Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 13.04.2015.
06:30
vijesti.me A

Mala brzina, teške povrede

Nevezivanje sigurnosnih pojaseva u automobilu treba posmatrati više kao nebrigu prema sebi nego kao kršenje zakona. Istraživanja su pokazala da bi veliki broj žrtava u saobraćajnim nesrećama preživeo da su vezani u svom sedištu. Stručnjaci kažu da putnici imaju 50 odsto veće šanse da prežive sudar ako su vezani.

AP
Vazdušni jastuk ne znači ništa bez pojasa

Kakve su stvarne posledice nevezivanja sigurnosnog pojasa proverili su eksperti nemačkog auto kluba ADAC praktičnim testiranjima. Kao test automobil izabran je "opel astra", koja je na Euro NCAP testu osvojila maksimalnih pet zvezdica. Testne lutke u automobilu nisu bile vezane, a "astra" je pri brzini od 64 km/h udarila u prepreku. Rezultat je bio zastrašujuć. I vozač i suvozač bi u ovakvoj situaciji zadobili povrede opasne po život.

- Postalo je jasno koliko velika opterećenja trpi telo pri takvom udaru. Noge su izložene teškim lomovima, a vozač i suvozač velikom silinom udaraju u komandnu tablu, pa dolazi do teških povreda glave i trupa opasnih po život - rekao je Andreas Rigler, inženjer ADAC-a.

Sa druge strane, sudar pri brzini od 64 km/h vozač i suvozač će preživeti bez ozbiljnijih povreda, pokazali su testovi. Dakle, iako mnogi misle da su vazdušni jastuci dovoljna zaštita u slučaju sudara, nisu u pravu.

- Vazdušni jastuk bez pojasa ne znači ništa. On samo u saradnji sa propisno vezanim pojasem čini bezbednosni sistem automobila. Sam vazdušni jastuk nije dovoljna zaštita - objašnjava Rigler.

Pri brzini od 30 km/h udar nije dovoljno jak da aktivira vazdušni jastuk. Putnici koji su vezani pojasem zadobili bi samo nekoliko modrica i ogrebotina. Sasvim je druga priča kod onih koji nisu vezani. Tada su i vozač i suvozač potpuno nezaštićeni. Glava i grudi udaraju o volan i vetrobran, a kolena u komandnu tablu. Taj udarac je jedna padu sa četiri metra visine.

Rigler posebno napominje da je vrlo važno da pojasevi budu vezani pravilno, da budu tesno pripijeni uz telo, da donji deo ide preko karlice, a gornji deo preko ključne kosti. Dakle, pojas je najznačajniji bezbednosni element u automobilu, jer su bez njega svi drugi sistemi u vozilu neefikasni.

Rezultati testiranja ADAC-a dali su odgovor i na pitanje koliko je važno da putnici na zadnjim sedištima budu propisno vezani. Ispostavilo se da oni treba vrlo ozbiljno da shvate obavezu vezivanja pojaseva. Testiranja su pokazala da u slučaju sudara njihova tela nekontrolisano lete po kabini, čime izlažu opasnosti ne samo svoje živote, već i živote putnika na prednjim sedištima.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online