Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 15.03.2015.
00:15
S. Đurić - Vesti A

Rasizam, kokain i ubistva

Droga, smrti, zatvor, optužbe za rasizam, pedofiliju, seksualni zločini, pronevere i prevare, sve su to tamne strane najglamuroznije industrije na svetu. Modeling je naizgled glamurozna profesija a lepotice svakako nisu osobe koje nam prve padnu na pamet kad pomislite na loše uslove na radu.

Reuters
Strasna noć uz heroin i kokain: Naomi Kembel

Davne 1995. godine Mauricio Guči, najmlađi naslednik istoimene italijanske modne imperije, upucan je na ulazu u svoju kancelariju. Istraga ovog zločina dovela je do počinioca, mladog Sicilijanca, koga je za taj zločin unajmila Mauriciova supruga, Patricija Ređiani. Gospođa Guči osuđena je na 26 godina zatvora.

Dve godina kasnije svet je potresla vest da je tada 50-godišnji Đani Versaći, otišao na svoju poslednju jutarnju kafu. Po povratku kući, pre nego što se popeo uz stepenice svoje vile na Oušn drajvu, naišao je momak, koji je bio nalik na turistu, izvadio pištolj, i pucao dva puta u modnog maga.

Ni muško ni žensko

Reuters

Naslovna strana časopisa "Došier" sa Andrejom Pejićem izazvala brojne kontraverze, pa je izdavač bio prinuđen da časopis pusti u prodaju umotan u crni celofan. Naime, Andrej je na naslovnoj strani go do pojasa, što je izazvalo brojne kontraverze, te su dva najveća američka distributera tražila da se naslovnica cenzuriše. U svom objašnjenju oni su rekli da se Andrej lako može zameniti za ženu, te je tako časopis osvanuo zamotan u crni celofan.

- Znamo da ova naslovnica daje izrazito jaku androgenu sliku i da se zbog tog pojedinci mogu osećati nelagodno. Upravo zato smo je delimično i odabrali.

Ubica, 27-godišnja prostitutka homoseksualac Endru Kunenen devet dana kasnije izvršio je samoubistvo. Nije ostavio pismo. Misterija Versaće traje i danas. Poznati italijanski modni kreatori Dolče i Gabana zatvorili su svoje radnje u Milanu na tri dana u znak protesta jer su optuženi za utaju poreza.

- Dolče i Gabana koji su svoju prvu kolekciju prikazali 1985. godine upravo u Milanu, osuđeni su na 20-mesečnu kaznu zatvora za utaju poreza u iznosu od 1,2 milijarde dolara.

Mi više nećemo da trpimo neosnovane optužbe, napade od strane medija i pojedinih ministara, ne želimo više da budemo na stubu srama - rečeno je u zvaničnom saopštenju za javnost. Ova dva kreatora su takođe rekli i da će svih 250 zaposlenih radnika u Milanu nastaviti da primaju platu iako je zatvoreno devet prodavnica u gradu.

Divljački seks

Naomi Kembl bila je u centru pažnje zbog svojih ljubavnih avantura a pokušala je i da izvrši samoubistvo pošto je ostavio čuveni igrač flamenka Hoakin Kortes, dok se po holivudskim žurkama zabavljala uglavnom tako što je šmrkala kokain. Jedini ljubavnik koji je pokušao da je pripitomi bio je italijanski multimilioner Flavio Brijatore.

On je uspeo da je nagovori da se pridruži grupi Anonimni narkomani, ugledne britanske medicinske organizacije, koja je bila osmišljena po ugledu na psihoterapeutske grupe za lečenje od alkoholizma u Americi. Ona je bila u fazi kada je lako gubila kontrolu i volela da gađa ljude iz bliskog okruženja mobilnim telefonom u glavu. Agresivnu manekenku su zbog sličnih ispada i teške ruke izbacili naglavačke iz čuvene mode kuće Elit.

Čak su pokrenuli i sudski postupak protiv nje, jer je mobilnim telefonom gađala svoju sekretaricu Džordžinu Galanis, a onda je država izvela pred lice pravde kada je to ponovila i udarila mobilnim telefonom u potiljak svoju spermačicu Anu Skolavino. Osuđena je na novčanu kaznu i čišćenje londonskih ulica. Kazna se pretvorila u lakrdiju jer je Naomi dolazila na rad u skupim dizajnerskim kombinacijama, dok su paparaci pratili svaki njen korak.

