Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 15.01.2017.
17:07
Vestionline, Alo.rs, N1 A

Nele Karajlić konačno priznao: Patim za...

Nenad Janković, poznatiji kao dr Nele Karajlić, u intervjuu za "N1" govorio je, između ostalog, i o Sarajevu i svom odnosu prema gradu u kojem je rođen.

M. Karović

Dr Nele Karajlić otvoreno o svom rodnom gradu i progonu koji je doživeo

Karajlić je nedavno u Banjaluci predstavio multimedijalni projekt "FBI - Dosije Tesla". Kako kaže, ukoliko postoji interesovanje publike, projekt bi predstavio i u Sarajevu.

- Ne moram ja biti tu. Ako mislite da sam ja neki tehničko-taktički problem, onda ćemo naći nekog glumca koji će glumiti umesto mene. Što se Sarajeva tiče, ja sam bio pre dve godine tamo i ispraćen sam policijskim kolima iz grada. Ne vidim da se za ove dve godine nešto bitno promenilo - kazao je Karajlić u intervjuu za N1.

- Ne vidim mogućnost da ja tu sasvim normalno dođem, prođem, sednem, ručam. To je ipak fenomen. To nigde u svetu nije bilo, da je ušao u grad i bio podvrgnut sajber linču preko interneta. Recimo, Čomski nije mogao da uđe u Izrael. Ali ovo je bilo ludilo - dodao je nekadašnji član Nadrealista.

Nedostajeli vam Sarajevo?

- Kako će mi nedostajati, Bože sačuvaj - kazao je Karajlić.

Da li ste u kontaktu sa nekim iz Sarajeva?

- Naravno da sam u kontaktu, naravno da imam prijatelje i da oni dolaze do Beograda. Njih je sve manje i manje. Volim da kažem da će za koju godinu i poslednji moj prijatelj napustiti Sarajevo baš kao što ga je napustilo 200.000 ljudi poput mene. Namerno neću da kažem Srba da ne bi bilo da je politička priča već jedna obična humana priča. Neverovatno je to da se niko nije vratio od Dejtona u protekle 22 godine. Dogodila su se mnoga čuda, Kina je pobedila Jugoslaviju u košarci, Senegal je pobedio Francusku u fudbalu, izmišljen je mobilni telefon, internet, Google, prenošenje slike na daljinu... Samo se jedno čudo nije dogodilo, niko se od onih Srba koji su otišli iz Sarajeva nije vratio - kazao je Karajlić.

Patite li za svojim gradom?

- Ako gledate moj život od '95. na ovamo vidjet ćete da sam ja "ratni profiter", jer samo počeo karijeru za koju u Sarajevu nisam mogao ni da sanjam. To je svjetska karijera koja je trajala skoro 15 godina, svirao sam po Buenos Airesu, Parizu, Londonu, Njujorku, Pekingu, Tokiju... Da nije bilo rata vjerovatno bih ostao i svirao Zenicu Blues. Međutim, moja patnja za tim gradom i tim ljudima, naročito onima koji su izgubili živote, je odvojena od tog mog životnog puta koji se desio onog dana kada sam iz Sarajeva prešao u Beograd. Moja patnja za Sarajevom je permanentna. Knjiga koju sam napisao je knjiga u kojoj sam htio da onima koji dolaze, mojoj djeci, vašoj djeci, svoj djeci svijeta, pokažem šta je ustvari taj grad bio, jedan spomenik. U Sarajevu će biti boljih pisaca od mene, ali se bojim da neće imati o čemu pisati - kazao je Karajlić.

Zbog čega?

- Zato što taj zanos i ideja u kojoj je taj grad živio dvadesetak godina je teško ponovljiv pod uslovima koji danas vladaju. Ako mislite da nije važno što se nijedan Srbin nije vratio u taj grad, ne shvatate gdje se nalazite - dodao je Karajlić.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online