Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Ponedeljak 18.05.2015.
21:23
S. Đurić - Vesti A

Evrovizija na 60. rođendan: Vašar ćurki i bradatih žena

Muzički festival je počeo šansonama i džez baladama, a tokom godina pretvorio se u paradu muzičke osrednjosti i cirkusa, koja je sve manje muzičko takmičenje, a sve više ogromna žurka. Irsku je 2008. godine predstavljala ćurka, Rusiju su 2012. predstavljale babe, grupa maskiranih čudovišta iz Finske pobedila je 2006. godine, a Austriji je prošle godine pobedu doneo transvestit.

Takmičenje za Pesmu evrovizije pred male ekrane dovede svake godine više od milion ljudi. Međutim, odavno su muzički festival zasenili skandali, od nastupa bradatih pevačica tranvestita do priča o skandaloznom trošenju novca za njegovu organizaciju. Muzika je odavno u drugom planu, zabava u prvom, pa su za izvođače mnogo važniji upečatljiv ili šokantan izgled, politička poruka i privlačenje pažnje od pesme i izvođenja.

Takmičenje za pesmu Evrovizije jedan je od najdugovečnijih festivala u Evropi. Ove godine u Beču proslavlja 60. rođendan. Najveći kontinentalni estradni vašar prešao je dug put u svakom smislu. Idejni tvorac Marsel Bezenson vođen idejom tada poznatog festivala Sanremo u Italiji, došao je na ideju da spoji evropske narode na najlepši mogući način, kroz muziku. Na njegovu inicijativu 24. maja 1956. godine održano je prvo takmičenje Pesma evrovizije. Prvo izdanje festivala nije prenošeno uživo, a učestvovalo je sedam zemalja koje su slale po dve pesme: Švajcarska, Nemačka, Francuska, Italija, Holandija, Belgija i Luksemburg.

Diktatura politike

Kao fenomen popularne kulture Pesma evrovizije je prošla kroz više faza. Na svojim počecima bila je otelotvorenje evropskog pop mejnstrima kojim su dominirale šansone, kancone, džez balade. Tokom godina menjao se i muzički ukus, pa ovo takmičenje se pretvorilo u paradu muzičke osrednjosti, kojim su dominirali zvuci hotelskih terasa i defilovali groteskno obučeni izvođači. Sendi Šo 1967. godine u Beču je pobedila nastupajući bosonoga na sceni, što se u to vreme smatralo incidentom.

Ovaj muzički spektakl godinama sve više je poprimao izgled muzičkog cirkusa. Više se išlo na izgled, nego što se vodilo računa o kvalitetu pesme. Mnogi su ovaj festival iskoristili i u političke svrhe. U španskom dokumentarnom filmu otkriveno je kako je diktator Francisko Franko uticao na Evroviziju 1968. godine da bi pobedila španska pesma. Britanski pevač Klif Ričard izgubio je od španske pesme "La la la". Klif nije zaboravio ovaj incident.

Gej semafori

Semafori s gej tematikom zamenili su uobičajena svetla uoči Evrovizije koja se ove godine održava u Beču. Nekoliko desetina semafora u centru Beča programirano je da umesto jednog lika na crvenom i zelenom svetlu za pešake pokazuju muške ili ženske homoseksualne parove sa srcima.

- Kampanja je plan da se Beč predstavi kao otvoreni grad i da se poboljša sigurnost u saobraćaju jer će neobični simboli privlačiti veću pažnju vozača i pešaka - rekla je portparolka bečkog ureda za rasvetu.

- Živim s tim drugim osvojenim mestom već godinama i bilo bi divno kad bi mi neko službeno iz Evrovizije rekao: "Klif, zapravo si ti osvojio tu prokletu stvar" - rekao je Ričards u jednom intervjuu.

Politika je već decenijama rak-rana Evrovizije. Gruzijsku pesmu na takmičenju 2009. zabranio je multinacionalni žiri s obrazloženjem da pesma ima otvoren politički sadržaj, jer je imala aluzije na gruzijski rat s Rusima i komentirisala je tada ruskog premijera Vladimira Putina. Žiri je zatražio od gruzijske javne televizije da promeni reči pesme ili odabere novu. No, Gruzija je odbila, negirajući da pesma ima političke konotacije, okrivila Ruse za pritisak i napokon se povukla s takmičenja.

Ruska pesma "Mamo" propagirala je pomirenje, otpevana je kombinacijom ukrajinskog i ruskog, stihove je potpisao Estonac, muziku Gruzijac, a sve je izvodila Anastazija Prihodko, koja je Ukrajinka. Rusija je, inače, sa svim tim zemljama imala političke sukobe nekoliko godina uoči takmičenja.

U vreme zategnute 1978. godine između Izraela i njegovih komšija, Jordan je odbio da emituje izraelsku pesmu "Abanibi", što znači "Volim te", uz očiglednu ironičnu poruku komšijama. Umesto pesme, jordanska televizija prikazivala je slike cveća. Da sve bude još komplikovanije Izraelci su te godine pobedili. Jordanska televizija je jednostavno odsekla proglašenje pobednika, a tamošnji mediji javili su da je pobedila Belgija, koja je te godine bila druga.

Pevačica u panciru

Pošto su palestinski militanti ubili izraelske sportiste na Olimpijskim igrama u Minhenu 1972. godine, na sledećem Evrosongu izraelska pevačica Ilanit je nastupila u pancirnom prsluku. Uz nezapamćene mere bezbednosti nastup je prošao bez incidenta.

