Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 14.09.2018.
08:15
S. Đurić - Vesti A

Književnica Slavica Milošević za "Vesti": Proći će i vreme šunda

Mlada crnogorska književnica Slavica Milošević i član Udruženja književnika Srbije, koja je nedavno objavila knjigu "Kristalni mjesec od kamenja i pijeska", bavi se različitim literarnim formama, a prepoznatljiva je po intertekstualnosti, formi koju odlikuje mešanje njenih tekstova sa radovima poznatih pisaca poput Disa, Nerude, Bodlera. Osim što piše knjige, Slavica bloguje i za Jerusalim post i Tajms of Izrael.

Lična arhiva
Pisanje trajna ljubav: Slavica Milošević

- To su ozbiljne medijske izraelske kuće sa rigoroznim pravilima, što smatram da tako i treba da bude. Već nekoliko godina imam odličnu saradnju sa njima. Tu su moji blogovi obično novinarskog tipa, trudim se da pružim što više informacija o određenoj temi. Poštujem one blogove koji imaju za cilj da daju korisne sadržaje, ali nažalost smatram da je kod nas takvih malo. Isto tako poštujem one blogere koji su originalni, kojih je takođe malo, originalnost ostaje, kič prolazi i iskreno se nadam da će uskoro proći faza neukusa i šunda gde je umetnost stavljena na rub postojanja - kaže Slavica za "Vesti" i dodaje da je Izrael zemlja u koju se uvek rado vraća.

- Za Izreal me vežu sjajne uspomene. Ta zemlja je za mene emocija, a ne samo zemlja i lično mislim da Izrael, nažalost, doživljava veliku nepravdu i da se ne vidi pravo lice te zemlje. Emocija se oseti onda kada odete u Izrael.

Ona ističe da joj je simbolizam, čiji je cilj bio skidanje "okova formi", vodilja u pisanju.

- Obično kažem da je moj književni pravac realizam. Naravno i nadrealizam mi je bio blizak i to najviše kažem zbog Remboa koga neki svrstavaju u nadrealiste, a neki u simboliste.
Često se može pročitati da sam "spisateljica bez forme", čime se, mogu reći ponosim, jer umetnost ne trpi okvire, ustaljenost, ona čezne za nečim novim. Inspiracija je trenutak. Nekad se probudim i nešto u meni nataloženo stvori redove, da li eseja ili pesme ili prozne strofe, odnosno mikro-eseja... Inspirišu me umetnost, ljudi, ljudska rigidnost, ona lica koja ne pokazuju i oni lažni osmesi koji na gorčinu mirišu, kažu da su pisci satkani od bola i verujem da je tako. Završila bih ovu priču rečima Brodskog: "Ono si što čitaš."

Lična arhiva
 

Brojni uzori

Uzora, kaže, ima mnogo, jer je imala sreću da odrasta u kući okružena knjigama.
- Ukoliko govorim o našim piscima uzori su mi Branko Miljković, Vladislav Petković Dis, Laza Lazarević, Oskar Davičo, Stanislav Vinaver, Milutin Bojić, Njegoš... Od stranih tu su Eli Vizel, Isak Baševis Singer, Sergej Jesenjin, Onore de Balzak, Rembo, Bodler, Tagora, Viktor Igo... S druge strane volim Grčku mitologiju i filozofiju, Sokrata posebno.

Prvi esej u Osnovnoj školi

Slavica je počela da piše još u Osnovnoj školi.
- Imala sam 12 godina kada je objavljen i moj prvi esej u knjizi "Cetinju s ljubavlju". Međutim, kao što Kafka reče: "Onaj ko može, a ne napiše knjigu isto je kao da je ubio rođeno dete." Strast, ljubav i emocija prema pisanju me nikad nisu napustile i zaista sam se vodila Kafkinom rečenicom da ne zapostavim nešto što valjda imam, taj dar koji će vreme pokazati koliko vredi - kaže Miloševićeva i dodaje:
- Ne mogu reći da se može živeti od pisanja, jer mogu samo da istaknem razočaranje koliko nekad pojedinci žale minimalno novca da izdvoje za knjigu. Međutim, za umetnost je potrebno vreme, jednog dana nadam se da ću živeti od pisane reči. Sada već ulazim u ozbiljniju priču i cilj mi je plasiranje mojih knjiga u inostranstvu.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online