Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 04.01.2018.
09:19
express.hr A

Smrt milion ljudi inspirisala ga je da napiše najpoznatije delo

Na današnji dan pre 126 godina rodio se pisac Džon Ronald Ruel Tolkin. Englez po nacionalnosti, jeziku i vaspitanju i Nemac po poreklu, Tolkin se rodio na teritoriji današnje Južnoafričke Republike.

youtube.com
Dž. R. R. Tolkin

Ovaj briljantni lingvista i profesor široj javnosti je poznatiji kao pisac dela poput trilogije "Gospodara prstenova", "Hobita" i "Silmariliona". 

Tolkin je godinama predavao engleski jezik i kulturu na Oksfordu, jezike poput sindarinskog i kvenijskog smišljao je kako bi mu "um ostao britak", a na izumrlom gotskom jeziku napisao je "Bagme Bloma". 

Još kao dete s prijateljima je osnovao klub u kom su krišom pili čaj u školskoj biblioteci i izmišljali jezike i učili esperanto i latinski. 

Od sigurne smrti spasila ga je bolest. Kada je 1914. godine Velika Britanija ušla u Prvi svetski rat Tolkin je osramotio rodbinu jer se nije odmah prijavio u vojsku. 

"Teško je bilo biti momak velike mašte, ali malo fizičke hrabrosti i snage", rekao je kasnije. 

Međutim, Tolkin se kasnije javio u vojsku i poslat je na ratište u Francusku. Tamo je prošao kroz bitku na Somi, bitku s najvećim gubicima u Prvom svetskom ratu. 

Poginulo je 415.000 Britanaca, 195.000 Francuza i preko 500.000 Nemaca. Tolkin je tamo izgubio nekoliko prijatelja i jedini iz svog društva tada je izvukao živu glavu. Dobio je groznicu koju prenose vaši, zbog čega se vratio kući gde se skoro godinu dana oporavljao. 

Svoja iskustva s ratom, krvlju i smrću pretočio je u svoje pisanje. Močvare u kojima je gazio po leševima prijatelja i neprijatelja postale su crne močvare kroz koje se provlače njegovi junaci, hobiti Frodo i Sem na putu do Mordora, provlačeći se između opasnosti. 

Priču "Beren i Lutijen" napisao je kao svojevrsni pokušaj da se izdigne iz crnila rata, a na njegovom grobu i grobu njegove obožavane supruge Edit ispod njihovih imena piše upravo Beren i Lutijen. 

- Nije me inspirirao Drugi svetski rat. Već onaj Prvi, zbog kog su do 1918. svi moji prijatelji bili mrtvi - rekao je jednom prilikom Tolkin.

Izdržljivost i hrabrost običnog vojnika u rovovima pretočio je u likove naizgled prosečnih hobita koji, na kraju, spasavaju Srednju zemlju u trilogiji "Gospodar prstenova". 

Tolkin je, kažu, uvek govorio da piše iz hobija. Sebe je prvenstveno smatrao lingvistom i ratnim veteranom. Njegov blizak prijatelj, pisac K. S. Luis predložio ga je i za Nobelovu nagradu za književnost, ali to Tolkina nije mnogo interesovalo. Čak je ponekad i tvrdio da ne razume da njegova dela imaju tako vatrene obožavaoce i da sumnja da iko njegove knjige uopšte razume. 

Nakon pedeset godina braka umrla je njegova supruga, a Tolkin je unucima pričao kako će i on uskoro otići jer "Beren ne može bez svoje Lutijen". 

Preminuo je nepune dve godine kasnije, 1973. Reditelj Piter Džekson je prema "Hobitu" i "Gospodaru prstenova" snimio šest filmova. 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online