Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 09.07.2018.
13:33
S. Đurić - Vesti A

Gran pri za "Izgrednike"

Uručenjem priznanja i projekcijom filma Gorana Paskaljevića "Varljivo leto '68" u čast nagrađenih, završen je ovogodišnji, 47. po redu filmski festival u Sopotu. Za pet festivalskih dana u Centru za kulturu Sopot prikazana su 23 filma, od toga 15 u takmičarskom programu, a prvi put ove godine uključena su dela iz drugih država u kojima je Srbija manjinski koproducent.

youtube.com/eduTV
Radovan Vujović

O ovogodišnjim laureatima odlučivali su glumci Hristina Popović i Igor Đorđević, kao i reditelj Bojan Vuletić.

Gran-pri za najbolji film pripao je crno-belom društveno angažovanom ostvarenju "Izgrednici" rađen je po scenariju Đorđa Milosavljevića, a u režiji Dejana Zečevića. Glavne uloge tri studenta pripale su glumcima Radovanu Raši Vujoviću, Marti Bjelici i Mladenu Sovilju, dok lik njihovog profesora tumači Svetozar Cvetković. Raša i Marta osvojili su glumačke nagrade "Bata Živojinović" i specijalno priznaje žirija.

- Estetikom film noara i trilera, izuzetne vizuelne poetike, ovaj film na najbolji način govori o univerzalnoj i aktuelnoj temi života u strahu i odupiranju pravilima i mehanizmima straha. Hrabro, beskompromisno i iskreno, autori su spojili temu, ideju i formu u uzbudljivo i originalno umetničko delo - piše u obrazloženju žirija.

Besplatne projekcije

Nagrađeni filmovi "Nigde", "Izgrednici", "Ederlezi Rajzing" i "Horizonti" biće besplatno danas prikazani u Domu omladine, u okviru novoustanovljenog programa "Sofest plus". Ovaj mali poklon ljubiteljima filma u Beogradu je novi programski iskorak Sofesta, za koji organizatori veruju da će postati tradicionalan. Predsednik odbora festivala i opštine Sopot, Živorad Milosavljević, pozvao je publiku da se prvog utorka u julu 2019. godine okupi na istom mestu, na 48. Sofestu!

Nagradu za najbolju režiju osvojio je Lazar Bodroža za film "Ederlezi rajzing" u kojem glavnu ulogu igra porno-zvezda Stoja.

- Nova nagrada nam je veliki vetar u leđa za dalju distribuciju i festivalski život - poručio je reditelj, koji je prošle nedelje nagrađen i na festivalu u Ravnom Selu, čiji je osnivač glumac Lazar Ristovski.

Nagradu za najbolju žensku ulogu, koja od prošle godine nosi naziv "Mira Stupica", zasluženo je dobila Jovana Gavrilović za "autentičan stil, beskompromisnost i hrabru interpretaciju lika Jovanke" u ostvarenju "Horizonti" Svetislava Dragomirovića.

Ovo ostvarenje je u isto vreme prikazan i na 14. međunarodnom filmskom festivalu Evroazija u Astani, u Kazahstanu.

Zanimljivo je da je na ovom festivalu, uz Vensana Kasela i Leu Sejdu, između ostalih, gost bio i srpski reditelj Emir Kusturica, a jedan od članova žirija Miloš Biković.

"Ideal 68"

U okviru Sofesta održana je i panel diskusija "Sve naše varljive godine - refleksije 68. u srpskom, jugoslovenskom i svetskom filmu". Filmski reditelj Želimir Žilnik primetio je da se o tim burnim godinama govori dosta pompezno, ali sa raznih tačaka gledišta.
- Bilo mi je zanimljivo da u filmu "Ideal 68" čujem Latinku Perović, koja kaže da su studneti tim gestom oponirali privrednoj reformi. To je ocena da su studenti bili retrogradni ili konzervativni, ali osnovna energija studentskih protesta je išla za tim da se digne glas protiv autoritarnosti jednopartijskog sistema. Oni su bili inspirisani svetskom pobunom mlade generacije protiv hijerarhije uspostavljene u posleratnom svetskom državnom uređenju - istakao je Žilnik.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online