Reuters/Pool
Ni ona nije bila bez skandala: Kejt Mos

Naomi je optužila i vodeće modne časopise i agencije za rasizam. Tvrdila je da najveće modne agencije ne tretiraju jednako crne manekenke i njihove privilegovane bele koleginice. Kao primer je navela britansko izdanje "Voga" na čijoj naslovnici se nije pojavila čak pet godina. U korist svojoj tvrdnji navela je i to da je na naslovnici modnog časopisa "Vaniti fer" osvanula pevačica Bijonse sa kompjuterski posvetljenom bojom kože.

I Kejt Mos nije prošla bez skandala. Jedne britanske novine objavile su fotografije na kojima se vidi kako ušmrkava kokain u studiju Metropolis, u kojem je njen tadašnji dečko Pit Doerti snimao album sa svojim bendom. Fotografije objavljene pod nazivom "Kejt Mos šmrče liniju za linijom" navodno je novinama predao jadan od zaposlenih u studiju kome je Dejli Mirors platio 262.500 dolara za snimak njenog drogiranja.

Nacistički špijun

Televizijski dokumentarac snimljen u Francuskoj izneo je dokaze koji tvrde da je modna dizajnerka i ikona Gabrijel Koko Šanel davala informacije nacističkoj vladi tokom Drugog svetskog rata. Dokumentarac po imenu "Senka sumnje", koji se emitovao na državnom kanalu Frans 3, objavio je arhivska dokumenta francuskog Ministarstva odbrane koja pokazuju da je Koko radila za Abver, nacističku informacionu službu. Ovo otkriće nije sasvim novo, u knjizi iz 2011. godine, koju je napisao američki istoričar Hal Von, govori se o njenoj aferi sa oficirom Abvera, baronom Hansom Ginterom fon Dinklageom, kao i o njenim operacijama u svojstvu agenta F-7124.

Nakon toga krenule su lavine protesta raznih organizacija koje su tražile da manekenka bude kažnjena zbog učestalog propagiranja pušenja, droge i alkohola. Međutim protiv Kejt nikada nije podignuta optužnica, jer britanska policija nije uspela da pronađe nijednog svedoka koji bi potvrdio da je Kejt zaista konzumirala drogu.

Kejt i Naomi našle su se zajedno u centru skandala kada je Kejt obelodanila u svojoj autobiografiji da je svojevremeno provela strasnu noć sa Naomi. Svedok njihovog seksa bio je Kejtin bliski prijatelj Kevin Masel. On je u knjizi objasnio da su zahvaljujući njemu Kejt i Naomi otišle na prijem kod Nelsona Mendele. Cigarete, razne tablete, kokain i heroin bili su tog dana glavni na Kejtinom i Naominom meniju. Tvrdio je da su njih dve zajedno ušmrkavale kokain u Nelsonovom kupatilu, a da su posle toga do ranih jutarnjih sati upražnjavale divljački seks.

Reuters
Optuženi za utaju poreza: Dolče i Gabana

Rafali uvreda

Najveći skandal u modnom svetu koji je potresao Ameriku desio se 2003. godine a njegov glavni akter bio je naslednik kompanije Maks Faktor, Endru Luster, koji je nakon nekoliko meseci bežanja uhapšen u Meksiku zbog sumnje da je silovao i drogirao tri žene. Osuđen je na 124 godine zatvora.

I američki dizajner indijskog porekla Anand Džon Aleksandar osuđen je na 59 godina zatvorske kazne zbog seksualnog zlostavljanja maloletnih manekenki. Jedna od njegovih žrtava prijavila ga je policiji zbog silovanja, nakon čega je još petoro žena, starosti od 14 do 23 godine, izašlo u javnost sa optužbom protiv Aleksandera. Njegov advokat je tvrdio da su to zapravo nezadovoljne manekenke koje nisu uspele u svetu mode pa su u ovim putem tražile priliku za osvetu. Nekoliko meseci kasnije Luster je proglašen krivim za silovanje čak sedam devojaka i žena.

Džon Galijano sklonjen je sa čela modne kuće Kristijan Dior i poslat na rehabilitaciju na dve nedelje u Ameriku. On je uhapšen nakon optužbi da je vređao Jevreje u kafiću u Parizu. Tom prilikom oduzeta mu je njegova sopstvena modna marka i optužen je za rasizam i antisemitizam.

Modni svet često je bio u centru rasističkih skandala. Naime, modna kuća Guči Rijanu je navodno zbog svojih karipskih korena platila manje od ostalih modela koji su radili za ovu modnu kuću. Ovo je bilo potvrđeno u novoj tužbi na Menhetnu a preneo je britanski "Vog". Bivša zaposlenica u Gučiju, Džozefina Robinson, tvrdi da joj je, dok je radila na ugovoru Rijane za taj italijanski brend u 2008. godini, njezin šef, međunarodni poreski advokat Stan Šervod rekao da se Rijani plati manje jer nije američka državljanka.

