Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 06.08.2017.
20:22
Đ. Janković - Vesti A

Iz Londona klasiku doneo u zavičaj

Pijanista Nikola Avramović, koji se već tri godine usavršava u Londonu, a rodom je iz Loznice, održao je prvi solistički koncert u zavičaju, svirajući na otvorenom pred prepunim amfiteatrom lozničke crkve Pokrova Presvete Bogorodice.

Đ.Janković
Koncert pod zvezdama: Nikola Avramović

Koncert je održan u sklopu programa obeležavanja sedam vekova postojanja manastira Tronoša, a prostor kod stare crkve bio je prepun onih koji su došli da čuju svog uspešnog zemljaka.

Nikola je bio više nego zadovoljan što ga je Turistička organizacija Loznice pozvala i omogućila mu da sugrađanima priredi nezaboravan događaj, a ovo je, kaže, bio njegov prvi koncert odsviran na koncertnom klaviru na otvorenom.

Đ.Janković

Lozničani su mladog pijanistu nagradili burnim aplauzima, a mnogi su mu posle nastupa čestitali i zahvalili na nezaboravnoj noći.

- Puno mi je srce što sam imao priliku da sviram u Loznici, u ovom fenomenalnom ambijentu i prijatno sam iznenađen da je publika došla u ovolikom broju. Imao sam tremu, jer nije svejedno nastupiti u svom gradu - s puno emocija priča Nikola.

On je u Londonu završio drugu godinu master studija i ostala mu je još jedna školska godina da dobije takozvanu artist diplomu.

- Nastaviću da nastupam po Londonu i Engleskoj, a nameravam koncertne aktivnosti da proširim i na kontinentalni deo Evrope. Želim po završetku školovanja što više da sviram koncerte i uživam u tome - kaže mladić koji je talenat nasledio od oca Slobodana, klavijaturiste.

Tokom školovanja dobijao je brojne nagrade na republičkim i međunarodnim takmičenjima, među njima su nagrada iz fonda "Olga Mihajlović" za najtalentovanijeg studenta klavira, kao i nagrada fonda "Emil Hajek" za najperspektivnijeg mladog pijanistu.

Nikola je usavršavanje pre tri godine nastavio na Kraljevskom koledžu za muziku (Rodžal College of Music) u Londonu, gde je nedavno završio master kao dobitnik ABRSM stipendije.

Zahvaljujući velikom trudu i želji, dobio je punu stipendiju za još jednu godinu studija na istom univerzitetu, a dobitnik je i čuvene stipendije Benjamin Britten Fellonjship.

Ovaj talentovani pijanista održao je veliki broj koncerata u Srbiji i inostranstvu, a snimao je i za Radio televiziju Srbije.

Đ.Janković
Bratski: Lazar i Nikola

Sa bratom na bis

Na koncertu u amfiteatru lozničke crkve Nikola je svirao kompozicije Betovena, Bartoka i čuvenu Geršvinovu "Rapsodiju u plavom". Kao gošće nastupile su Marija Zečević iz Budve, učenica Muzičke škole u Tivtu i Đurđina Spasojević, đak lozničke muzičke škole "Vuk Karadžić". Publiku je posebno oduševila Bramsova "Mađarska igra", broj pet za četiri ruke, koju je Nikola izveo sa mlađim bratom Lazarom, studentom Muzičke akademije u Beogradu, koju su posle burnog aplauza morali da izvedu i na bis

Klavir na poklon

Otkako je sa osam godina seo za klavir, Nikola je znao da su taj instrument i muzika ono čime želi da se bavi, a posle OMŠ "Vuk Karadžić u Loznici i brojnih nagrada na domaćim i međunarodnim takmičenjima, isto je nastavio i u SMŠ "Josip Slavenski" u Beogradu, a onda i na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu.

Koliko je on talentovan pijanista i koliko voli muziku potvrđuje priča da je Nikola sve četiri godine srednje muzičke bio u domu bez klavira na kome bi vežbao.

Za vežbanje je koristio svaku priliku kada bi uspeo da nađe praznu učionicu sa klavirom.

Prvi je dolazio, a poslednji odlazio sa časova.

Njegovim tadašnji profesori iz "Slavenskog" pokrenuli su akciju i nepoznati donator kupio mu je električni klavir, pa mu je posle bilo lakše.



 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online