Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 26.10.2017.
22:33
sputniknews.com A

Serija uzburkala duhove: Ruska emigracija nije bila vojna rulja

Serija "Senke nad Balkanom", koja je počela na RTS-u, ponovo je vratila u žižu interesovanja istorijsko poglavlje u vezi sa ruskim belim emigrantima, kojima je kralj Aleksandar pružio utočište posle Oktobarske revolucije, piše Sputnjik.

commons.wikimedia.org/Novik A.N.
Ruska crkva Hram Svete Trojice u Beogradu

I pradeda Viktora Troickog zadužio Srbiju

Prva epizoda serije "Senke nad Balkanom" izazvala je burne reakcije jednog dela javnosti koji smatra da je ruska emigracija, koja je u Srbiji našla utočište bežeći od komunista, nepravedno prikazana u veoma negativnom svetlu. Na tu primedbu profesorka dramaturgije na FDU i scenarista Danica Pajović kaže da se gledaocima možda učinilo da su Rusi prikazani u seriji negativci, ali da su takvi i Srbi.

- Ruske izbeglice u Srbiji su ostavili velikog traga u svim društvenim delatnostima, pa zašto ne bi ostavili i u kriminalu - kaže ona.

- Emigrante su pomagale i tadašnja Kraljevina SHS i Francuska i druge zemlje kojima je bio interes da se Vrangelovi vojnici vrate u Rusiju i bore protiv komunizma, međutim, kako je vreme odmicalo pomoć je bila sve manja, kao i nada da će se beli emigranti vratiti u Rusiju. Tako su neki vojnici, koji nisu mogli da se zaposle, počeli da se bave i kriminalom - kaže Pajović.

Profesor Filološkog fakulteta i autor više knjiga o Belim Rusima Andrej Tarasjev slaže se da su i Srbi negativci, pa je tom serijom dvostruko uvređen, ne samo kao potomak Belih Rusa, nego i kao Srbin, jer je rođen u Beogradu. Ističe da su podaci koji su dati u filmu i koji ostavljaju utisak da su istorijski, zapravo, netačni.

"Kozaci izgledaju kao ulična banda u Njujorku"

- U Kraljevinu SHS nije stiglo 100.000, nego manje od 50.000 Rusa, kozaka je stiglo manje od 5.000. Jeste da su bili pod oružjem, ali to su bili noževi, kindžali, što mi kažemo, i pištolji - objašnjava Tarasjev.

- Ruska emigracija nije vojna rulja, kako se govori u prvoj epizodi, niti su radili šta su hteli. Odmah po dolasku, kozaci, koji su bili veoma organizovani i disciplinovani, počeli su da rade u užasnim uslovima. U barakama, hladnim. Gradili su puteve, radili su i u rudnicima. Jugoslavija je u odnosu na Srbiju postala velika zemlja, pa su bili i graničari - dodaje Tarasjev.

Tarasjev ne spori da je i među ruskim emigrantima bilo i onih koji su se bavili kriminalom, ali je to veoma mali broj. On pominje postojanje ruskog korpusa u nemačkim uniformama tokom Drugog svetskog rata. To je kao dečak, kako kaže, doživljavao sa bolom.

Najveće odstupanje od realnosti u seriji je u sceni sa mrtvačkim sanducima punim opijuma.

- Onih pet, šest kozaka koji se pojavljuju u crnim uniformama, izgledaju kao ulična banda u Njujorku. Oni se nisu tako ponašali na ulici. Oblačili su se normalno u civilnu odeću, samo su u svečanim prilikama mogli da se pojave u uniformi. Nisu paradirali ulicom, pogotovo u grupi, i sa naoružanjem - kaže istoričar Goran Miloradović koji zaključuje da je najbolje sačekati da se vide sve epizode serije, pa je tek posle toga ocenjivati.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online