Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 24.11.2017.
15:31
Vestionline A

Turajlić: Da li si svesna da niko nikad nije video ovu Srbiju?

Mila Turajlić, autorka filma "Druga strana svega", koji će srpsku premijeru imati 29. novembra u Sava Centru, u okviru Festivala autorskog filma, kaže da je ideja bila da priča o jednom podeljenom prostoru, priča o vratima zaključanim 70 godina, bude priča o podeljenoj zemlji.

youtube.com
Scena iz filma "Druga strana svega"

- Ta zemlja nije podeljena skorijim događajima, nego priča zapravo počinje sa Drugim svetskim ratom i pokušava da isprati način na koji smo se mi stalno politički delili, da prikaže da u svim tim podelama postoje različiti i po meni validni suprostavljeni stavovi na temu kako istoriju treba prepričavati i kako se spram nje treba postaviti - rekla je Turajlić.

Neko joj je pre neki dan rekao da se film užasno depresivno završava. 

- Film je zaista konstruisan kao razgovor između mene i moje majke (Srbijanka Turajlić), nje kao predstavnika generacije '68. koja je svoju ideju menjanja sveta vodila ceo svoj život, i moje generacije koja je u velikoj meri bila razočarana ishodom 5. oktobra i cele ideje protesta i bunta, demokratskih promena. Vrlo je moguće da na kraju ta moja gorčina preovladava njen optimizam - objasnila je mlada rediteljka.

- Kad se suočim sa nekim ko danas ima 20 godina i ko mi kaže šta ste vi kao budale toliko šetali devedesetih, eto kako se to završilo, mi ispadnemo ljudi koji ništa nisu razumeli. Onda se nastavi sa pitanjima šta je falilo tom Miloševiću i opet je naša krivica što oni ne znaju šta je falilo tom Miloševiću - objašnjava dalje ona.

Postojao je i dublji razlog za snimanje dokumentarca "Druga strana svega", koji je pre dve dana nagrađen na najvećem i najprestižnijem festivalu dokumentarnog filma u svetu - IDFA. 

- Stan je podeljen i u jednom trenutku filma ja odem na drugu stranu i otvaram razgovor sa ljudima koji žive s druge strane čija vizija i gledanje na stvari su suprotni od naših i negde ideja filma je da je možda najveća bolest ove zemlje ta opsesivna potraga za jednom istinom, jednom verzijom i za jednim ispravnim prihvaćenim pogledom na stvari - istakla je Turajlić.

Ona je priznala da nije bila svesna značaja filma i slike koju šalje dok se producentkinja HBO Europe (koproducenta filma) nije pojavila i rekla: Da li si ti svesna da niko nikad nije video ovu Srbiju, da niko u inostranstvu nije video kuću kakvu ti pokazuješ, ličnosti kakve ti prikazuješ, priče koje ćeš nam ti ispričati? 

- Tek tada sam ja shvatila da i u meni postoji poriv da kažem: Postoji određena slika Srbije u svetu, hajde da pokušamo da pokažemo još jednu - rekla je rediteljka.

Ona ističe da razgovor između nje i njene mame u jednom trenutku stigne do toga da je majka upita: "A šta si ti spremna da uradiš, hoćeš da bežiš ili ćeš da ostaneš? Ako ćeš da ostaneš, hoćeš li da progovoriš", što, kako kaže, mladi u publici doživljavaju kao da se njima obraća.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online