ubiti one koji se nalaze u automobilu. Ovaj primer je bezosećajan, ali pokazuje kako razmišljamo mi u odnosu na automobile, prenosi Fastcoexist.

- Ako možeš spasiti samo jednu osobu, spasi barem tu. Spasi onog u automobilu - kaže Kristof von Hugo iz Mercedesa, za Car and Driver. On dodaje da prioritet automobila mora biti "da spreči barem onu smrt za koju sigurno zna da je može sprečiti", ali i naglašava da inženjeri rade na tome da spreče da se takve situacije u praksi dogode i da uopšte dođe do jednog takvog nehumanog izbora.

Von Hug kaže da čak i ako automobil odluči da žrtvuje vozača i putnike, to možda ne bi pomoglo grupi đaka koji su takođe u opasnosti.

- Tada bismo izgubili ljude za koje smo sigurno znali da ih možemo spasiti - kaže on.

Teška odluka

Iz Mercedesa su potvrdili kako je ovo teška, ali važna hipotetička dilema s kojom se auto-industrija mora boriti, piše Australian. S razvojem autonomnih vozila sigurno je da će takvih teških dilema biti sve više.

Ipak, u ovoj situaciji u obzir treba uzeti i činjenicu o milionima života koje će spasiti autonomna vozila zbog nesreća koje bi inače skrivili nepažljivi vozači.

Samovozeći automobili će kao i mi dolaziti u situacije u kojima je važna trenutna reakcija. Ali, autonomna vozila neće imati naše mane. Odluke će donositi brže, neće biti umorni, na njih neće uticati čašica ili dve previše...

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online