Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Subota 14.03.2015.
01:30
Tanjug, b92.net A

Koliko vozača uspe da povrati oduzetu dozvolu?

Zbog kaznenih poena u Srbiji je skoro 8.000 ljudi ostalo bez vozačkih dozvola a posle pohađanja seminara koje organizuje Agencija za bezbednost saobraćaja pravo da ponovo upravljaju vožilom steklo je njih oko 1.000. Tek svaki osmi vozač dobio je nazad oduzetu dozvolu.

Tanjug
Kad policija piše kazne: Tek svaki osmi vozač ponovo dobija oduzetu dozvolu

Povodom stotog seminara za unapređenje znanja vozača kojima je oduzeta vozačka dozvola, v.d. direktor Agencije, Milan Božović, najavio je da će se raditi i nova istraživanja o uzrocima nezgoda kako bi se teme seminara bolje prilagodile onima koji su ostali bez dozvola.

- Sredinom 2012. Agencija je počela da realizuje seminare za vozače koji su ostali bez dozvola od kada je počelo evdientiranje kaznenih poena za prekršaje, odnosno od 1. januar 2010. - rekao je je on.

Božović je naveo da je do sada "nešto manje od 8.000 vozača ostalo bez vozačkih dovola a da je njih oko 1.100 pohađalo seminar posle koga je nešto više od 95 odsto polaznika povratilo dozvolu".

Pravo na seminar

Vozači stiču pravo da pohađaju seminar i ponovo dobiju vozačku dozvolu tek nakon što ispune sve Zakonom predviđene uslove, u zavisnosti od razloga zbog kojih su prikupili 18 i više kaznenih poena.

Nakon što odslušaju seminar polaznici polažu ispit provere znanja, a sve potrebne informacije o načinu prijave i održavanju seminara mogu se pronaći na sajtu Agencije za bezbednost saobraćaja.

On je dodao i da se "u poslednjem periodu javlja sve veći broj vozača koji su ostali bez dozvole zbog krivičnih dela počinjenih u saobraćajnim nezgodama u kojima je neko povređen ili stradao"

- Agencija će i dalje nastaviti sa ovim aktivnostima i prilagođavaće svoje teme u zavisnosti od toga zbog čega su pojedini vozači ostali bez dozvole - rekao je Božović.

Prema njegovim rečima, cilj toga je da se lakše promeni ponašanje vozača i da se oni u sistem saobraćaja vrate sa drugačijim stavovima.

- Pokrenućemo i određenu vrstu istraživanja da shvatimo šta je to šta ćemo u narednom periodu morati da uradimo da bismo promenili ponašanje vozača u saobraćaju - rekao je on.

Instruktorka na seminaru, Nina Dragutinović Jovanović, kaze da u petak počinje seminar koji će, kako i prethodni obuhvatati 40 časova za one koji su ostali bez vozačke dozvole.

- Tokom jednog dana organizuju se tri časa a seminar traje tri nedelje sa idejom da se vožacima ostavi dovoljno vremena da unaprede znanja - rekla je Dragutinović Jovanović.

Prema njenim rečima, ono sto je još važnije je da se omogući vozačima da promene svoje dotadašnje shvatanje i da usvoje bezbedno ponašanja u saobraćaju.

Dragutinović Jovanović kaže da se na seminarima vozači obučavaju i kako da donesu pravilnu odluku pre nego što krenu u restoran i da već tada odluče da ne idu autom jer će možda konzumirati alkohol.

Vozačima se savetuju i kako da kontrolišu svoj bes agresiju ili ljutnju "a sve se to dešava u malim grupama od po 12 polaznika".

- Seminari su geografski raspoređeni u zavisnosti od broja prijavljenih kandidata. Svima koji se prijave i dostave potrebnu dokumentaciju, omogućeno je bez dužih čekanja da prisustvuju - rekla je ona.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 20.04.2015. 02:57
Zaboravili ste da napisete koliko to kosta?!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online