Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 20.09.2018.
22:00
Đ. Janković - Vesti A

''Bataljon'' za kraj trilogije

O herojskoj borbi vojnika Vojske SR Jugoslavije u rejonu karaule ''Košare'', na granici s Albanijom, u proleće 1999. godine srpska javnost je godinama znala vrlo malo. Golobradi vojnici na redovnom služenju vojnog roka, uglavnom osamnaestogodišnjaci i devetnaestogodišnjaci, hrabro su protiv višestruko jače sile branili svoju zemlju, a oni koji su preživeli taj pakao dugo su bili skrajnuti i gotovo sasvim zaboravljeni.

Lična arhiva
Čuva uspomenu na heroje: Autor knjige Nenad Milkić

Jedan od retkih koji se godinama borio da zaborav ne pobedi heroje sa ''Košara'' jeste Nenad Milkić, pisac iz Malog Zvornika, koji je o njima dosad napisao knjige ''Poslednja straža'' (2014) i ''Zov karaule'' (2016), a nedavnim objavljivanjem ''Besmrtnog bataljona'' završio je trilogiju o onima koji su se vratili, ili ostali na večnoj straži kod te karaule.

Milkić je ''Bataljon'' napisao u prvom licu, kao priču vojnika-graničara, koji se borio u rejonu karaule ''Košare'' i sa drugovima stao na put kopnene ofanzive kojom su teroristi takozvane "OVK" i albanske regularne vojske, uz podršku NATO, pokušali da upadnu u Metohiju. Nekoliko godina posle rata on kazuje što je doživeo i preživeo u paklu ''Košara'', ali i kako se bori da bi opstao u miru.

Bilo 35 na jednog

Nenad Milkić kaže da je na karauli, u trenutku napada, prema brojnom stanju, bilo 110 vojnika, zajedno sa oficirima i podoficirima, dok ih je, prema njihovoj proceni, napalo više od 4.000 pripadnika OVK i NATO vojnika. Pripadnici 53. graničnog bataljona, 125. i 594. motorizovane brigade, 63. padobranske, 72. specijalne brigade tu su ostali do potpisivanja Kumanovskog sporazuma i poslednji se povukli 14. juna, u međuvremenu ne odstupivši ni korak. Prema zvaničnim podacima, poginulo je 108 vojnika, dok ih se deset vodi kao nestalo.

- Ove knjige su odavanje počasti svima koji su tamo bili i nisu ni stopu odstupili, iako je na njih udarao višestruko brojniji i tehnički opremljeniji neprijatelj. Dozvolili smo da junaci Velikog rata padnu u zaborav, a sudbina Milunke Savić, Momčila Gavrića i drugih neznanih boraca setimo se tek na stogodišnjicu početka tog rata. To ne sme da se ponovi sa onima koji su pre dve decenije branili svoju zemlju - kaže autor Milkić.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online