Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 16.09.2017.
03:00
Vestionline, Sputniknews.com A

VIDEO: "Kosovo - momenat u civilizaciji"

U Srpskom kulturnom centru u Parizu u petak je održana premijera filma "Kosovo - momenat u civilizaciji", a direktor kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić je poručio da je srpska borba za KiM planetarnog karaktera i da je ovo ostvarenje važan doprinos za očuvanje istine o tome čije je Kosovo.

youtube.com/Sputnjik Srbija
Premijera održana u Srpskom kulturnom centru u Parizu

- Film govori o kulturnoj i duhovnoj baštini koja treba da bude prikazana evropskoj i svetskoj publici i ovo je važan doprinos za očuvanje istine o tome čije je Kosovo, i da je istorija i kultura na KiM srpska - istakao je Đurić.

Đurić je naveo i da je važno da putem filma, interneta, društvenih mreža i svih drugih vidova komunikacije priča o srpskoj baštini dospe do što više ljudi.

Ukazao je i na značaj premijere filma u Parizu, sedištu Uneska, organizaciji gde Srbija vodi odlučnu borbu da zaštiti svoj status i svoje svetinje, crkve i manastire.

- Ovde se vodi borba za podršku onih koji odlučuju, a oni koji odlučuju treba da budu informisani i ovaj film je sjajan način za to - kaže Đurić.

On je dodao da se borba Srbije ogleda u tome da što više ljudi iz akademskih, diplomatskih i intelektualnih zajednica u Francuskoj i drugim zemljama sveta vidi istinu o našim svetinjama kako bi doprineli formulisanju stavova značajnih društvenih grupa i zemalja koje utiču na mogućnosti Srbije da sačuva svoje svetinje.

- Naš posao je da pred svakog od njih iznesemo činjenice, a oni treba da donesu svoj sud prema savesti. Za ljude koji se vode po savesti, istoriji i poštenju nema dileme da su svetinje na KiM hrišćanske, pravoslavne, srpske - zaključio je Đurić.

Reditelj filma Boris Malagurski kaže da je ideja filma da se prikaže ugroženost, ali i lepota srpske baštine na KiM.

- Film je snimljen sa ciljem da se priča o manastirima predstavi kroz ličnu priču voditelja Stefana Popovića koji je australijski voditelj, ali je odrastao na Kosovu i tamo je proveo detinjstvo. Scenario je pisao Miloš Ninković, a ovaj dokumentarni film nije klasična forma dokumentaraca već je ispričan tako da bude prijemčiv svima, mladima i starima - rekao je Malagurski.

Ističe, da je od 1990. godine do danas na području KiM uništeno više od 150 crkava i manastira i da to treba da izazove reakciju u svetu kao što je izaziva rušenje kulturne baštine u na primer, Iraku.

- Želimo da motivišemo svetsku javnost da se više bavi ovom temom, da se vidi da se na teritoriji KiM ugrožava naše nasleđe i vrednosne poruke koje manastiri nose. Važno je videti da se u slučaju poništavanja naše prošlosti u velikoj meri ugrožava i budućnost civilizacije - rekao je Malagurski.

Mnogobrojni predstavnici diplomatskih, kulturnih i intelektualnih krugova došli su da vide film koji prikazuje srpsku kulturnu baštinu na Kosovu i Metohiji kao deo šire kampanje Srbije protiv članstva Kosova u Unesku.

Kancelarija za KiM projektno je podržala snimanje ovog filma.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online