Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 22.05.2017.
23:23
S. Đurić - Vesti A

Bata večno u srcima

Pomenom u Aleji zasluženih građana na Novom groblju u Beogradu, porodica, prijatelji i kolege obeležili su godinu dana od smrti Velimira - Bate Živojinovića, koji je preminuo na današnji dan prošle godine u 83. godini života.

M. Karović
Da se ne zaboravi: Velimir Bata Živojinović


Na pomenu su, osim porodice, bile i Batine kolege Dragan Bjelogrlić, Radmila Živković sa ćerkom Bojanom Bambić i Radoš Bajić, partijski saborci iz SPS-a Aleksandar Antić i Branko Ružić, bivši direktor Jugoslovenske kinoteke Radoslav Zelenović, a cveće na Batin grob položio je i predstavnik ambasade Kine.

- Ništa više neće biti kao pre. Svakodnevno dolazim na njegov grob i pričamo. Čini mi se da i dalje delimo svakodnevicu. Znam da me sluša, da i on na neki način učestvuje u odlukama koje moram da donosim. Slike, njegov lik koji me, čini mi se svuda prati, daju mi osećaj njegovog snažnog prisustva. Za mene je on još tu i biće zauvek. Smrt ništa ne može da promeni u našoj ljubavi - rekla je Batina supruga Julijana - Lula ,Živojinović.

Bata Živojinović bio je jedan od najvećih srpskih glumaca koji je iza sebe ostavio oko 350 filmova, 50 serija i predstava. Popularnost je stekao glumeći junake partizanskih filmova. Samo je on mogao da sruši nemački avion jednim metkom, a filmom "Valter brani Sarajevo", koji je videlo više od 14 milijardi ljudi potpuno je zaludeo Kineze. Batine uloge obeležile su jugoslovensku i srpsku kinematografiju, a njegove filmske replike prepričavaće se zauvek. Osim partizana, glumio je i policijskog inspektora, mesara, čoveka iz naroda. Uloge ljubavnika, kako je sam često isticao, nisu mu baš išle, i kako je pričao "da je igrao samo ljubavnike i intelektualce, bio bi gladan i žedan".

- Prvenstveno sam filmski čovek. Veoma sam zahvalan Veljku Bulajiću koji 1959. godine stigao iz Ćinećite i dao mi jednu od prvih mojih glavnih uloga, u filmu "Vlak bez voznog reda" - rekao je svojevremeno Bata za "Vesti".

Porodica

Bata je često isticao da su za njegovu karijeru dobrim delom zaslužni podrška i razumevanje supruge Julijane. S njom je dobio ćerku Jelenu i sina Miljka. Jelena im je podarila unuke Julijanu, Jelisavetu i Obrada, a sin Miljko unuke Dinu, Velimira, Milenu.
- Moju Lulu sam upoznao kad je imala samo dve godine, bili smo prve komšije na Crvenom krstu. Gledao sam je kako raste, a obostrana ljubav je planula od prve mladosti - isticao je legendarni glumac.

Za njega nije postojala nemoguća uloga, za potrebe filma "Put oko sveta" glumio je ženu. Menjao je kostime, uniforme, i u svakom filmu je bio drugačiji. Sarađivao je sa najznačajnijim rediteljima, bio je Titov omiljeni glumac, a opet je ostao svoj i čovek iz naroda koga je publika obožavala.

Ponosni Šumadinac

Bata Živojinović kao da je od rođenja bio preodređen za glumca. Rođen je 5. juna 1933. "filmski" u vozu između Jagodine i Mladenovca, a kršten u Koraćici. Njegov otac Dragoljub bio je sudski izvršitelj u Mladenovcu a majka Tiosava domaćica. Rastao je sa sestrama Nadom i Stankom.

- Ima jedna scena u "Neretvi" gde me pitaju: "Odakle si", a ja odgovaram: "Ja sam Šumadinac, srez Kosmajski, selo Koraćica"- govorio je Bata, koji je konkurs za glumačku školu video u novinama na jednoj igranki.

- Sa dvojicom drugova krenuo sam u Niš. Položio sam prijemni ispit za srednju glumačku školu i na drugoj godini pokušao da upišem Akademiju dramskih umetnosti u Beogradu. Uspeo sam tek iz trećeg pokušaja - pričao je Bata, koji je ostao upamćen i kao glumac koji nikada nije odbijao uloge. Tokom karijere skupljao je scenarije filmova u kojima je igrao, kao i obuću svojih junaka.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online