Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 25.10.2011.
08:00
Mondo A

Šta sve fali automobilima na struju

U razvoju elektromobila mnogo je nepoznanica. Istraživači predviđaju da će u narednom periodu bolje ići hibridi koji kombinuju klasična goriva i struju. Električni automobili će ekspanziju doživeti posle 2020. godine.

Foto: Ilustracija
 

Istraživači su razvili kompjuterski model kako bi simulirali razvoj električnih automobila - u zavisnosti od političkih ili drugih odluka - od poreskih olakšica do performansi baterija.

Prema ovom scenariju, cilj savezne vlade je da se na ulicama uskoro nađe milion električnih i hibridnih automobila. "Taj cilj bi trebalo da bude postignut bez posebnih napora i podsticaja. Doduše, ne 2020, kako je to zamišljeno, već nešto kasnije", kaže vođa projekta Mihael Holterman.

"Bez ikakvih akcija ili olakšica, po našem modelu, 1. januara 2020. na ulicama ce biti 462.000 električnih i hibridnih automobila uključujući i državna i industrijska vozila. Jedan milion ćemo dostići dve i po godine kasnije.“

"Razvoj bi se mogao ubrzati bude li država subvencionisala elektromobile", kaže ekonomista Jerg Radeke. Ipak, subvencionisanje prilikom kupovine ne bi imalo ekonomskog smisla: "Naš rezultat je da bi ovakva mera donela više štete nego koristi. Glavno je da bi troškovi bili veći od koristi. Prema tome, ne vredi povlačiti taj potez."

Naučnici polaze od toga da država gubitke od poreza na gorivo neće izjednačiti povećanjem poreza na električna vozila. Osim toga, oni smatraju da će povećanje broja električnih automobila značiti i da će proizvođači prestati da se trude da postojeće motore sa unutrašnjim sagorevanjem učine što efikasnijim. Naposletku, granična vrednost emisije ugljen-dioksida koju je postavila Evropska unija odnosi se na prosek dobijen od svih modela jednog proizvođača.

Nemačka vlada je i pre ove studije odlučila da kupce električnih automobila ne nagrađuje specijalnim premijama ili subvencijama. Novac će umesto toga biti usmeren na istraživanje i razvoj novih tehnologija. Nemačko ministarstvo za zaštitu životne sredine finansira projekat "Tržišni model elektromobilnosti“. Matiasa Samsona, koji je uključen u ovaj projekat, rezultati studije nisu iznenadili, piše "Dojče vele" (Deutsche Welle).

"Mi već toliko raspravljamo o tome sa mnogo različitih aspekata da ne bih govorio o pravom iznenađenju. Nije još potvrđeno ni jedno ni drugo. Na primer, električni motori će svakako još dugo da se koriste u kombinaciji sa klasičnim, to jest, nosioci koncepta elektromobilnosti će još dugo biti takozvana hibridna vozila. Čisto električni automobili neće tako skoro steći veliku rasprostranjenost.“

Prema procenama istraživača, na nemačkim ulicama će biti 870.000 isključivo električnih automobila tek 2050. godine.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online