Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 28.11.2015.
04:30
alo.rs A

Ide zima: Evo kako da izvučete automobil iz snega

Kalendarski, zima samo što nije, a u Srbiji su već pale prve pahulje. Pitanje je vremena kada će svi gradovi osvanuti pod snežnim pokrivačem.

Tanjug
Prvo očistite točkove od snega

Iako bi najbolje bilo da građani tokom ledenih dana koriste sredstva javnog prevoza, više njih odlučuje da se vozi kolima, kako se ne bi "zaledili“ na stanici.
 

Međutim, isto tako, mnogi koji se odluče da put do posla pređu svojim četvorotočkašem, nisu baš vični u vožnji po snegu. Da, sve se nauči! Ipak, bilo bi dobro da vežbate vožnju po snegu pre nego što izađete na ulicu i neznanjem ugrozite sebe i druge u saobraćaju.

Naravno, nemojte vežbati na ulici, već pronađite veliki prazan parking koji nije očišćen kako biste osetili svoj auto i kako se ponaša na belom pokrivaču.

Za početak, vozite polako, potom malo brže, a onda simulirajte naglo kočenje, kao što biste učinili da je pešak izleteo ispred vas.

To će vam dati sliku kako se ponaša vaš automobil na klizavoj podlozi. Potom ne bi bilo loše da izađete iz automobila i pogledate koliko mu je bilo potrebno da se zaustavi od trenutka stiskanja kočnice. To će vas, ako ništa drugo, naučiti da tokom zime držite veće rastojanje od drugih vozila u saobraćaju. Budite svesni i da automobili koji imaju ABS duže koče, jer ovaj sistem sprečava blokiranje točkova i točkovi nastavljaju da se okreću, što vam znatno produžava zaustavni put.

Isto tako, budite svesni da na ulici, kada pada sneg, nema naglog kočenja! Kočnicu pritiskajte blago, naravno i kvačilo. Zimi je najbolje kočiti motorom, tako što ćete menjač ubaciti u manji stepen prenosa.

Vežbajte i skretanje, a potom kočenje i skretanje. Iako mislite da vam nove zimske gume osiguravaju besprekornu vožnju, to i nije baš tako, te bi bilo dobro da osetite kako vaš automobil može postati samo gomila gvožđa koju niste u stanju da iskontrolišete.

Isto tako, budite svesni da je pod snegom često i led te da vaš automobil može dodatno da podivlja! Ukoliko niste sigurni u sebe i vidite da ne umete da iskontrolišete svoj automobil na snegu i ledu, najpametnije je da ključ od kola ostavite kod kuće.

Siguran savet za izvlačenje iz snega ne postoji

Ukoliko ste pak odlučili da krenete kolima a onda vam je pošlo za rukom i da se zaglavite, evo nekoliko saveta koji bi mogli da vam pomognu u toj situaciji. Međutim, zapamtite da siguran savet za izvlačenje iz snega ne postoji!

Za početak, procenite situaciju, da li ste na ravnom putu, uzbrdici, da li ste na parkingu ili nekom lokalnom putu a pored vas je dubok jarak. Automobil uvek može da zanese i da nastane belaj! Ukoliko ste procenili da bezbedno možete da se izvučete, pokušajte sledeće.

Uklonite sneg oko točkova. Najlakše ćete to učiniti ašovom, pod uslovom da ga imate u kolima, ukoliko ne, snađite se – gole ruke, strugač za led, isečena plastična flaša… Potom ponovo sednite za upravljač i pokušajte da krenete. Ubacite menjač u prvi stepen prenosa i lagani gas, ukoliko točkovi suviše proklizavaju, pokušajte da krenete u drugoj brzini. Takođe, ukoliko vaš automobil ima “prednju vuču”, pomerajte volan levo-desno kako biste razgurali sneg. Istovremeno idite malo napred, malo nazad, kako bi pokušali točkove da dokopate do čvrste podloge.

Ukoliko ste uspeli, bravo! Ukoliko ne, sledeći trik su patosnice. Ubacite ih ispod pogonskih točkova kako biste osigurali nešto čvršću podlogu i veće trenje. Nemojte se nervirati ukoliko vam točkovi samo provrte i odbace patosnice nekoliko metara dalje, a auto ostane zakopan u mestu. Ponovite postupak.

Ukoliko vozite automobil sa zadnjom vučom, onda se trudite da vam gepek, tokom zimskih dana, bude puniji nego inače, pošto teret na zadnjim točkovima može biti od koristi prilikom izvlačenja iz snega. Ukoliko nemate dovoljno tereta u gepeku, zamolite svoje saputnike da sednu u gepek i lagano pokušajte da krenete. Ukoliko niste sigurni u ono što činite, nemojte ovo ni pokušavati, jer ovakve situacije mogu biti opasne.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online