Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 06.12.2018.
08:10
S. Đurić - Vesti A

Željkova magija uz zvuke nostalgije

Pevač i kompozitor Željko Joksimović održao je prvi u nizu koncerata pod nazivom "Dva sveta" u punoj dvorani beogradskog Centra Sava.

Luka Pilipović
Probudio emocije: Željko Joksimović

Nastup jednog od najpopularnijih muzičara u regionu ispunio je očekivanja i podsetio je sve na period kada je Zoran Simjanović stvarao kultnu filmsku muziku, kao što su "Tango argentino", "Grlom u jagode", "Specijalno vaspitanje", "Balkan ekspres", "Petrijin venac"... Željko im je "obukao" novo ruho, i u pratnji Big benda i gudačkog kvarteta Metamorfozis posvetio je deo koncerta upravo Simjanoviću, i njegovom stvaralaštvu.

- Čak i u nemom filmu postoji muzička pratnja. Ovog novembra je 110 godina od prve pisane muzike za igrani film. U pitanju je bila 1908. godina, a vama želim dobrodošlicu u moj svet. Dugo sam razmišljao šta da sviram večeras i odlučio sam da to bude ono što najviše volim, ono što me podseća na moju zemlju, muziku iz filmova i serija - rekao je Joksimović.

U dvorani je vladala prava praznična atmosfera za šta je bila zaslužna, osim sjajne muzike i scenografija. Svaka pesma bila je pravo umetničko delo, samo što su umesto četkice i boja, ugođaj za čula stvarali instrumenti na bini, izvanredni aranžmani i pevačev glas. Joksimović je publiku podsetio i na Tomu Zdravkovića, otpevavši pesmu "Dva sveta", po kojoj je i nazvao tradicionalne novogodišnje koncerte. U znak sećanja na legendarnog glumca Dragana Nikolića, Željko je publiku oduševio i izvođenjem čuvenog hita "Flojd" iz filma "Nacionalna klasa". Na repertoaru su se našle i numere "Moja draga - moj Beograd", "Kada padne noć" od Riblje čorbe, "Nije htjela" od Kemala Montena, "Zašto" od Olivera Dragojevića. Jedan od najemotivnijih trenutaka bio je kada je otpevao pesmu "Zemljo moja" sa Ismetom Dervoz.

- Ne znam kako je kod vas, ali ja dobro pamtim Beograd iz ranijeg perioda. Bio je prestonica moje zemlje, koja je bila dosta veća. Imala je more, seljake, radnike, festivale, pevali smo. Možda zato što smo je zaista voleli i zato što je zaista bila naša - rekao je Željko koji je pozdravljen ovacijama.

Pevao je Joksimović i svoje pesme,"Ljubavi", "Mišel", "Zaboravljaš", "Drska ženo plava", "Nije ljubav stvar", "Balada", "Milimetar", "Leđa o leđa", kao i nova "Menjaj pesmu".

Luka Pilipović
Željko sa Ismetom Dervoz

Izuzetan trenutak

Bivša članica sarajevske grupe Ambasadori Ismeta Dervoz speacijalno za ovu priliku doputovala je u Beograd.

- Počašćena sam, ovo je izuzetan trenutak za mene. Da me posle 44 godine, kada je otpevana "Zemljo moja", jedan veliki umetnik kao što je Željko Joksimović pozove da zajedno izvedemo je nešto izvanredno. Hvala mu u ime Kemala Montena, mojih Ambasadora, u moje ime, a kako sam se ja osećala na bini, mogu da opišem kroz jednu reč - kad mi u Sarajevu kažemo da nam je bio merak - rekla je slavna pevačica.

Između pesama Željko je razgovarao sa publikom, podsećao je na vrednosti muzike iz prošlog veka, na muzičku tradiciju na ovim prostorima, na simbole i sve ono lepo iz 80-ih.
Novo druženje u Centru Sava Željko je zakazao za sutra, baš kao i 18. decembra, dok 7. decembra se s istim repertoarom druži s publikom u Novom Sadu.

Luka Pilipović
 

Podrška porodice i prijatelja

Koncert su pratile i brojne javne ličnosti, a u prvom redu sedela je Željkova porodica, supruga Jovana, koja je kao i uvek privukla veliku pažnju medija, roditelji, najstarija ćerka Mina. Tu su bili Zoran Simjanović, novinarka Sandra Perović, kreator Boško Jakovljević, Jelena Tomašević, Branka Nevistić, ministraka Nela Kuburović...





 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online