Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Nedelja 02.06.2013.
08:00
B92 A

Samo je kod nas kubikaža luksuz

Srbija je jedina zemlja u regionu i jedna od retkih u Evropi, u kojoj se kubikaža motora uzima kao jedino merilo luksuza automobila. U Ministarstvu finansija kažu da je reč o zastarelom modelu oporezivanja, ali ipak nema pomena o tome da će nešto biti promenjeno.

Srbija je jedina zemlja u regionu i jedna od retkih u Evropi, u kojoj se kubikaža motora uzima kao jedino merilo luksuza automobila
 

Motor ne samo da je osnovni deo automobila, već je i pokazatelj vašeg luksuza. Čak i ako vozite automobil stariji od 10 godina, ukoliko zapremina motora pređe 2.000 kubika, registraciju za njega platićete kao da je reč o luksuznom vozilu.

Tako i Milan Đurđević, vlasnik mercedesa A210 starog deset godina, plaća registraciju za luksuzno vozilo.

"Kupio sam mercedes 2003. Godište, znači 10 godina star. On ima 2.084 kubika i za njega registracija izađe 46.000 dinara zbog poreza na luksuz koji u toj kategoriji izađe 30.000 dinara, a takav novi mercedes od prošle godine, koji ima kubikažu od 2.000 kubika i košta 30 hiljada evra, registracija je 27.000 dinara“, navodi Đurđević.

Upravo zbog toga, kupci prvo gledaju kubikažu motora, a tek onda druge osobine automobila, kaže Uroš Erčević iz auto kuće "Naskar".

"Taj način, taj zakon o oporezivanju je prilično zastareo, možda je bio aktuelan do devedesetih godina, pošto su tada vozila sa većom kubikažom bila luksuznija, a sada taj porez apsolutno ne odgovara uslovima na tržištu, zato što vozila sa malom kubikažom imaju veliku snagu motora", objašnjava on.

Savetnica u Ministarstvu finansija za poreski sistem Milica Bisić priznaje da je reč o zastarelom propisu, međutim, ne zna se kada će on biti promenjen.

"U principu, da tako kažem - u razmatranju svih poreskih zakona koji na različite načine definišu različite poreske osnovice i ovaj zakon će doći na red za razmatranje, on ne spada u najvažnije ili ključne poreske zakone, zato nije bio u fokusu početkom ove godine", kaže Bisićeva.

Prodavci automobila upozoravaju da se i zbog ovakvog oporezivanja u Srbiji voze mnogo lošiji automobili nego u evropskim i susednim zemljama.

POVEZANE VESTI

Nedelja 02.06.2013. 12:25
Retardirani zakon i ista takva vlada.Po toj logici njihovoj za luksuz vise im se isplati da kola stoje i ne registruju se umesto da reg. za manju lovu...em sto smo osudjeni na vecu kupovinu goriva koje ne vredi ni za kriv kurac.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online