Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 12.05.2017.
10:59
Tanjug, Vestionline A

Otvoren Paviljon Srbije u Veneciji

Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević otvorio je u četvrtak u Đardinima, u okviru 57. Međunarodne izložbe savremene umetnosti, Paviljon Srbije gde je postavljena izložba "Enklavia: Slikarstvo, posledica ovakvog života" kustosa Nikole Šuice, a svoje radove su izložili Marija Dragičević, Vladislav Šćepanović i Dragan Zdravković.

Tanjug
Na otvaranju Paviljona Srbije u Veneciji

Svečanom otvaranju između ostalih su prisustvovali, ministar civilnih poslova Adil Osmanović, ambasador Italije u Srbiji Đuzepe Manco, umetnici Vladimir Veličković, Uroš Đurić, Mrđan Bajić, Ivan Grubanov, Raša Todosijević, dramska spisateljica Biljana Srbljanović i drugi.

Prisutne je pozdravio i komesar nastupa Srbije na Bijenalu u Veneciji Slobodan Nakarada, koji je izrazio nadu da će posetioci uživati u izložbi, jer su oni uživali postavljajući je, te je istakao da je samo tokom jučerašnjeg dana postavku videlo oko 2.000 ljudi.

Izložba je namenski nazvana "Enklavia", a ova kovanica je dospela sa uklesanog natpisa "Jugoslavia", iznad ulaza u Paviljon koji je decenijama služio za bijenalna predstavljanja umetnosti i arhitekture našeg podneblja.

Tanjug
Autori postavke Dragan Zdravković (L) i Vladislav Šćepanovic sa ministrom kulture Vladanom Vukosavljevićem na svečanom otvaranju paviljona Srbije

Umetnik Vladislav Šćepanović će u ovom paviljonu izložio ciklus slika pod nazivom "Playground".

- Taj naziv je metafora za novu paradigmu života u kojoj video-igre i nova, digitalna realnost predstavljaju model globalne destrukcije. Fizički svet se polako preoblikuje u hibrid kojim sve više rukovode osobine virtuelne realnosti. I čovek sam je u postupku potpune kiborgizacije, tako da biološko biće sve više potiskuje tehnološko biće. Iz tog razloga, jedna od krucijalnih ljudskih crta kao što je empatija nestaje, a destrukcija se predstavlja kao samo još jedna video-igra u kojoj su akteri u funkciji zabave ili ideološkog preoblikovanja ljudi. Softveri su preuzeli komandu i oni postavljaju granice našeg delovanja, kako kulturne, tako i ideološke. Iz tog razloga smatrao sam da je to jedna važna tema i ciklus koji izlažem na Bijenalu posvetio sam navedenom problemu nazvavši ga "Playground" - kaže Šćepanović za “Blic”.

Dragan Zdravković ističe da je Bijenale u Veneciji mesto gde je svaki scenario moguć, a objašnjava kako on tumači podnaslov izložbe "Slikarstvo, posledica ovakvog života".

- Posledica ovakvog života je svaki čin koji iznedrimo, dok mi koji slikamo ostavljamo sa svojim delima dokazni materijal o životu koji nas je zadesio. Ostavili smo mogućnost širokog tumačenja naslova, ali smo svesni da formulacija „ovakav život“ može da predstavlja i individualnu odrednicu kod svakog posmatrača koja bi trebala da premosti jaz između opšteg mesta i ličnog iskustva - navodi Zdravković i objašnjava koju poruku nosi njegov ciklus slika "Stanje hibernacije".

- U vremenu velikih svetskih previranja i neizvesnosti nosi poruku da ako "usporimo" rad našeg srca i osećaj svakodnevnog munjevitog protoka vremena, otkrivamo da u sebi nosimo dovoljno sadržaja kojim se možemo baviti, i da možemo oblikovati taj unutrašnji prostor beskrajno dugo. Ulazak u ciklus "Stanje hibernacije" bio je posledica dubokog razočaranja u političke promene i prestanak očekivanja bilo kakvog suštinskog uzdizanja kroz politiku, ali kasnije sam uočio da to ne mora biti lokalnog karaktera... Pokušavam da naslikam mesta u kojima vreme gubi svoju snagu, srce usporava svoj tempo, mesta melodične tišine i večite igre - priča Zdravković. Milena Dragičević, koja živi i radi u Engleskoj, odakle se priključila ostaloj dvojici umetnika u Veneciji, izložila je osam slika iz serije "Podizanja za Transatlantiku" (Erections for Transatlantica).

- Transatlantika je mesto porekla. Slike su tačno ono što naslov sugeriše: one predstavljaju prinošenje ili darove. Za mene Bijenale predstavlja veliku platformu sa ogromnom publikom. Raduje me i čini me ponosnom što će veliki broj ljudi iz najrazličitijih sfera života, kako umetnici, tako i ne-umetnici, uživati u mom radu. Raduju me i prilike za sklapanje novih prijateljstava - zaključuje Milena Dragićević.

Bijenale se svečano otvara 13. maja, a umetnička direktorka Kristin Masel postavila je temu "Viva Arte Viva" (Živela živa umetnost).

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online