Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 16.02.2016.
03:30
Vestionline A

Stručnjaci upozoravaju: "Prašina" sa kočnica ubija!

Postoji mnogo priča vezanih za zagađenje životne sredine kada su motorna vozila u pitanju, ali jedan segment bio je poprilično zapostavljen. Sada če se to promeniti, pošto su istraživanja hemijskog instituta "Maks Plank" u Nemačkoj donela zapanjujuća otkrića.

pixabay.com
Prašina koja nastaje trošenjem guma i kočionih pločica jedan od vodećih uzroka zagađenja

Naime, kako su pokazala istraživanja, u Štutgartu od efekata koje izaziva udisanje smoga godišnje premine 7.000 ljudi, što je duplo više od broja smrtno nastradalih u saobraćajnim udesima. Ono što je zanimljivo jeste i činjenica da su su u uzorcima zagađenog vazduha, uz čestice ispuštene iz izduvnih sistema pronađeni i tragovi prašine nastale trošenjem guma i kočionih pločica, prenosi Moj auto.

U okviru Evropske ekonomske komisije postoji radna grupa koja se već nekoliko godina unazad bavi ovim pitanjem, ali kao da su sve njihove aktivnosti na marginama uprkos brojaka od kojih se ledi krv u žilama: u Evropi se godišnje u vazduhu nađe oko 110.000 tona čestica od potrošenih kočionih obloga.

Naravno, ovo je samo procena, pošto je teško utvrditi pravi ritam trošenja pločica. Razlog za to je činjenica da je individualna stvar vozača, kao i date situacije, kolikom silom će kočiti, koliko je teško vozilo, kojom brzinom se kreće i slično... Koliko god ovi podaci bili neprecizni, donose podatke za brigu, posebno zato što postoji mogućnost da su netačni u smislu da je emisija ovih čestica u vazduh i veća...

Glavni problem leži u činjenici da su kočione pločice uglavnom izrađene od ugljeničnih vlakana, a troše se podizanjem temperature zbog trenja prilikom kočenja. Tom prilikom, mikročestice dospevaju u vazduh, a kada se udahnu, preko respriratornih organa dospevaju u telo.

Zbog sumnje da mogu da budu kancerogeni, neki proizvođači već su počeli da menjaju materijale za izradu obloga, dok drugi pokušavaju da reše trenutni problem. Tako je francuska firma "Talano" predstavila mini-usisivač koji se montira odmah pored kočione pločice i usisava čestice prilikom kočenja u instalirani mini-kontejner. Ovaj sistem za čitav automobil staje 50 evra i neke vodeće automobilske kompnaije već ozbiljno razmišljaju o njegovoj primeni. 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online