Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 04.07.2017.
23:27
Tanjug A

Defile glumaca i reditelja fijakerima i vatromet za početak 46. "Sofesta"

Tradicionalnim defileom glumaca i reditelja u fijakerima i velikim vatrometom večeras je u Sopotu počeo 46. "Sofest", koji je ove godine posvećen kultnom filmu "Skupljači perja" Aleksandra Saše Petrovića, povodom 50 godina od premijere.

Tanjug
Otvaranje festivala: Ivona Jevtić

Otvarajući festival gradska sekretarka za kulturu Ivona Jevtić primetila je da se na "Sofestu" prožima pozitivna energija filmskih stvaralaca i publike.

- Ovo je kompletan praznik kulture u Sopotu svojstven velikim filmskim festivalima. Cilj nam je bio da svih 11 manifestacija od značaja za grad Beograd budu bolje nego ikada i smatramo da smo u tome uspeli - rekla je Jevtić, dodavši da je Grad Beograd ove godine izdvojio milion dinara više nego prošle, kao i da je "Sofest" iz godine u godinu sve posećeniji i bogatiji.

Predsednik opštine Sopot i predsednik Odbora festivala Živorad Milosavljević rekao je da "Sofest" četiri i po decenije slavi velike stvaraoce i podstiče mlade kreatore sedme umetnosti da kroče u svet najboljih i slavih po kojima će se prepoznavati Srbija.

- Iz godine u godinu doprinosimo da kulturna mapa glavnog grada bude bogatija na radost hiljada Sopoćana i njihovih gostiju. Ove godine odajemo počast Aleksandru Petroviću i njegovim "Skupljačima perja" koji su pre 50 godina stigli među velikane svetske kinematografije. Verujemo da će se neko od učesnika i ovogodišnjeg festivala zaputiti istim putem - istakao je Milosavljević.

Tanjug
Glumci na festival i ove godine došli fijakerima

On je kazao da Sopotu i Beogradu predstoji da se postaraju za stvaranje još boljih uslova za smeštaj gostiju i dodao da će u tom cilju opština raditi na obnovi hotela na Kosmaju i uložiti sredstva za obezbeđivanje prostora i tehničkih uslova za prikazivanje filmova i održavanje pratećih programa.

- Ovogodišnji program bi mogao da pokaže kako bi trebalo da izgleda glavnina nacionalnog filmskog festivala i da inicira raspravu o ustanovljenju istog - rekao je Milosavljević.

Milosavljević, Jevtić i direktorka Centra za kulturu Sopota Suzana Anastasov Marković dočekivali su članove ekipa filmova koji se prikazuju u takmičarskom programu "Sofesta", koji su se do Centra za kulturu dovezli fijakerima pozdravljani od strane mnogobrojnih meštana.

Tanjug
Tihomir Stanić na otvaranju Sofesta

Glumac Tihomir Stanić, koji se pojavljuje u čak pet filmova iz takmičarskog programa, pročitao je deo iz govora Ive Andrića sa dodele Nobelove nagrade, dok je KUD "Kosmaj" iz Sopota izveo splet narodnih igara iz okoline Kosmaja u koreografiji Darka Todorovića.

Grupa "Ođila" je svoj nastup počela pesmom "Ðelem, Ðelem" koju u filmu "Skupljači perja" izvodi Olivera Katarina, a koja će i prisustvovati projekciji Petrovićevog ostvarenja na zatvaranju "Sofesta".

Tanjug
Nezaobilazni vatromet

Pre svečanog otvaranja u Centru za kulturu Sopota član Odbora "Sofesta" Aleksandar Avramović i predstavnik Jugoslovenske kinoteke Dragan Marinković otvorili su izložbu fotografija "50 godina Skupljača perja", ukazavši na značaj tog filma i zamolili za podršku za izdavanje monografije o stvaralštvu Aleksandra Petrovića. 

Pod sloganom "Skupljanje (ne)razvejanog perja" do 8. jula u Centru za kulturu Sopot biće prikazana 24 filma, od čega će 19 biti u konkurenciji za nagrade.

Tanjug
Junaci filma Zona Tamfirova: Milan Vasić i Brankica Sebastijanović

Program

Takmičarski program počeo je projekcijom filma "Zona Zamfirova drugi deo" u režiji Juga Radivojevića, a publika će narednih dana gledati i "Dnevnik mašinovođe", "Vetar", "Povratak", "Ime: Dobrica, Prezime: Nepoznato", "Kozje uši", "Stado", "Igla ispod praga", "Ona je živa", "Slepi putnik na brodu ludaka", "Santa Maria della Salute", "Afterparti", "Naši očevi, majke i njihova deca", "Sporazum", "Jesen samuraja", "Biser Bojane", "Inkarnacija", "Vojna akademija: Novi početak" i "Rekvijem za gospođu J".

Stručni žiri u sastavu: reditelj i predsednik AFUN-a Mirko Beoković, glumica Vesna Čipčić i reditelj Milan Todorović, odlučivaće o tome ko će poneti Gran pri za najbolju režiju, nagrade "Bata Živojinović" za najbolju mušku i žensku ulogu, kao i priznanje za najbolji film.

Žiri publike takođe će odabrati najbolji film, a Odbor festivala doneo je odluku da ove godine uruči specijalno priznanje za doprinos filmskoj umetnosti Oliveri Katarini.

Van konkurencije biće prikazan film "Zemlja bogova" Gorana Paskaljevića.

U okviru pratećeg programa, 7. jula u 13 sati biće održana panel diskusija "Skupljači perja- međaš srpskog (jugoslovenskog) filma", a od 5. do 7. jula biće organizavane projekcije filmova za decu.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online