Najveći skandal s glasanjem dogodio se u Britaniji 1963. godine. Norveški žiri objavio je svoje glasove, ali voditeljka programa tvrdila je da ih iz tehničkih razloga nije mogla čuti, uprkos tome što je publika sve jasno čula. Posle su Norvežani još jednom pročitali svoje bodove, no ovoga puta se njihov izbor promenio, njihova je nova odluka donela pobedu njihovim komšijama Dancima, a na štetu Švajcarske, kojima je tako izmakla pred nosom. Službena verzija je da je norveški voditelj pročitao pogrešan, privremeni rezultat, ali poklonici teorije zavere dugo su sumnjali u to objašnjenje.

Evrosong iz godine u godinu uznemirava duhove, a još se pamti nastup ruskog dueta T.a.t.u, koji je najavljen kao prvi nastup gej izvođača na ovom takmičenju. Posle se pokazalo da su maštoviti Rusi iskoristili marketinški trik, da su T.a.t.u. devojke Julija i Lena heteroseksualne, što se potvrdilo kada je objavljeno da je Julija trudna.

San Marino je nastupio sa pesmom "Fejsbuk", što je izazvalo veliku buru, s obzirom na to da pravila zabranjuju reklamiranje proizvoda i firmi. Izvođači su morali da promene tekst i ime pesme u "Pesma društvene mreže".

Takmičenje je sada i svojevrsni test društvene prihvatljivosti kroz često kontroverzne nastupe pojedinih zemalja. Irsku je 2008. godine predstavljala ćurka, prvi put na takmičenju je "pevala" lutka kojoj je glas pozajmio Džoni Morison, a do tada je snimila šest albuma, uglavnom komičnih pesama. Rusiju su 2012. predstavljale babe, grupa maskiranih čudovišta iz Finske pobedila je 2006. godine.

Pankeri sa Daunovim sindromom

Finska je već sad poznata po neobičnim muzičkim izborima kojima se predstavljaju na Evrosongu. U Beču će nastupati bendom PKN, koji je pažnju javnosti privukao svojim filmom pod nazivom "Pank sindrom". Naime, članovi benda su 40-godišnjaci koji imaju Daunov sindrom i autizam. Odrasli su sa smetnjama u razvoju i poteškoćama u učenju, pa su od bolesti spas pronašli u pank muzici.

Evrovizija je tako postala evropski test onoga šta jeste, a šta nije prihvatljivo i popularno. Prošlogodišnja pobeda austrijske predstavnice, transvestita Končite Vurst, izazvala je brojne reakcije, kako domaće tako i strane javnosti. Gej-lezbijski info-centar osudio je ponašanje komentatora RTS-a tokom prenosa ovog takmičenja koje je održano u Kopenhagenu zbog, kako je rečeno, vređanja transsrodne populacije i zatražio izvinjenje Javnog servisa.

- Smeštanje transsrodne osobe Končite Vurst u domen bizarnosti, cirkusa, frik šoua i zblažavanja kada dobija maksimum poena je nedopustivo - navedeno je u saopštenju.
I u Hrvatskoj su bile burne reakcije na račun HRT-a i načina na koji je voditelj prenosio finale Evrosonga i često homofobnim stilom komentarisao finale takmičenja. Ni u Ruskoj pravoslavnoj crkvi nisu ostali bez komentara na pobedu bradatog transvestita iz Austrije, ocenjujući da je to korak ka napuštanju hrišćanskog identiteta u Evropi.

Svakako, Evrovizija je i društveni pečat vremena, merilo onoga što je društveno prihvatljivo, kao i odraz evropske kolektivne psihe. Ona je sve manje muzički događaj, a sve više ogromna žurka, od jednog ozbiljnog takmičenja sve do sredine devedesetih stiglo se do publike sa zastavama u arenama na finalno veče. Prodajom bedževa, postera, majica, Evrovizija je postala jedno veliko preduzeće. Postala je i velika medijska tema, izvor tračeva na stotine veb-stranica i internet foruma, ali i izvor zarade na kladionicama.

DRUGA STRANA EVROSONGA: Promašili hit

Tokom šest decenija postojanja ove muzičke manifestacije otpevano je više od 1.000 pesama, a imena nekih muzičara trajno su upamćena. Ipak, evrovizijski žiriji često su uspevali da promaše očigledne hitove. Nesumnjivo najveći evrovizijski hit tog doba bila je pesma koja je 1958. godine zauzela tek treće mesto na takmičenju u Hilversumu. Njen pravi naziv nam ništa ne znači, u narodu poznatija kao "Volare", ova pesma Domenika Modunja je po mnogima najveći hit ikad izveden na Pesmi evrovizije, a verovatno i jedan od najvećih pop hitova svih vremena, sa 22 miliona prodatih primeraka širom sveta. Veliko je pitanje da li se više iko seća Andrea Klevoa koji je te godine doneo pobedu Francuskoj.

Krala slike

Prateći vokal hrvatske predstavnice na Evrosongu Nine Badrić, Ivana Čabraja, navodno je uhvaćena 2012. godine u krađi umetničkih slika u hotelu Hilton u glavnom gradu Azerbejdžana. Članica hrvatske evrovizijske delegacije je, kako su tada navodili mediji, skinula nekoliko slika sa zidova, složila ih i spakovala u svoj kofer i ne konstatujući sigurnosne kamere. Obezbeđenje hotela je odmah intervenisalo, a menadžment Hiltona je pozvao Ivanu i ostatak članova delegacije na razgovor da bi se izbegao skandal širih razmera. Umetničke slike su vraćene, a okrivljena pevačica nije napuštala hotelsku sobu.

POVEZANE VESTI

ŠOUBIZNIS Glasajte za Bojanu!
Utorak 19.05.2015. 06:30
To je evropsko izdanje "žikine šarenice"
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online