Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 27.04.2014.
08:00
mojauto.rs A

Auto mi stao u mraku. Šta sada?!

Automobil se pokvario, a napolju pada mrak… Ovde ste najveća opasnost upravo vi, ukoliko vas drugi vozači ne vide. Spas su žuta rotacija, reflektujući prsluk i sigurnosni trougao!

Uputstva koja će vam spasiti glavu (Foto: Arhiva)
 

Morate računati na to da kada izlazite iz automobila na putu a pogotovo noću, jednostavno morate da obučete reflektujući prsluk! To je jedini način da vas drugi vozači vide.

Samo se setite koliko se iznervirate kada vidite pešaka da noću pretrčava ulicu ili hoda uz kolovoz van naselja.

Bonus savet:

Reflektujući prsluk držite u kabini automobila nadohvat ruke, a ne u prtljažniku jer u slučaju nezgode tokom noći morali biste da, potpuno neobeležni i nevidljivi za druge vozače, izlazite iz automobila i da neko vreme stojite iza vozila dok ga ne pronađete. To je izuzetno rizično! Zato je najbolje da prsluk obučete pre nego što izađete iz automobila.

Takođe, nisu retki slučajevi da, kada se dogodi saobraćajna nesreća na putu, ljudi koji su želeli da pomognu nastradaju. Ako želite da pomognete uvek morate prvo osigurati sebe, pa tek onda druge. Tako je jedino ispravno, što potvrđuju i brojna stručna uputstva za pružanje pomoći kada je reč o saobraćajnoj nezgodi.

Dakle, zbog svega toga smo spremili najvažnija pravila koja će pomoći kako vozačima koji su ostali u kvaru tokom noći, tako i onima koji žele da pomognu unesrećenim ljudima na putu.

Posle prsluka, postavite sigurnosni trougao na najmanje 50 metara od vozila ukoliko je na auto-putu, odnosno 10 metara ukoliko je u gradu, postoje i druge stvari koje nisu propisane zakonom kao obavezne, ali i te kako mogu pomoći.

Aktiviranje četiri migavca ovde se podrazumeva, dok je žuto rotaciono svetlo nešto što bi najviše pomoglo jer je najuočljivije za druge vozače. Ipak, ovde se mnogi sa pravom pitaju da li je uopšte dozvoljeno da ga putnička vozila koriste. Štaviše, retko ko od vozača civila u svojoj opremi ima i ovo svetlo.

Da ne bude zabune, žuto rotaciono svetlo, osim službenih vozila, mogu da koriste i civili, odnosno putnička vozila ali samo u određenim slučajevima. Naime, prema članu 111, Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima, žuto trepćuće ili rotaciono svetlo može da se upotrebljava na vozilu kao upozorenje za prinudno zaustavljeno vozilo, saobraćajnu nezgodu, priredbu na putu ili drugu prepreku.

Dakle, uz službe održavanja kao i komunalne službe koje imaju obavezu da koriste žuto rotaciono svetlo i mi, "obični" vozači možemo ih nabaviti i koristiti ali samo u situacijama koje smo naveli, a koje propisuje ZOBS. U suprotnom sledi kazna od 6.000 do 20.000 dinara.

Cene i ugradnja žute rotacije

Žuta rotaciona svetla najčešće se nabavljaju putem interneta, ali se mogu pronaći i na pijacama, otpadima i buvljacima. Cene se kreću od oko 20 evra za nove, dok su polovna nešto jeftinija. Na istim mestima mogu se kupiti i rotaciona svetla drugih boja, ali znajte da je njihova upotreba kažnjiva ukoliko niste službeno lice. Kada je reč o ugradnji žute rotacije, ona je krajnje jednostavna jer se većina rotacionih svetala najčešće povezuje na mesto za upaljač u automobilu, a samo svetlo, budući da u postolju ima magnet, postavlja se na krov vozila.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online