Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 11.08.2018.
08:15
Z. Marjanović - Vesti A

Guča se vraća tradiciji

Saborskom himnom "Sa Ovčara i Kablara", podizanjem saborske zastave ispred Spomenika trubaču, ispaljivanjem prangija sa okolnih brda i obraćanjem Nenada Popovića, ministra u Vladi RS i ovogodišnjeg domaćina Sabora u Guči je zvanično otpočelo 58. po redu najveće svetsko nadmetanje trubača i trubačkih orkestara.

Z. Marjanović
Počelo saborsko ludilo: Posetioci kod spomenika trubaču

Čast da podigne saborsku zastavu ove godine pripala je ambasadoru Ruske Federacije u Beogradu Aleksandru Čepurinu, koji nije krio zadovoljstvo zbog prisustva jednoj od najvećih evropskih muzičkih manifestacija.

- Truba krije tajnu srpske duše i ništa bolje ne odražava suštinu srpskog naroda od trube. Uz trubu smo osvajali slobodu, uz trubu smo se veselili, venčavali, krštavali i uz trubu smo tugovali i sahranjivali. Truba najbolje od svih instrumenata odražava prošlost i budućnost našeg naroda i emocije srpskog naroda - istakao je ministar Popović, poručujući iz Guče da je Kosovo Srbija i da će se iz Prizrena ponovo čuti " Srpska se truba s Kosova čuje".

Sve se menja

"Sva muka i bes, sva lepota i tuga, sva radost i muzika koji se sakupe za godinu dana u Srbiji, prve nedelje avgusta šiknu u nebo kroz blistava grla u trubu na saboru u Guči... To je događaj na koji seljačka Srbija čeka punih godinu dana. Tada Guča, varošica u brdima, postaje svetska prestonica trube." Tako je Dragačevski sabor i sve ono što ga prati opisao Momo Kapor.
U porti Crkve Svetog arhangela Gavrila, 14. oktobra 1961. godine, zaživela je muzička manifestacija u znaku trube, srpskog kola, gađanja kroz prsten jabuke i izbora najlepše narodne nošnje. Lokalna manifestacija, čija je srž bila očuvanje srpske tradicije kroz zvuk trube, igru, pesmu, nošnju i običaje danas je svetski muzički festival koji okuplja saboraše iz čitavog sveta, pa je i programski sadržaj pretrpeo velike promene u odnosu na jesen šezdesetih godina prošlog veka.
Danas je Sabor trubača u novom ruhu. Promenjen je i termin održavanja, sada je u avgustu. Mladim generacijama je idealan dok se oni stariji sa setom sećaju pređašnjih.

Prema rečima Slobodana Jolovića, predsednika Saborskog odbora, goste u Guči u naredna tri dana očekuje koncert orkestra Dejana Petrovića i Big benda, ponoćni koncert 20 ovogodišnjih finalista Sabora trubača, tradicionalno takmičenje seniorskih orkestara, koje je i najbitniji deo Sabora trubača, biće održano sutra uveče, a u nedelju će biti održani koncerti pobednika ovogodišnjeg nadmetanja i majstora trube Saše Krstića, Ekrema Mamutovića i Dejana Lazarevića.

Stiže i Zaharova

Prema potvrđenom protokolu prvog potpredsednika Vlade RS Ivice Dačića, pred početak koncerta Dejana Lazarevića, Mariji Zaharovoj, portparolu Ministarstva spoljnih poslova Ruske Federacije biće uručena titula počasnog građanina Guče. Dačić je obećao i da će i zapevati pred gošćom.

Ovo je samo deo programa manifestacije koju prate i brojni drugi sadržaji. Sve između, ističe Jolović, biće samo zvuk trube, jer je Guča konačno vraćena samo trubi i trubačima.

- Ono što bih posebno istakao jeste da smo Sabor vratili tradiciji, trubi i trubačima i da neće biti koncerata estradnih zvezda. Guča miri sve, to je manifestacija koja mora da se poseti, ne može to da se vidi i doživi na televiziji ili putem bilo kojih drugih medija. Dragačevski Sabor trubača je brend kome Srbija mora da da još veći značaj, jer nas na najbolji način može predstaviti u čitavom svetu - rekao je Jolović.

Domaćini su već dan pre svečanog otvaranja dočekali prve goste, među kojima i stranci iz svih krajeva sveta.

 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online