Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 24.04.2017.
03:04
S. Đurić - Vesti A

Čola nije zaboravio Arsena

Jedan od najboljih džez pijanista u regionu Matija Dedić (44) održaće 20. maja koncert pod imenom "Matija svira Arsena" u Centru Sava, u znak sećanja na svog oca Arsena Dedića. On je sa ocem nastupao deset godina i, kako kaže, osim što mu je bio sin, bio je i njegov pijanista.

N. Durović
Rođen pod srećnom zvezdom: Matija Dedić

- Sa Arsenom sam počeo da sviram 2005. godine. Imao sam tada 32 godine, Arsen je primetio moju zrelost, bio je čovek kome su zakoni bili čvrsta i jednostavna melodija jer dolazi iz italijanske i francuske kulture, a ja dolazim iz klasike i Amerike. Narednih deset godina sam bio njegov pijanista. To znači da sam s njim puno putovao i prošao svašta po bivšoj Jugoslaviji i u inostranstvu - kaže za "Vesti" Matija Dedić.

Poslednji koncert otac i sin održali su u Splitu 2015. godine i tu noć će pamtiti dok je živ.

- Arsen je bio bolji nego ikad, i te večeri je ostao sa društvom do dva ujutru što nije ličilo na njega poslednjih godina. Posle smo tražili njegovu jaknu po celom Splitu, video je drage prijatelje iz '50-ih i 60-ih godina. Smatram da sam od roditelja pokupio najbolje - od oca sam naučio da se ozbiljno posvetim poslu, sklonost ka perfekcionizmu. A opet sam povukao i malo nemačke genetike od majke. To je dobar spoj i smatram da je velika prednost biti sin Arsena Dedića i Gabi Novak, prednost koju moje kolege nisu imale. To ne znači da sam to zloupotrebio, prosto sam rođen pod srećnom zvezdom - iskren je Dedić.

On ističe da je u stalnom kontaktu sa očevim prijateljima, koji ga zovu i raspituju se za njega, Gabi, porodicu.

- Recimo, Zdravko Čolić, stalno zove i njegova briga je maltene na mesečnoj bazi. Pita kako smo, kako je zdravstveno stanje Gabi, kako je moja ćerka. Ima nekih ljudi koji su nas, pa neću reći iznenadili, ali s njima se Arsen više družio nego mi. S druge strane, ima i nekih koji se nikad nisu javili, niti pitali kako je Gabi. Ipak, draži su mi ovi prvi, koji su pokazali da imaju veliko srce. Ima ih još, ali Zdravka sam se odmah setio.

Pozitivna Gabi

Matija kaže da je njegova majka Gabi Novak, iako na pragu 81. godine, puna energije.

- Gabi je bolja od nas svih i to je neverovatno. Izgledati kao što ona izgleda, tako pevati, crpsti ne znam ni sam odakle inspiraciju i biti tako pozitivan u današnje vreme je potpuno neverovatno. Uvek se pričalo malo više o mom ocu, ali opet, s druge strane, jedna specifična veličina koju ima moja majka je nesvakidašnja - kaže Matija.

Nastupi kao stoni tenis

Matija ističe da ima isto uzbuđenje pred nastup u Beogradu kao kad je pratio svog oca na koncertima. On će odsvirati 11 Arsenovih numera, među kojima su "Sve što znaš o meni", "Kuća pored mora", "Ni ti, ni ja", "Tvoje nežne godine"...

- Često se dešavalo da koncerti sa ocem izgledaju kao stoni tenis jer smo u kreativnom i muzičkom smislu stalno prebacivali lopticu jedan drugom. S oprezom sviram Arsenovu muziku i trudim se da je izvodim onako kako je on zamislio jer veoma poštujem ono što je komponovao - kaže Matija, koji ne želi da izdvaja omiljenu pesmu iz bogatog opusa svog oca, ali...

- Muzika za film "Glembajevi" su mi omiljene note, kao i muzika za TV seriju "U registraturi". Volim pesme sa njegovog albuma "Provincija". To je veza sa mojim zavičajem, sa Šibenikom i dalmatinskom muzikom. Tek nakon toga na mojoj listi omiljenih Arsenovih pesama dolaze njegovi hitovi koji su obeležili njihov rad.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online