Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 02.01.2015.
07:48
S. Đurić - Vesti A

Fobije poznatih: Strah od cveća i žvaka!

Kao i obični ljudi i poznate i slavne ličnosti imaju strahove i razne, neobične fobije. Napad panike je vrsta fobije koja je posledica anksioznosti i u poslednje vreme, naziva se još i socijalnom ili društvenom fobijom. Ovo je upravo najčešća vrsta fobije koja pogađa svetske zvezde, a među njima su Šer, Nikol Kidman, Nikolas Kejdž, Džoni Dep, Bert Rejnolds i mnogi drugi. Tu su strahovi od životinja, bakterija...

bbc.co.uk - printscreen
Andre Agasi, Džastin Timberlejk i Džoni Dep bi "umrli" kad bi videli pauka
 

Bivši teniser Andre Agasi pati od aranhofobije, odnosno plaši se pauka. Ovog insekta boji se i Džastin Timberlejk, koji ima još strah i od ajkula i zmija, a ne voli ni da je sam. I Džoni Dep se boji paukova, ali i klovnova, što je u medicini poznato kao koulrofobija. Neka istraživanja procenjuju da se čak 12 odsto odraslih Amerikanaca užasava pajaca.

- Ima nešto u tim obojenim klovnovskim licima i lažnim osmesima čega se užasavam. Izgledaju mi vrlo mračno i pakosno. Kad sretnem nekog klovna, ceo dan mi nije dobro - objasnio je Dep.

Muke Vudija Alena

Reuters/M.S.
Ima nekoliko fobija i zaista mu nije lako: Vudi Alen
 

Klovnova se boje i reper Paf Dedi i glumac Danijel Redklif. Madona ne voli da govori o svojim strahovima, ali poznato je da se svetska pop diva plaši loših kritika i starenja. Međutim, Madona pati i od brontofobije, a reč je o strahu od gromova!

Mnoge zvezde imaju i opsesivno-kompulzivni poremećaj, a neki od simptoma su stalno pranje ruku, nametljive i neželjene seksualne i agresivne misli i averzija prema neparnim brojevima. Upravo s ovim poslednjim simptomom, averzijom prema neparnim brojevima, bori se slavni Dejvid Bekam. Slavni fudbaler ima potrebu da sve knjige na polici budu složene po redu i u istoj ravni, a to mu posebno smeta kada se nalazi u nekoj hotelskoj sobi.

- Na primer, ako slažem limenke piva ili soka u frižider i ako broj nije paran, jednu moram da sklonim i ostavim na drugom mestu - rekao je jednom prilikom Bekam.

Trauma Angele Merkel

I nemačka kancelarka Angela Merkel ima svoje strahove. Nju je, naime, u detinjstvu izgrizao pas, tako da se ona i danas boji tih životinja. Znajući za njen strah, ruski predsednik Vladimir Putin je to koristio da je zadirkuje. Svaki put kad bi Merkelova došla u posetu Rusiji i kad bi se sastala sa Putinom, on je uz sebe imao svoju ženku labradora Koni. Ruski lider joj je 2006. godine čak poklonio jedno štene labradora.

A Vudi Alen pati od nekoliko fobija i zaista mu nije lako. Naime, slavni glumac, reditelj i scenarista otkrio je da se ceo život protiv raznih oblika depresije i upravo zato i njegovi filmovi su takvi, a sve kako bi odvratio pažnju od svojih duševnih problema. Vudi se smrtno plaši tuširanja u kadi u kojoj se odvod nalazi u sredini. Osim toga plaši se i sunčeve svetlosti, raka, dece, malih prostorija i visine.

Gustav Ajfel, inženjer i arhitekta koji stoji iza tornja u Parizu, plašio se visine! Kijanu Rivs pati od niktofobije. Naime, glumac se plaši da ostane sam u mraku.

- Plašim se mraka. Ali onako odistinski - rekao je Kijanu.

Tajra Benks se još od malih nogu boji delfina. Kao devojčica lepa manekenka je sanjala da su je delfini napali i od tada se plaši. Tajra se hrabro suprotstavila ovoj fobiji u svojoj emisiji u kojoj je snimljena kako pliva sa njima.

Glumica Nikol Kidman se, pak, plaši leptira!
- Ima nečeg zaista jezivog u njima - kaže Nikol.

Stručnjaci smatraju da je takvo stanje povezano sa strahom od moljaca poznatim kao motefobija. Čak ni slavni režiser Alfred Hičkok, poznat po ekscentričnom ponašanju, nije bio pošteđen strahova. Panično se plašio policajaca i jaja!
- Jedini način da se rešim svojih strahova jeste da o njima snimam filmove - rekao je Hičkok.

Kompozitor Frederik Šopen i pisac Hans Kristijan Andersen su se plašili da ih ne zakopaju žive. Andersen je čak pored sebe uvek imao poruku svaki put kada bi otišao na spavanje na kojoj je pisalo da nije stvarno mrtav, već da samo tako izgleda dok spava.

Endi Rodik se toliko užasava zečeva da je sa jedne uskršnje zabave pobegao kada je video maskotu obučenu u zeca. Teniser je zatim zamolio da maskota bude što dalje od njega.

Bekstvo od krava

Bili Bob Tornton nikada neće boraviti u hotelu sa starinskim nameštajem, jer ima fobiju od toga. Od istog poremećaja pati čak 250.000 Amerikanaca, a Bilijevi prijatelji su ubeđeni da ga je neko pretukao stolicom u prošlom životu.

Masline kao bauk

Neobičan strah ima glumica Aleksa Čang, koja se plaši maslina. Jedan nesrećan incident bio je dovoljan da kod Alekse probudi neverovatan strah od njih. Ispričala je da je jednom prilikom ispijala viski sa maslinama dok se najednom ta "mešavina nije pretvorila u otrov".
- Bilo je strašno. Ne želim više nikada da vidim ta malena zelena čuda - rekla je Aleksa.

