Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 20.10.2017.
08:11
S. Đurić - Vesti A

Glumom pobeđuju svađe

Predstava "Moja ti" Ateljea 212 izvedena je u okviru zvaničnog programa festivala "Gaveline večeri" na sceni istoimenog pozorišta.

A. Čukić
Srpski glumci traženi u Hrvatskoj

Publika je bila oduševljena, a burni aplauz dugo se nije stišavao dok su se na sceni poklanjali Ceca Bojković, Gorica Popović, Tanja Bošković, Sofija Juričan... Ovo je samo poslednja u nizu srpskih predstava koja je gostovala u Hrvatskoj, a koja su srdačno dočekali domaćini. Slično je bilo i sa predstavom "Hamlet" Vilijama Šekspira sa Nebojšom Glogovcem u glavnoj ulozi.

Iako su se jedno vreme u hrvatskim medijima "plele razne spekulacije" oko njegovog imena zbog uloge Draže Mihailovića u seriji "Ravna Gora", Glogovac je uspeo da pridobije i probirljivu hrvatsku publiku. Sada ga dojučerašnji kritičari proglašavaju najboljim glumcem u regionu.

Hrvati pak s druge strane šalju svoje najbolje predstave u Beograd, pa je u JDP-a igran "Vučjak" Miroslava Krleže u izvođenju ansambla Hrvatskog narodnog kazališta. I dok se političari prepucavaju, umetnost i glumci postavljaju temelje saradnje koja je u interesu svih. Ko zna, možda političari nešto nauče od glumaca, pa i samo doprinesu novom zbližavanju sa komšijama.

Titl iz protesta

Na hrvatskim pozorišnim scenama sve češće se postavljaju komadi srpskih pisaca. Tako je Elizabeta Kukić zablistala u ulozi Živke ministarke u predstavi "Gospođa ministarka" zagrebačkog pozorišta Kerempuh. Ona je istakla da čitava ekipa duguje zahvalnost Bogdanu Dikliću, s kojim su imali jezičke vežbe, jer je komad izveden na ekavici.
- Mi ne igramo na srpskom jeziku da bismo se rugali jeziku. Jezik smo ostavili jer ga je, kad nam je već razumljiv, šteta odvajati od karaktera i lica. Sa "prevodom" na ijekavicu izgubile bi se važne nijanse - kazala je glumica Elizabeta Kukić, koja je godinama priželjkivala ovu ulogu. Predstava je izvedena na srpskom jeziku, ali uz titl i to kao znak protesta pozorišta Kerempuh protiv odluke hrvatskog Veća za elektronske medije da filmovi i serije iz regiona moraju da se prevode na hrvatski jezik.

- Za nas je saradnja JDP-a i HNK-a veoma značajna jer ove dve kuće dele dugu zajedničku istoriju. Od samog osnivanja JDP je prisutan na sceni HNK-a gotovo svake sezone, i obrnuto. Umetnici, a posebno mi koji vodimo kuće od nacionalnog značaja, moramo pokrenuti sve oblike saradnje, jer smo upućeni jedni na druge. A videli smo večeras da je publika gladna ovakvih gostovanja, sa kakvim je oduševljenjem dočekala srpske glumce, posebno Seku Sablić, koja je oduvek bila miljenica zagrebačke publike - kazao je Ivica Buljan, direktor Drame HNK-a posle izvođenja komada "Uobraženi bolesnik" JDP-a.

Predrag Ejdus igra glavnu ulogu u predstavi "Gospoda Glembajevi", koja je premijerno izvedena na Dubrovačkim letnjim igrama.

- Glumački, scenski se vraćam u Zagreb i Dubrovnik posle toliko godina! A Krleža je Krleža, i Glembajevi su Glembajevi, glumačka poslastica i zahtevan, ozbiljan izazov - rekao je tada Ejdus za srpske i hrvatske medije.

Hrvati na srpskim scenama

Hrvatski glumci uvek su dobro došli na scene beogradskih pozorišta o čemu svedoče rasprodate sale. Čuveno satiričko pozorište Kerempuh iz Zagreba gostovalo je na sceni Ateljea 212 sa dve hit predstave - "Maratonci trče počasni krug" i "Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja". Na istoj sceni igran je i komad "Avgust u okrugu Osejdž" pozorišta Gavela. Posebno interesovanje publike vladalo je za tragediju "Hinkeman" u izvođenju Zagrebačkog kazališta mladih, koja se bavi krizom identiteta muškarca u Nemačkoj posle Prvog svetskog rata, a komad je igran na sceni Narodnog pozorišta.

 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online