Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 10.05.2015.
06:30
vesti.mojauto.rs A

Oprez: Počela sezona pedalanja

Najviše biciklista izgubi život na početku i na kraju sezone. Sve je više biciklista i motociklista (ali sada nećemo o njima) na ulicama, pa vozači treba da obrate posebnu pažnju. Evo saveta i za jedne i za druge kako bi nam ulice bile bezbednije, a životi sačuvani.

Osim povećane pažnje, evo šta konkretno treba da znaju i rade i biciklisti i vozači automobila.

Reuters
Idealno bi bilo da vozite po stazi namenjenoj vama

BICIKLISTI

Držite svoju putanju i svaku promenu pravca signalizirajte rukom

Iako ste sigurni u svoju vožnju, potrebno je da vaše kretanje učinite predvidim i drugim učesnicima  u saobraćaju. Signaliziranjem rukama ostvarićete direktnu komunikaciju i iskazati poštovanje prema drugim vozačima, privući ćete pažnju na vaše prisustvo i doprineti bezbednijoj i udobnijoj vožnji kroz grad.

Oprezno pored parkiranih automobila

Vodite računa kada su uz desnu ivicu kolovoza parkirani automobili. Često se događa da vozač iznenada otvori vrata kako bi izašao iz vozila, što je jedan od čestih uzroka stradanja biciklista.

Osvetlite se

Obavezno koristite prednje i zadnje svetlo na biciklu kada vozite po mraku. Ukoliko nemate svetla koja će ukazati na vaše prisutvo, ona noću nemojte voziti.

Koristite levi retrovizor, kontrolišite vašu saobraćajnu traku

To vam omogućava pregled prostora odakle preti najveća opasnost. Kada ostale učesnike u saobraćaju uočite na vreme u mogućnosti ste da zauzmete bezbednu poziciju u traci. Ako primetite da vam se približava automobil većom brzinom možete dati signal rukom da biste ukazali na vaše prisustvo na drumu.

Wikimedia
Oprezno se uključite u saobraćaj

Slušajte sve

Iako je to česta slika na ulicama, vožnja bicikla I slušanje muzike preko slušalica, jednostavno ne ide. Morate uvek čuti sve što se dešava oko vas.

VOZAČI

Kako preticati

Kada primetite biciklistu na putu, prilagodite brzinu kako biste sačekali bezbedan trenutak za preticanje. Ako se približavate biciklisti pred raskrsnicom gde je znak “stop”  ili crveno svetlo na semaforu, preticanje vam verovatno ništa neće doneti i verovatno ćete morati da ga preteknete dva puta, pre i posle raskrsnice.

Bezbedna distanca

Preticanje je bezbedno jedino na distanci od 1 – 1,5 m, sačekajte takvu priliku.

Bez sirena

Pri preticanju, ne uznemiravajte bicikliste zvučnim signalima. Često biciklisti nisu u prilici da se izmaknu desno zbog raznih prepreka koje se nalaze uz desnu ivicu kolovoza, poput slivnika, rupa na putu, i slično.

Gledajte pre izlaska iz vozila

Kada ste parkirani uz desnu ivicu kolovoza, pri izlasku iz vozila pogledajte u retrovizor, obratite pažnju da li iza vas na putu ima biciklista pre nego što otvorite vrata.

Bez telefona

Ne telefonirajte dok vozite i poštujte bicikliste kao ravnopravne učesnike u saobraćaju!

Vozači oprez!

Nijedan broj nije mali kada se odnosi na izgubljene živote. Prema podacima Agencije za bezbednost saobraćaja, saobraćajne nezgode u kojima su učestvovali vozači bicikala i motocikala odnele su čak 115 života samo tokom 2013. godine. Ovaj broj je i dalje preveliki, a jedino ga mi sami možemo smanjiti i to opreznijom vožnjom. Apelujemo na sve vozače da posebno tokom početka sezone otvore četvore oči i paze na sve oko sebe.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online