Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 05.08.2014.
08:00
b92.net A

Dizelaši opasno zagađuju okolinu: Vozači, grize li vas savest?

Britanski vozači su više od jedne decenije podsticani raznim beneficijama da kupuju automobile sa štedljivim dizel motorima i niskom emisijom ugljen-dioksida. Međutim, sada iz te zemlje stižu vesti da automobili koji za pogon koriste dizel gorivo više nisu dobrodošli, s obzirom da dizelaši zagađuju atmosferu finim šesticama i azot-dioksidom mnogo više nego benzinci, izazivajući ozbiljna respiratorna oboljenja kod stanovništva.

Automobili koji koriste dizel gorivo više nisu dobrodošli u velikoj Britaniji, pošto je otkriveno da dizelaši zagađuju atmosferu više nego benzinci (Foto: Ilustracija)
 

Više od 10 miliona vlasnika automobila sa dizel motorima u Velikoj Britaniji osećaju se ovih dana izdanim i prevarenim od svoje države. Nakon što su godinama podsticani da kupuju dizelaše zbog niske emisije ugljen-dioksida, vlasnici se sada suočavaju sa najavama uvođenja dodatnih taksi i poreza na automobile.

Dodatnu taksu u visini od 10 funti (12,6 evra) dnevno za ulazak vozila sa dizel motorima u uži centar Londona prvi je predložio gradonačelnik tog grada, Boris Džonson. Slične odluke uskoro bi mogle da donesu i vlasti najmanje 18 velikih britanskih gradova.

Druga mera koja bi mogla da pogodi vlasnike dizelaša u toj zemlji jeste povećanje poreza na vozila.

Vozači ovih automobila više od jedne decenije uživali su u nižim porezima zbog toga što njihova vozila emituju manje ugljen-dioksida od benzinaca. Iz vrha vladajuće Konzervativne stranke stižu predlozi da bi vlasnicima dizel vozila trebalo povećati poreze i izjednačiti ih sa onima koji važe za automobile sa benzinskim motorima.

Udruženja vozača upozoravaju da će takvi nameti dodatno opteretiti vlasnike vozila koji se već suočavaju visokim cenama dizela na pumpama, ali i da će umanjiti tržišnu vrednost polovnih dizelaša.

"Mnogi vozači osećaju se izdanim jer su do sada ohrabrivani da kupuju automobile sa dizel motorima", tvrdi predsednik britanske Automobilske asocijacije, Edmund King.

"Devedesetih godina 20. veka započela je histerija oko emisije ugljen-dioksida, ali niko nije sagledao širu sliku", kaže King.

"Kupujući dizelaše, vozači su mislili da čine dobro za životnu sredinu. Sada im kažu da njihovi automobili imaju ozbiljne negativne implikacije po zdravlje ljudi. Na taj način, vlasti čine da se vlasnici dizelaša osećaju krivim zbog svojih vozila čiju su kupovinu upravo podsticale državne vlasti", objašnjava on.

Britanci su raznim beneficijama podsticani da kupuju automobile za dizel motorima, pa sada dizelaši čine trećinu od ukupnog broja motornih vozila (Foto: Ilutracija)

Zahvaljujući podsticajima države, broj automobila sa dizel motorima u Velikoj Britaniji povećan je tokom poslednjih deset godina sa 1,6 na preko 11 miliona, tako da dizelaši čine trećinu od ukupnog broja motornih vozila.

Iako imaju nižu potrošnju i manju emisiju ugljen-dioksida od benzinaca, automobili sa dizel motorima emituju u atmosferu deset puta više finih čestica i do dva puta više azot-dioksida. Ove materije izazivaju respiratorna oboljenja zbog kojih u Britaniji godišnje umre 7.000 ljudi.

"Kada je reč o zagađenju koje proizvode automobilski motori, javnost nije dobijala izbalansirane informacije", kaže predsedavajući britanskog Odbora za zdravstvo, Frenk Keli.

"Čak ni danas kupci automobila nemaju potpunu informaciju o tome koliko njihova vozila zagađuju životnu sredinu, jer im se samo serviraju podaci o emisiji ugljen-dioksida", objašnjava Keli.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online