Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 06.08.2017.
11:36
Đ. Barović - Vesti A

Knjiga koja raskrinkava veze Alije Izetbegovića i Osame bin Ladena

Konkretni dokazi o povezanosti radikalnog islamizma danas i onog u Bosni tokom devedesetih samo su deo strategije radikalnog islamizma u čemu je Alije Izetbegović odigrao ključnu ulogu ne samo u sprovođenju te ideje, već i u njenom strateškom planiranju.

www.mc,rs
Dževad Galijašević

Ovo je zaključak koji se nameće iz nove knjige Dževada Galijaševića, stručnjaka iz oblasti međunarodnog terorizma.

Cerićev sekretar

U knjizi Galijašević otkriva i mnoge, nepoznate detalje sa Islamske konferencije održane 1992. godine u Zagrebu.

- Malo je poznato da je odmah posle tog skupa, Mustafa Cerić, u to vreme imam zagrebački smeniti tadašnjeg reis ulemu islamske zajednice Jugoslavije Jakuba Selimovskog. Naime, Alija je poslao Juku Prazinu koji je zoljama napao sedište ove zajednice u Sarajevu. To je faktički bio i prvi teroristički čin ne samo u Bosni, već na tlu Evrope. Tada je puno ljudi poginulo, Selimovski je pobegao, a Mustafa Cerić je formirao islamsku zajednicu u BiH - naglašava Galijašević.

Knjiga "Epitaf za Bosnu - Bosna posle Alije i Bin Ladena", izašla je krajem prošle nedelje, a promocija se očekuje tek na jesen. Ipak, Galijašević za "Vesti" otkriva neke od intrigantnih detalja analize koja je nastala na osnovu poverljivih dokumenata vodećih obaveštajnh službi sveta, ali i tajnih spisa obaveštajnih struktura Armije BiH.

- Kroz Islamsku deklaraciju, zatim stvaranje SDA i na kraju Islamsku omladinu, Alija Izetbegović nije bio samo puki izvršilac davnih fundamentalističkih želja o stvaranju evropskog kalifata, već je bio jedan od ključnih statega te ideje. Istovremeno, Osama Bin Laden je u organizacionom i praktičnom smislu tu ideju počeo da sprovodi u praksu stvarajući Al Kaidu, po čijem modelu su kasnije nastale i sve druge terorističke organizacije, uključujući i samu Islamsku državu - ističe Galijašević.

Prema njegovim rečima, strane obaveštajne službe imaju na "hiljade" tajnih dokumenata koji potvrđuju da su svi vodeći svetski teroristi, ali i ideolozi radikalnog islama bili povezani sa događajima u Bosni.

- U knjizi sam objavio niz dokumenata, uključujući i listing telefonskih poziva svih svetskih terorista današnjice koji su direktno komunicirali ili sa odredom El Mudžahedin ili sa tadašnjom Vladom BiH, a uglavnm i sa jednima i sa drugima. Postoji spisak tih ljudi, zemalja odakle su zvali i brojevi telefona koji su korišćeni. Tu se nalaze i listinzi razgovora koje je Osama Bin Laden imao sa Alijom Izetbegovićem tokom celog toga rata, mada su se njih dvojica lično videli 1994. godine u Zenici. Bin Laden je stigao preko Zagreba, a onda preko Travnika stigao u Zenicu - navodi ovaj stručak i dodaje da je u knjizi obelodanio i tajni dokument iz septembra 1992. godine kada je i stvoren plan da se u Bosni proglasi "genocid".

- Govorimo o periodu kada u Bosni još nije bilo rata u razmerama koje su usledile. Na islamskoj konferenciji koja je organizovana u Zagrebu, na jednom mestu se našlo 150 islamskih vođa iz celog sveta, a u zaključku na četiri strane, na četiri mesta se navodi termin genocida, što govori da je to već tada bio zacrtani "državni projekat" - zaključuje Galijašević.

Ostatak pročitajte u tekstu novinara Đorđa Barovića na VESTI DIGITAL

Zavisno od toga da li korisitite android ili apple platformu aplikaciju možete skinuti sa:

za Apple uređaje: https://appsto.re/de/XSioib.i

za android uređaje: https://play.google.com/store/apps/details?id=com.publiss.client.p999R6wI!

Tvoje novine na ekranu!

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online