Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 11.08.2016.
10:08
R. Lončar i D. Petrović - Vesti A

Golišave pevaljke usred porte!

Crkvene porte oduvek su bile važne za vernike. Nekada davno u portama srpskih pravoslavnih crkava organizovana su slavlja, najčešće za vreme velikih crkvenih praznika. Ljudi su oblačili najbolja odela, devojke su se posebno ulepšavale jer je to bila jedinstvena prilika da se momci i devojke "gledaju", da se vidi ko se kome dopada, prilika za "pokazivanje" mladih stasalih za ženidbu i udaju. U porti se i tada čula muzika, igralo se kolo, ali je sve bilo u skladu sa prilikom i mestom na kome se nalaze.

Z. K. Munja
Peva gde je pozovu: Rada Manojlović

Moderna vremena donela su i drugačiju namenu crkvenih porti. Sve češće organizuju se vašari i slavlja neprimerena ovom mestu, pevaju polugole pevačice koje tresu grudima i pozadinom...

Tako i Rada Manojlović nastupa u porti manastira Sokolica. Njen koncert održava se u sklopu manifestacije "Tebi, goro Romanijo", a njen nastup najavljen je plakatom na kome piše:

"Tradicija je kontinuitet, povezati danas ono što je bilo juče sa onim što će doći." I sve bi to bilo u redu da nije u pitanju pevačica čiji su najveći hitovi "Alkotest", " Ćao, bezobrazni", "Rado bi te mi", "Skini me"...

Z. K. Munja
Sve zaboravila Dara Bubamara

Pre neku godinu i Dara Bubamara je bila u centru sličnog skandala, a početkom avgusta podigla se velika prašina nakon najave da će za seosku slavu u porti crkve Svetog Ilije u selu Žarkovac nedaleko od Rume nastupiti go go igračice!? Selo je bilo oblepljeno plakatima na kojima se najavljuje žurka, a meštani pozivaju da dođu i uživaju uz najniže cene pića i go go igračice!

- Na proslavi je bio bogat kulturni sadržaj, učestvovalo je lokalno kulturno-umetničko društvo. Go-go igračice naravno nisu bile, to ne bi dozvolili ni sveštenici - rekao je predstavnik ove lokalne crkve.

Vašara nije pošteđena ni niška Pantelejska crkva gde se sredinom avgusta održava trodnevni vašar uoči hramovne slave. Atmosfera prava vašarska uz pečenje i svadbarski kupus, nastupe estradnih zvezda. Na tezgama za prodaju može se naći sve od drvenih varjača i metli do donjeg veša. Zato ne čudi što mnogi sve češće postavljaju pitanje ko i zbog čega dozvoljava ovakve stvari?

Paze na post

Crkvena porta u Eparhiji žičkoj već godinama se za debele pare izdaje za ugostiteljske šatre tokom avgustovskog održavanja Sabora trubača u Guči, jer i ceo Sabor je, kako objašnjavaju u toj eparhiji, svojevremeno i krenuo ispod šatre pod lipom u porti mesne crkve Svetog arhangela Gavrila. Jedini uslov je da se Sabor ne održava u vreme dvonedeljnog Gospojinskog posta.

Zbog zarade, u SPC postoji praksa da se pojedini delovi manastirskih zdanja pretvaraju u restorane ili hotelski smeštaj.

- Ipak, treba paziti gde i šta se pokreće kao dodatna delatnost. Bez obzira na to što mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije izjavljuje da je unosnije graditi hotele nego staračke domove, nije baš pristojno da se razgolićeni turisti šetaju tik uz manastir. Nije bogougodno ni da iz crkvene birtije trešti preglasna i svakakva muzika, te da se izlazi u teškom pijanstvu, uprkos tome što je vladika zvorničko-tuzlanski Hrizostom naklonjen ugostiteljstvu, pa u Bijeljini radi restoran kod manastira Pet jezera - objašnjava verski analitičar Draško Đenović.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online