Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 22.03.2017.
18:01
D. Petrović - Vesti A

Valjevci čuvaju uspomenu na Mikija

U prepunoj velikoj sali Centra za kulturu u Valjevu u ponedeljak uveče održan je koncert u znak sećanja na Mikija Jevremovića, uz učešće brojnih pevača i muzičara koji su izveli njegove najveće hitove.

Z. K. Munja
Da se ne zaboravi: Miki Jevremović

Nastupali su na istoj sceni na kojoj je Jevremović pre više od pet decenija započeo pevačku karijeru i sa koje se otisnuo u muzički svet.

Omaž nedavno preminulom umetniku priređen je 20. marta na Dan Valjeva, pa je koncert organizovala Skupština ovog grada uz pomoć i podršku Mikijevog brata Zorana i Milena Đurđevića iz Nevernih beba koji su osmislili manifestaciju.

- Miki je bio veliki umetnik, koji je ostavio neizbrisiv trag. Obaveza svih nas jeste da se čuva uspomena na njega i na sve ono što je stvarao. Nas nije povezivala samo muzika nego i činjenica da smo obojica iz Valjeva, i ponosan sam na to što ga naš grad pamti - rekao je Željko Joksimović, koji je otpevao Jevremovićev čuveni hit "Grkinja".

Uz nostalgiju, uspomene i pokoju suzu na sceni su se smenjivali Milan Đurđević sa Nevernim bebama, Igor Starović, Boris Bizetić, Željko Vasić, Zoran Jevremović, Andrija Kalabić, Boban Ostojić, Goran Pavlović, Vlada Selković, Jovan Maljoković, Irena Blagojević, Jelena Kovačević, Marina Stefanović, i grupe Muzički voz i Horoskop sa kojima je Jevremović sarađivao.

Sve je budno pratila Mikijeva ćerka Jelena, nekada i sama pevačica, koja je zahvalna kolegama što nisu dozvolili da se njen otac zaboravi.

- Hvala svima koji su došli da daju počast mom bratu. Izvedena je Mikijeva prva pesma "Mama", koju je snimio pre 55 godina, baš kao i njegova poslednja numera "Vrata srca" koju nije uspeo da snimi. Ipak, trebalo bi da bude naknadno objavljena. Svi izvođači su na kraju izveli "Adio" i bilo je zaista dirljivo - rekao je Mikijev brat Zoran Jevremović.

Zadovoljni su bili i Valjevci, uvek ponosni na svoje poznate sugrađane, na svog Mikija koji nikada nije krio koliko je voleo grad u kome je stasao i napravio prve muzičke korake.

Koncert je bio besplatan, nikome nije bio važan novac već da se sačuva uspomena na Jevremovića, koji je slavu svog Valjeva proneo širom sveta.

Pesme za sva vremena

Miodrag - Miki Jevremović rođen je 27. marta 1941. u Beogradu, rano detinjstvo je proveo u Požarevcu, a mladost u Valjevu.

Bio je jedna od najpopularnijih srpskih pevača posebno '60-ih i '70-tih godina, pobeđivao je na brojnim festivalima i gotovo da nema muzičke nagrade koju nije osvojio.

Ostavio je neizbrisivi trag u jugoslovenskoj muzici, a ostaće upamćen po hitovima "Pijem", "Osamnaest žutih ruža", "Ako jednom vidiš Mariju", "S kim si sada kad je tužno vreme", "Pesnikova gitara"... koje su postale evergrin domaće muzike.

Uz Đorđa Marjanovića bio je jedan od najpopularnijih srpskih pevača u nekadašnjem u SSSR-u.

Umro je 13. januara. 2017. godine u 76. godini od posledica moždanog udara.

Moralna obaveza

- Miki Jevremović je ostavio neizbrisiv trag na muzičkoj mapi jedne epohe i naša moralna obaveza kao Valjevaca, ali i umetnika jeste da na ovaj način evociramo uspomenu na njega, njegov talenat, raskošni glas i hitove koji i danas žive - rekao je Milan Đurđević, vođa Nevernih beba. On ističe da treba slaviti ugledne ljude iz sveta sporta, umetnosti, nauke i to još za života, a ne samo posthumno kako je to kod nas običaj.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online