- Kada je Ševord otkrio da Rijana dolazi s karipskih ostrva, rekao je Džozefin Robinson da omogući Gučiju da zadrži 30 posto njene naknade - navodi se u Robinsonovoj tužbi, koja traži pet miliona dolara odštete za ono što naziva bespoštednim rafalom rasističkih uvreda i šala na njen račun, što su činili mnogi u kući Guči - izvestio je "Njujork post". Robinsonova je dobila otkaz u Gučiju, a kako navodi, zbog toga jer se žalila na tretman. U ovoj modnoj kući tvrde da su optužbe neosnovane.

Reuters/C.A.
Ana Vintur

Teška uvreda

Glavna urednica časopisa "Vog" Ana Vintur uvredila je modnog kreatora Đorđa Armanija budući da se nije pojavila na njegovoj reviji na milanskoj Nedelji mode. Iako je prisustvovala ostalim revijama, Ana Vintur je odlučila da ode za Pariz. Slavnog kreatora je ovakav potez jako razbesneo pa je čak i organizovao konferenciju za novinare gde je javno osudio ponašanje urednice "Voga".

- Takvo ponašanje nije na mestu. Ona je jako uticajna i moćna u svetu mode, ali možda sam i ja isto tako uticajan - rekao je Armani koji je jedan od najvećih oglašivača u časopisu "Vog". Iako mu je Vinturova rekla kako je poslala ljude koji će prisustvovati reviji, Armani nije mario za to.

- To vam je kao da vas zubar prepusti asistentima - rekao je slavni kreator.

Šanel Iman, Viktorijin anđeo koja je redovno na naslovnicama "Voga" otkrila je za Njujork post kako je modni agenti nisu samo jednom odbili zato što je tamne puti. Rasizam je, tvrdi, i dalje velik problem u modnoj industriji.

- Odgovor koji najčešće dobijam je: "Već smo angažovali jednu crnkinju, nemamo potrebe sad angažovati još i tebe" - otkriva Šanel.

Ona je rekla i kako manekenkama koje nisu bele rase ne pomažu ni časopisi koji na svojim stranicama imaju editorijale isključivo s tamnoputim devojkama. Takvi ih časopisi, kaže, takođe svrstavaju u određenu kategoriju. Dodaje kako bi trebalo poraditi na tome da revije koje nose isključivo belkinje, što je česta pojava u Evropi i Njujorku, postanu stvar prošlosti. Trebalo bi osigurati raznolikost.

Barbara Nikoli, glavni agent za angažovanje modela za revije Versaće i Gučija, kaže da se manekenke biraju prema tome kakve su građe i kako će dizajnerska odeća stajati na njima.

- Azijatkinje imaju specifičnu telesnu građu, isto kao i mulatkinje i crnkinje. Dizajneru je najvažnije da devojka ima ono nešto posebno i ako ima, njena rasa nije ni najmanje važna. Najvažnije je da odeća na njoj dobro izgleda - napominje Nikoli.

Reuters
Često na revijama angažovao tamnopute modele: Iv Sen Loran

Borac za crnkinje

Osim toga što je Iv Sen Loran prvi 1996. godine lansirao smoking za žene, bio je poznat da često koristi i tamnopute modele. Naomi Kembel se 1988. godine pojavila na naslovnoj strani francuskog izdanja "Voga" kao prva tamnoputa manekenka, nakon što je upravo ovaj kreator, inače njen prijatelj i mentor, zapretio da će povući sve reklame iz magazina, jer je "Vog" prvo odbio da na naslovnu stranu stavi Kembelovu ili bilo koju drugu tamnoputu devojku.

Emilio Pući osim što je podario život džet-set modi, igrao se geometrijskim printovima i lakim tkaninama praveći od njih remek-dela, u Drugom svetskom ratu se borio u vazdušnim snagama Italije.

Posle Drugog svetskog rata na scenu stupa Kristijan Dior, koji je bio posvećen krojevima iz prošlosti živih boja i punim suknjama od četiri metra tkanine. "Kreirao sam cvetnu ženu", govorio je ovaj majstor oblikovanja siluete. Njegova nju luk revolucija išla je u skladu s onim što je istakao po završetku rata: "Evropi je dosta palih bombi, sada želi da krene vatromet!"

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online