Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Četvrtak 02.06.2011.
08:12
B. Božin - Vesti A

Marko Đurđević, svetska zvezda stripa: Superheroji osvajaju svet

Crtač čuvenog stripa "Tor" živi u Berlinu, ima ekskluzivan ugovor s izdavačkom kućom "Marvel" na sedam godina, a Amerika je poludela za njim.

Još kao dete Marko Đurđević je bio fasciniran crtanim filmovima i stripovima, a kasnije bajkama i mitovima o Odiseju i Herkulu. Njega je mnogo više zanimalo da satima crta kod kuće umesto da juri za fudbalskom loptom sa drugovima. Kada je na jednom buvljaku u rodnom Koblencu otkrio knjigu sa anatomijom crtanja Tarzana, pune dve godine je vežbao kao omađijan.

U AMERICI NAJVIŠE OBOŽAVALACA: Marko i njegovi junaci

Tek sa 12-13 godina postao je svestan koliko se njegovi crteži razlikuju od ostalih.
- Onda te ubede kako si talentovan, a sve je u stvari samo rad. To se ne stiče preko noći - kaže 32-godišnji Marko Đurđević u svom studiju "Siksmorvotka", smeštenom u Prenclauer bergu, jednom od berlinskih kvartova u trendu.

Marko slovi za jednu od najvećih zvezda u oblasti devete umetnosti, kako još nazivaju strip. U Americi je slavljen skoro kao i superheroji koje crta: Tor, X-men, Spajdermen, Derdevil...

Markovi crteži za strip "Tor"

Kada ode na neku od strip konvencija u Americi, koje traju od aprila do oktobra a gde dođe i po 160.000 ljudi samo da bi videli omiljene crtače, jedva može da se odbrani od svojih fanova.

- To je apsolutno ludilo, redovi od nekoliko stotina ljudi, koji čekaju da im potpišem knjigu. Ponekad mi treba pola sata samo da dođem do mesta gde dajem autograme, jer svi hoće da se rukuju sa mnom.

Čim Markove ilustracije izađu na naslovnoj strani neke knjige, izdavači zadovoljno trljaju ruke, jer tiraži osetno rastu. Njegov način crtanja je, kako kaže, prepoznatljivo grub, mračan i nasilan, ali je izgleda baš to ono što se traži u svetu stripa.

Kultni izdavač "Marvel" mu je pre tri godine ponudio ekskluzivni ugovor na sedam godina, kakav malo ko dobija, ali ni po njegovom isteku ovaj umetnik neće morati da brine za svoju budućnost. Zatrpan je ponudama, pa je i to bio razlog zašto je otvorio studio u Berlinu. Naruku mu ide i to što je Holivud pomahnitao za stripovima i vratio im nekadašnju popularnost.


Kada je Marko kao 17-godišnjak dobio prvi posao da ilustruje jednu knjigu, njegov honorar je bio smešan.


- Bilo je surovo prvih pet-šest godina. Mogao sam da preživim jer su me prijatelji puštali da spavam u njihovim foteljama. Onda sam 2001. godine, na nagovor jednog druga koji je verovao u mene, poslao svoj portfolio izdavačima u Francuskoj, Americi... U roku od samo nedelju dana ceo moj život se iz osnova promenio - priča Marko.

Film kao šou

 

Nedavno ga je dnevnik "Tagešpigl" pozvao na projekciju hit-filma "Tor", koji se upravo prikazuje u nemačkim bioskopima, ali je Marko kao crtač stripa "Tor" imao kritiku.


- Previše pažnje je otišlo na specijalne efekte, a ne na dobru priču. Vizuelno je doživljaj toliko jak da se sadržaj uopšte ne prati. Otkad se pojavio 3D, film je sve više postao šou - smatra ovaj umetnik.

 

Pri tom bi Đurđević mogao da se ponosi, jer izgled glavnih junaka u filmu Keneta Brane očigledno je bio inspirisan njegovim načinom slikanja, a Markove figure se nalaze u širokom spektru proizvoda od "tor" paste za zube do posteljine.


Iako je stekao veliku popularnost, rešio je da se posle tri godine iz San Franciska vrati u nemačku prestonicu, gde je i upoznao Jelenu, koja je iz Beograda došla u Berlin na odmor. Kada su se venčali, šest meseci su proveli u srpskoj prestonici čekajući na vizu.


- To je za mene bilo izvanredno vreme. Mnogo volim te kontraste grada, kombinaciju lepote i krša, srpski humor, hranu, opuštenost ili produženi espreso u nekom od beogradskih kafića.


Markovi roditelji, koji su 70-ih ovamo došli, jer je majka dobila poziv da predaje nemački jezik našim gastarbajterima, i dalje žive u Koblencu, a stariji brat je u Kelnu.

Marko pripada novoj generaciji srpskih doseljenika, onih koji ne brkaju pojmove integracija i asimilacija, ali žive potpuno izvan njih. Planira da jednog dana završi strip sa realističkom pričom o ratu u bivšoj Jugoslaviji, ali za to u ovom trenutku jednostavno nema vremena.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 02.06.2011. 10:00
Bravo za Marka Đurđevića! Za jednu zemlju čiji omladinci su odrasli na bravurama 9.umetnosti od Alan Forda do Zagora,nije ni čudno da imamo tako jaka strip imena priznata u svetu kao što su Bane Kerac, Aleksa Gajić,Saša Rakezić Zograf,Grabovski, Wostok...Samo napred crtači,osvetlajte nam obraz malko zasenčen srpskim "sjajem" bede.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online