Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 16.01.2017.
18:01
S. Đurić - Vesti A

Matija plače uz Mikijeve pesme

x Zvali smo ga Miki Varteks i voleo sam njegove pesme, kaže akademik Bećković dok Bilja Krstić ističe da Jevremović ide pravo u istoriju

M. Karović
Otišao u legendu: Miki Jevremović

Vest o smrti Mikija Jevremovića rastužila je brojne poznate ličnosti. Tuguju njegovi fanovi, koji se više od pet decenija zovu "Mikisti", brojni prijatelji i svi koji su odrasli uz pesme legendarnog pevača. Čuveni pevač, koji je svoje ime odavno upisao u istoriju jugoslovenske muzike, preminuo je u 76 godini od posledica moždanog udara.

- Bio je pravi slavni valjevski gimnazijalac. Zvali smo ga Miki Varteks, jer mu je otac radio u istoimenoj prodavnici. Bio je odličan đak i šahista, ali pre svega veoma dobar drug. Uvek plačem uz njegove pesme, jer su veoma emotivne i on je to izvodio na specifičan način. Decenijama smo se družili i zaista sam uživao u prijateljstvu s njim - rekao je akademik Matija Bećković.

Kompozotor Kornelije Kovač kaže da je Miki bio perfekcionista u svemu.

- Bio je obožavan od publike i izuzetno cenjen kod kolega. Bio sam prisutan na snimanju jedne njegove ploče kada je vraćao snimak šest puta, jer nije bio zadovoljan kako je otpevao. Producenti su govorili da je sve u redu, ali on nije odustajao sve dok snimak nije bio savršen - priseća se Kovač.

Uz njegove pesme "Ako jednom vidiš Mariju", "Grkinja", "Kad bih znao da je sama" odrastale su mnoge generacije, zaljubljivali se, tugovali...

- Miki je bio deo moje mladosti i teško se navikavam na te gubitke. Najlakše mi je da se pravim da nikada nisu otišli ni Dragan Nikolić, ni Bata Živojinović, ni svi ostali - rekao je sa tugom u glasu glumac Voja Brajović.

Tugu zbog smrti kolege ne krije ni čuveni Đorđe Marjanović, koji kaže da su njihove karijere bile povezane neraskidivim nitima.

- Divio sam se i uživao u svakoj Mikijevoj pesmi. Možda to malo čudno zvuči, jer smo bili rivali na sceni, ali taj rivalitet su stvorili Đokisti i Mikisti koji su bili nepomirljivi u svojoj ljubavi prema nama. Nas dvojica smo s druge strane bili i ostali prijatelji - kaže Marjanović.

Pesme Jevremovića bude uspomene na mladost i kod Bilje Krstić.

- U poslednje vreme nažalost mnogi odlaze. Miki Jevremović ide pravo u istoriju kao jedan od najznačajnijih pevača zabavne muzike u Jugoslaviji - kaže Bilja Krstić.

Nastup u ruskoj u polarnoj stanici

Miodrag - Miki Jevremović rođen je 27. marta 1941. godine u Beogradu. Najranije detinjstvo proveo je u Požarevcu, gde je završio sedam razreda osnovne škole, a onda se preselio u Valjevo. Po završetku srednje škole upisao je Mašinski fakultet, ali ga nikada nije završio. Život ga je odveo ka sceni. Mikiju je pesma bila lek za sve, pevao je i davao sve od sebe i onda kada mu nije bilo do pesme. U Jugoslaviji je bio zvezda, a veliku popularnost je uživao '70-ih godina u Sovjetskom Savezu.

- Obišao sam ceo SSSR od Murmanska do Habarovska, ceo Sibir, bio na mestima gde običan čovek ne može doći. Pevao sam u ruskim vojnim bazama, čak i u polarnoj stanici. Bilo nas je 11 pevača, a u piblici samo devetoro ljudi, koji su uredno kupili ulaznice za naš nastup. Toliko je bilo hladno da su ljudi tamo pili pola litre špiritusa da bi se ugrejali. I ja sam probao i umalo da izgorim koliko je jako - pričao je Miki Jevremović u Ispovesti za "Vesti".

Neke od njegovih najvećih hitova komponovao je Boris Bizetić, a Miki je sarađivao i sa slavnim grčkim kompozitorom Mikisom Teodorakisom.

Oproštaj od oca

Iz dva braka Miki je imao troje dece - sinove Đorđa i Stefana i ćerku Jelenu, koja se jedno vreme bavila pevanjem. Ona se dirljivom porukom na društvenim mrežama oprostila od oca.
- Tatkilice moj, bol je nemerljiva, tuga beskrajna. Putuj sa anđelima. Zauvek ćeš kroz tvoje pesme i dobra dela živeti u našim srcima. Voli te tvoje Jeki - napisala je Jelena uz fotografiju sa ocem.
- Noć sam provela u suzama, plakala sam nad njegovom gitarom. To je ona čuvena Martin gitara koju je nosio celog svog života sa sobom - kaže Jelena Jevremović-Nedeljković.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online