Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 05.03.2017.
18:01
B. Božin, D. Petrović A

Nemci ukrali srpsku pesmu?

Evrovizijska groznica već trese Evropu, ali i skandali. Iako je do početka takmičenja u Kijevu (od 9. do 23. maja) ostalo još dva meseca, problemi se nižu jedan za drugim. Nemačka predstavnica Levina Luen (25) sa kompozicijom "Perfektni život" (Perfect life) našla se u centru skandala nakon optužbi da je njena pesma plagijat numere iz nemačkog filma "Mladi i divlji" (Džoug And Njild), koju je komponovala Aleksandra Kovač.

Reuters
Skandal trese Evrosong

O ovome je na društvenoj mreži Fejbuk prvi progovorio nemački reditelj Feliks Maksim Eler, koji potpisuje režiju filma. On tvrdi da nemačka evrovizijska pesma ima neverovatne sličnosti s naslovnom numerom njegovog igranog filma "Mladi i divlji". Te sličnosti su, po njemu, nedvosmislene u melodiji, dok su tekst i naslov naravno drugačiji.

Zvanično, pesmu potpisuju vrhunski američki hitmejkeri Lindi Robins, Lindzi Raj i Dejv Baseta. Reditelj Feliks Eler je Aleksandri poslao prilog sa nemačkog izbora za ESC, kako bi dobio potvrdu za svoje sumnje. Na Ju tjubu se pojavio miks dva muzička komada, koji i pri površnom slušanju zvuče veoma slično.

Aleksandrina reakcija

Aleksandra Kovač našla se u čudu jer se njena pesma koju je pre tri godine komponovala za nemački film našla u žiži skandala. Ona je objasnila kako izgleda postupak kojim se utvrđuje da li je neka pesma plagijat ili ne.
- Plagijat se ustanovljava na sudu po principu "indigo testa". Notni tekst jedne pesme je plagiran samo ako je notni tekst sporne pesme u celosti preslikan, kao kroz indigo. Sve ostalo se ne smatra plagijatom. Kao neko ko je 25 godina u pop muzici, znam koliko je lako biti sličan nekoj pesmi, ali ovo nije slično, već isto - rekla je Aleksandra.

Da li je zaista u pitanju plagijat i da li će cela stvar završiti na sudu, još uvek je nejasno. Soni mjuzik Dojčland je, prema pisanju pojedinih nemačkih medija, razgovarao sa Lindi Robins u Los Anđelesu, koja tvrdi da je njena kompozicija starija od filma, i da ona nije ni za pomenuti film, a kamoli muziku. Robins, koja je uradila brojne hitove za Džejsona Derula, Bekstrit bojse, Anastaziju i druge, tvrdi da su moguće podudarnosti - slučajne. Soni je u međuvremenu ipak blokirao kompilaciju pesama na Ju tjubu pozivajući se na autorska prava. Na pitanje lokalnog radija Vestfeliše rundšau da li se radi o plagijatu, nemački muzički stručnjaci kažu da je moguće da se radi o plagijatu, ali su hteli da ostanu anonimni. Jedan poznati rok muzičar je poželeo učesnicima "puno zabave u mogućem sudskom sporu". Po njemu su delovi u refrenu praktično identični, iako su prebačeni u drugi tonalitet, ali sa istom sekvencom melodije. Eksperti sa klasičnim muzičkim obrazovanjem došli su do istog zaključka.

Zabrinuti Rusi

Čini se da je ovogodišnji Evrosonog samo doneo probleme. Ukrajina kao domaćin takmičenja muku muči sa nedostatkom para, kasni se s renoviranjem hale i ostalih pratećih objekata koji su neophodni za takmičenje, a kompletan organizacioni odbor je u decembru podneo ostavku. Osim toga, Ukrajinci su se našli i pred ozbiljnim problemom - kako osigurati bezbednost svim učesnicima, posebno delegaciji iz Rusije zbog "zategnutih odnosa" dve države.
- Zbog mesta održavanja i mogućih bezbednosnih problema, kao i zbog neprijateljskog stava prema Rusima, jasno je da imamo razloga za brigu - rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.
U Rusiji su sve glasniji oni koji kažu da treba da se bojkotuje ovogodišnje takmičenje u Ukrajini. Međutim, Peskov ističe da, koliko je njemu poznato, još uvek nije doneta zvanična odluka. Evrosong se održava od 9. do 13. maja u Kijevu, a za sada se takmiče predstavnici 43 zemlje.

Samo muški voditelji

Prvi put u istoriji evrovizijskog takmičenja voditelji će biti samo muškarci. Na sceni u Kijevu biće Aleksandar Skičko, Vladimir Ostapčuk i Timur Mirošničenko kao domaćini Evrosonga 2017. Glavni voditelji biće Aleksandar i Vladimir, dok će Timur izveštavati iz grin ruma. Ovo je svojevrsni presedan, jer su se u ulozi domaćina do sada uvek nalazili voditelj i voditeljka. Ali, Ukrajinci su rešili da promene ovu tradiciju.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online