Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 20.12.2013.
08:00
b92.net A

Najluđi saobraćajni propisi na svetu

Američki Hafington post sastavio je listu nekih od najneobičnijih saobraćajnih propisa sakupljenih iz zemlja širom sveta. Među neobičnim pravilima u saobraćaju ima onih koji su u međuvremenu zastareli, ali ima i onih za koje je prosto neverovatno da ih je neko uopšte izmislio.

Foto: Ilustracija

Bala sena u gepeku
U Britaniji postoji pravilo po kome vozači taksija u Londonu moraju da sa sobom nose "balu sena" i "torbu u kojoj se nalazi ovas". Ovaj uveliko zastareo propis datira iz perioda pre pojave motornih vozila, kada se prevoz putnika obavljao kočijama koje su vukli konji.

Zavirite ispod kola
Danski vozači u obavezi su da pre nego što startuju automobil zavire ispod njega, kako bi proverili da se tamo slučajno ne nalazi neka osoba.

Poseban odeljak o Americi

Poznato je da su Sjedinjenje Države "utočište" nekih od najbesmislenijih i najzastarelijih lokalnih zakona uopšte, pa tako ni saobraćajni propisi nisu izuzetak.

*Na primer, u Alabami je dozvoljeno voziti jednosmernom ulicom u suprotnom smeru, ako sa na prednjem delu vozila nalazi fenjer (!?). U toj saveznoj državi postoji i propis koji zabranjuje vozaču da upravlja vozilom sa povezom preko očiju.

*Vozačima na sasvim suprotnom kraju SAD, u Aljasci, zabranjeno je da na krovu automobila voze privezanog psa.

*Ma koliko to besmisleno zvučalo, zakonodavac u Kaliforniji predvideo je zabranu iskakanja iz automobila pri brzinama od 65 milja na sat (oko 105 km/h), a ženama u toj saveznoj državi zabranjeno je da upravljaju automobilom u kućnoj haljini.

*U San Francisku nije dozvoljeno čistiti i prati automobil pomoću starog donjeg veša.

Nema jela i pića dok se vozi
Na Kipru postoji propis koji možda i nije toliko neobičan sa stanovišta bezbednosti, ali je specifičan za tu zemlju. Naime, tamošnjim vozačima nije dozvoljeno da konzumiraju bilo kakvu hranu ili piće dok upravljaju vozilom, a to se odnosi i na vodu.

Brisači po svaku cenu
Automobili u Luksemburgu obavezno moraju da imaju brisače vetrobranskog stakla, čak i ako samo staklo uopšte ne postoji na vozilu.

Čista vozila
Zakon u Rusiji predviđa kaznu za vozača ako vozi prljav automobil. Nije precizirano koliko vozilo mora da bude nečisto da bi kazna bila izrečena, ali propis donekle podseća na naše pravilo o "prljavim tablicama".

Gorivo, naočare i neparni brojevi kuća
U Nemačkoj je zabranjeno ostati bez goriva na autoputu, a španski vozači koji imaju problem sa vidom, moraju u automobilu imati i rezervni par naočara, pored onih koje već imaju na sebi.

U nekim gradovima u toj zemlji doneti su i specifični propisi o parkiranju automobila.

Naime, predviđeno je da se vozila smeju parkirati na neparne datume samo na onoj strani ulice na kojoj se nalaze neparni kućni brojevi.

Alkometar u kolima
Vozači u Estoniji kao obaveznu opremu moraju imati dva klinasta komada drveta kako bi ih poturili ispod točkova i sprečili neželjeno pokretanje automobila u slučaju kvara, dok se u Francuskoj od vozača traži da poseduju alkometar u automobilu.

Par-nepar
Na Filipinima ponedeljkom nije dozvoljeno voziti automobile čije se registarske tablice završavaju brojevima 1 i 2. Ovaj propis postoji i u nekim drugim zemljama poput Kine, koje pokušavaju da spreče zagušenje u saobraćaju u velikim gradovima. I u bivšoj Jugoslaviji je osamdesetih godina dvadesetog veka primenjivano slično pravilo, "par-nepar", kako bi se iz ekonomskih razloga smanjilo korišćenje privatnih automobila i potrošnja goriva.

Za prskanje sledi kazna
Japan je uveo interesantan propis kako bi se pešaci zaštitili od nemarnih vozača, koji jeste neobičan, ali je svakako primeren. Naime, vozač će platiti kaznu u visini od oko 50 evra ako po kiši prođe automobilom kroz baru i pri tom isprska pešaka na trotoaru.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online