Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 22.03.2015.
05:30
blic.rs A

Pokvario se auto tokom vožnje? Ovo je pravilna vuča vozila!

Dva automobila, jedno uže, spremni? Idemo! Da li je vuča vozila zaista toliko jednostavna? Ne uvek, nekad može biti i zakonskih zavrzlama. Evo šta treba znati pre nego što se upustite u akciju šlepovanja.

adzuna.co.uk
Svakome može da se desi nezgoda na putu

Koja vozila mogu da se šlepaju i gde?

Vozila koja zbog neispravnosti ili nedostatka pojedinih delova ne mogu sama da se kreću. S tim što ne treba  zaboraviti da je vučenje neispravnog vozila na autoputu i motoputu zabranjeno. Odnosno, ako je razlog za vuču nastao za vreme kretanja automobila po autoputu, odnosno motoputu, vučenje je dozvoljeno ali samo do prvog isključenja (ZOBS, Član 70,71). Kazna je 5.000 dinara.

Čime se može vući neispravnovozilo?

Uže za vuču ili kruta veza spadaju u obaveznu opremu koja se mora nalaziti u svakom automobilu. Kazna za nepotpunu obaveznu opremu iznosi 5.000 dinara

Prema ZOBS-u, neispravno motorno vozilo na putu može da se vuče pomoću užeta, krute veze (rude) i oslanjanjem ili vešanjem vozila o vučno  vozilo. Pomoću užeta ne sme da se vuče motorno vozilo na kome su neispravni uređaji za upravljanje ili uređaji za zaustavljanje, teretno vozilo ili autobus. Krutom vezom ne sme da se vuče motorno vozilo koje nema ispravan uređaj za upravljanje, niti motorno vozilo čija je ukupna masa veća od ukupne mase vučnog vozila ako mu je neispravna radna kočnica.

Koja su pravila obeležavanja?

Za vreme vučenja neispravnog vozila na vučnom vozilu moraju biti uključeni svi pokazivači pravca, a na vučenom ukoliko su ispravni. Na oba vozila mora biti postavljen sigurnosni trougao tako da je na vozilu koje vuče neispravno vozilo trougao sa prednje, a na vučenom vozilu sa zadnje strane. U vozilu koje se vuče sme biti samo vozač.

Kada je reč o šlepovanju tokom noći ili u slučaju smanjene vidljivosti, ono je dozvoljeno ali isključivo ako vučeno vozilo na svojoj zadnjoj strani ima uključena zadnja poziciona svetla ili ako ga vuče motorno vozilo koje pri vučenju koristi žuto rotaciono svetlo. Nije na odmet na užetu imati i crvenu zastavicu. Ukoliko vozilo nije pravilno obeleženo kazna je 5.000 dinara.

Odstojanje i brzina kretanja

Odstojanje između vučnog i vučenog motornog vozila, ako se vuče užetom, mora da iznosi od tri do pet metara, a ako se vuče pomoću krute veze, može da iznosi i manje od tri ali ne više od pet metara. Motorno vozilo koje na putu vuče neispravno vozilo ne sme se kretati brzinom većom od 40 km/h. Takođe, ako je motor u kvaru, onda servo upravljač i kočnice ne rade. Tada je najbolje pozvati šlep-službu.

Koliko kilometara se može vući vozilo u kvaru?

To nije precizno određeno. Ipak, očekuje se da se vozilo u kvaru sa mesta gde se pokvarilo vuče pravo u servis ili garažu. Recimo u Nemačkoj vuča je dozvoljena do 100 km.

Zaključak

Vuča neispravnog vozila je sama po sebi već dovoljno dosadna i naporna akcija. Automobil u kvaru, muka sa majstorima… Zato, izbegnite makar probleme sa policijom pa upamtite savete i pravila za vuču vozila koje smo naveli u tekstu. 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online