- To je zaista čudna fobija, koja me neprekidno prati - objašnjava glumac, dodajući da je upravo to razlog što nikada nije smeo da odsedne u starim londonskim hotelima.

Opra Vinfri se plaši guma za žvakanje i njen strah je toliko ekstreman da zabranjuje unošenje žvaka u zgradu gde se snima njena emisija. Uspešna voditeljka je surovi profesionalac kada je reč o poslu, a ono što ne može da podnese u studiju, kada snima emisije, jeste da neko žvaće žvaku. To je posledica traume iz detinjstva, zato što ih je njena baka lepila svuda po kući.

Glumac Metju Makonahi priznao je da ne voli da bude u blizini rotirajućih vrata i tunela.

Megan Foks ima velikih problema kada treba da pročita novi scenario jer ima fobiju od papira, pa se užasava kada čuje njegovo šuškanje ili kada mora da ga dodirne. Svaki put kada čita, ona umače prste u činiju sa vodom kako bi okrenula stranicu. Lepa glumica kaže da u pitanju nije prava fobija, već je više osećaj koji mnogi dobiju kada neko noktima pređu preko table.

Među slavnima ima i onih koji se plaše životinja. Kantri pevač Lajl Lovet plaši se krava. Zvezda serijala "Sumrak sage" Robert Patinson drhti ispred konja, a njegov kolega, glumac Orlando Blum, plaši se svinja. Jedan pogled na svinju dovoljan je da smrtno preplaši zvezdu. Kada je jedna od ovih životinja dovedena radi potreba snimanja filma "Kraljevstvo nebesko", glumac je navodno istog trenutka pobegao sa snimanja.

Skarlet Johanson trese se kao prut kada vidi bubašvabe. Glumicu ova fobija prati od trenutka kada se jedne noći probudila jer je osetila da joj bubašvaba hoda po licu. Njena koleginica Kejti Holms je javnosti priznala da se prestraši kada vidi rakuna.
- Stajao je pravo ispred mene. Gledala sam u njega i on se nijednog trenutka nije uplašio. Izgledalo je kao da se sprema da me prebije! Od silnog straha ustala sam i bukvalno počela da lajem na njega, posle čega je pobegao - ispričala je Kejti Holms.

Reuters/L.M.
Kajli se plaši ofingera?!

Pevačica Kajli Minog plaši se vešalica za odeću, jer ne voli zvuk koji prave kad ih stavi u ormar. Volt Dizni, čovek koji je svetu podario Mikija Mausa, panično se bojao miševa!

Mlada glumica Kristina Riči plaši se saksijskog cveća, a ovaj strah u nauci je poznat kao botanofobija.
- Najveći problem za mene predstavljaju zatvorene prostorije. Izbezumljuje me sama pomisao da se oko mene nalaze biljke. Ako bih još morala da ih dodirnem, mislim da bih zaista poludela - objasnila je svoj strah Kristina.

Verovali ili ne, mnogi od svetskih lidera i vojskovođa plašili su se mačaka, Julije Cezar, Napoleon Bonaparta, Aleksandar Veliki i Benito Musolini su neki od njih. U svakom slučaju, treba imati na umu izreku Marka Tvena: "Hrabrost je otpor strahu i vladanje strahom - a ne odsustvo straha."

Druga strana medalje: Zvezde koje ne mare ni za šta

Mnoge holivudske zvezde i njihova deca nisu opterećeni slavom, strahovima, i raznim fobijama pa tako žive neki normalan život. Tako je Džes Brolin beskućnik koji pretura po kontejnerima, otac mu je slavni glumac a maćeha još slavnija pevačica. Brolin je posinak legendarne Barbre Strajsend, a biološki sin glumca i režisera Džejmsa Brolina i njegove pokojne supruge Džejn Kameron Edži. Njegov rođeni brat je poznati glumac Džoš Brolin.

Iako je ova porodica teška oko 500 miliona dolara, Džes je beskućnik koji preživljava tako što spava gde stigne i jede šta pronađe, piše američka štampa. Nakon smrti majke koja je poginula u saobraćajnoj nesreći 1995. godine, Džes je dobio ogromno nasledstvo, ali je sve potrošio i ostao bez dinara. On nema problema sa bakterijama, niti se plaši neke mačke koja bi mogla da iskoči iz kontejnera.

Reuters/M.A.
Iako ima milione obožavalaca, Dženifer Lorens je ostala simpatična, duhovita devojka
 

Dženifer Lorens je za vrlo kratko vreme stekla ogromnu popularnost i milione obožavalaca. Ali, to je nije promenilo. Ona je i dalje simpatična, duhovita devojka kojoj ne smetaju šale na sopstveni račun ni provokacije medija. Glumica je javnosti jasno stavila do znanja da se ne obazire na provokacije da je debela i da joj je slava udarila u glavu, već da pokušava pozitivno da utiče na svoje mlade obožavateljke i bude im najbolji mogući uzor.

Ni Seleni Gomez Holivud i slava još nisu udarili u glavu. Mlada Diznijeva zvezda već dugo se bavi dobrotvornim radom, vodi brigu o životinjama i neguje imidž obične devojke iz komšiluka.

Zašto Keli Ozborn ne želi dete?

Ćerka poznatog rokera Ozi Ozborna, Keli, plaši se trudnoće, jer to može da joj uništi seksualni život. Ona je istakla da obožava decu, ali da ne zna da li će se odlučiti da rodi dete.
- Bojim se da će mi se proširiti vagina zbog porođaja - rekla je Ozijeva ćerka.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online