Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 02.12.2014.
08:00
blic.rs A

Uštedite pravilnim čuvanjem guma

Sada je krajnji rok za montažu zimskih pneumatika na točkove. Ako ste pazarili nove gume i spremate se da ih postavite na vaš automobil, postavlja se pitanje šta tokom zime raditi sa letnjim gumama. Evo i nekih korisnih saveta.

Ukoliko se gume ne čuvaju u adekvatnim uslovima počinju da propadaju
 

Uspeli ste teškom mukom da uštedite novac za nove zimske gume. Bravo! Ipak, to ne rešava pitanje šta sa gumama koje su sada na vašem automobilu? Kako se i gde čuvaju veoma je važno jer nikako ne želite da dođete u situaciju da naredne sezone ponovo morate da odvajate novac za kupovinu letnjih guma.

Poznato je da vek trajanja pneumatika zavisi najviše od načina vožnje. Međutim, takođe je veoma bitno kako se gume skladište. Jer, ukoliko nisu ostavljene u adekvatnim uslovima, odnosno stoje na otvorenom mestu brzo će krenuti da propadaju.

Vremenom će njihova površina postati suva, što znači da će se pre ili kasnije pojaviti male pukotine, takozvane „ozonske rupe“. Kada se takvi pneumatici ponovo montiraju postaju rizik jer se pukotine šire, što povećava mogućnost pucanja. Dakle, novi trošak.

Kako se čuvaju pneumatici

Kad dođe trenutak za zamenu letnjih guma zimskim prvo što treba uraditi jeste očistite gume od komadića šljunka ili kamenčića iz krampona. Gume obeležite tako da znate koje su prednje a koje zadnje i koje idu na levu a koje na desnu stranu vozila.

Ne kupujte polovne gume

Ako se odlučite na ovaj korak nećete znati u šta se zapravo uložili novac. Vizuelnim pregledom možete okvirno da znate u kakvom je guma stanju ali neke bitne činjenice neće vam biti poznate. Koliko je ta guma prešla, kako je vožena i naročito da li u njoj ima mikropukotina koje vremenom mogu da izazovu pucanje gume u vožnji.

Na početku sledeće sezone možete prednje pneumatike postaviti nazad kako bi se ravnomernije trošili. Gume treba čuvati na zatvorenom hladnom, suvom i čistom mestu.

Najbolje bi bilo uskladištiti ih dalje od izvora toplote poput peći ili cevi od centralnog grejanja, a svakako je preporuka da ne budu u blizini ulja, nekih drugih hemikalija ili goriva. Najbolje ih je čuvati na felnama i to uspravno jednu pored druge na polici izdignutoj od zemlje.

Ako ih slažete jedna na drugu, savetuje se da gomila ne bude viša od 1.20 metara. Takođe, pre nego što gume pošaljete na „zimski san“ proverite da li su pravilno napumpane. Na kraju, preporuka je da se pneumatici jednom mesečno okreću kako bi se izbeglo deformisanje. Ukoliko imate problema sa prostorom za čuvanje guma možete ih predati nekom specijalizovanom servisu.

Važno je pravilno odabrati gumu za vaše vozilo
 

Kako odabrati gume

Kupovina gume nije puk odlazak u prodavnicu. Potrebno je raspolagati nekim informacijama kako bi kupili tačno ono što je potrebno za vaše vozilo. Prvo što bi trebalo da znate je da čitate oznake na gumama jer pomoću njih možete ustanoviti da li je ta guma dovoljno dobra za vaš automobil, njegovu masu, brzinu...

Zato pre nego što pazarite zimsku pogledajte i oznake na letnjim pneumaticima. Čitanjem nedelje i godine proizvodnje, takozvane DOT oznake možete ustanoviti da li je gumi eventualno istekao rok trajanja pre nego što posegnete za novčanikom. Preporuka je i da ako ste u mogućnosti aluminijumske felne zamenite čeličnim, a najbolje je to uraditi prilikom zamene zimskih guma letnjim.

Alufelne su mnogo osetljivije od čeličnih što posebno dolazi do izražaja zimi jer pri niskim temperaturama aluminijum postane krt. Čelične felne, sa druge strane teže se oštećuju i na njih manje utiču so i rizla.

Savet plus

Proveravajte pritisak u gumama Pravilan pritisak u pneumaticama vrlo je važan za vožnju u zimskoj sezoni jer utiče na bezbednost. Naime, ukoliko pritisak nije kao što je predviđen za određeni automobil, uz povećaju potrošnju goriva, dolazi i do nepravilnog trošenja samog pneumatika. Kada je pritisak veći, gume se više troši po sredini gazećeg sloja, a ukoliko je niži od propisanog, spoljne ivice gume se troše mnogo brže. Samim tim, prianjanje nije kako treba, što opet utiče na dužinu puta kočenja. Takođe, sa nepravilnim pritiskom u gumama i rizik od akvaplaninga je veći.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online