Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 28.02.2018.
01:13
B. Božin - Vesti A

Do suza se uvek nasmejemo sebi

Hit-predstava "Sokin i Bosina" koju je napisala mlada i talentovana dr Milica Konstantinović, koju mnogi smatraju dostojnom naslednicom Nušića, i u režiji Juga Radivojevića je, posle gostovanja prošlog petka u prepunoj sali većnice u berlinskom Šarlotenburgu, sve bliže svom 200. izvođenju.

B. Božin
Scena iz pozorišne predstave

Zasluge za to pripadaju i organizatoru Budimiru Markoviću, koji svaki put preuzima lični rizik da li će se u poslednjem trenutku pojaviti kritična masa publike da pokrije osnovne troškove predstave ili će morati da ih plati iz svog džepa.

Ovog puta se rizik isplatio. Tajna uspeha "Sokin i Bosine" je najpre u sjajnoj glumačkoj ekipi koju čine Ljiljana Blagojević, Vesna Stanković, Kalina Kovačević i Viktor Savić, kao i to što se bavi univerzalnom temom svekrve (Bose sa Romanije) i tašte (Soke iz Novog Sada), koje dolaze nenadano u Beograd da spreče razvod dece.

Kćerka koja vozi kamion i zet koji je baletan žive u doba kada su se uloge drastično izmenile, što izaziva nove komične situacije u već nebrojeno puta viđenim porodičnim klišeima.

Zlata Rađenović je posle predstave rekla da se odavno nije toliko smejala.

"Podsetilo me na ono vreme kada sam i sama živela na selu, i na to kako se žene na selu ponašaju, kako se prave lude, a u suštini su mudre." Zlata i njen suprug posebno vole komedije, i u nedostatku naših predstava idu i u nemačko pozorište. "Nemci imaju sličan humor kao i mi, samo naravno na njihov način. Volimo i njihove satire." Bračni par Rađenović ipak misli da je bolje kada se naš narod uželi predstava i onda dođe u tako velikom broju kao što je bilo ovog puta.

Nastavnici Dopunske škole na srpskom jeziku Mirjani Stefanović se dopalo što je ovo komedija naših naravi. "To smo zapravo mi, a mene su neke stvari malo podsetile i na moju priju (smeh). Dva tako različita karaktera Ljiljane i Vesne u komadu su mi bila posebno interesantna, a takve su bile i njihove uloge. Bilo je takođe lepo videti punu salu."

Radmila Perazić smatra da bi trebalo da bude više ovakvih dešavanja i kulturnih razmena u Berlinu.

"Svidela mi se predstava, likovi su originalni. Imamo odlične glumce na kojima ceo svet može da nam pozavidi, ali mislim da baš ne bi moralo da bude toliko psovki koje su postale obavezne i u mnogim našim filmovima."

Univerzitetski profesor dr inž. Milan Popović je izneo svoje utiske:

"Prvo, lepo je da se mi ovako okupljamo i da čujemo nešto na našem jeziku, a onda i da se razonodimo, jer ovo je bila pre svega razonoda i opuštanje." On i njegov prijatelj i imenjak Milan Cvišić nemaju ništa protiv današnjih komercijalnih predstava ukoliko su one kvalitetne, a ova je bila takva "jer odiše duhom našeg podneblja i mentaliteta", kako su rekli.

Duhovito i o problemima

"U patrijarhalnoj Srbiji 21. veka, komedija je i dalje porodična, ona je sva vezana za majke, babe, tašte, očeve, svekrve, pašenoge, šurnjaje i zetove, i sva je i dalje zasnovana na njihovim željama, nadama, sukobima i očekivanjima... Predstava "Sokin i Bosina" na duhovit način predstavlja probleme koji nastaju kada tašte i svekrve reše da daju savete, traže od vas da pratite njihove želje i očekivanja i da ostvarujete njihove životne potrebe. I to je sve u redu kada ne morate da ih gledate svakog dana. Ali... Zamislite šta se desi kada reše da vas posete. Na jedan vikend. Ili čitav život", stoji u najavi predstave.

Lična iskustva

Sukob mentaliteta, generacija, polova je izazvao najpozitivnije reakcije kod publike u Berlinu. Publika je u tome prepoznala i neka svoja lična iskustva.

 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online