Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 25.04.2017.
00:55
S. Đurić - Vesti A

Mihail Barišnjikov: Beograd se ne otkazuje

Tri dana za redom 23, 24. i 25. aprila Beograđani imaju priliku da uživaju u jedinstvenom scenskom nastupu svetske baletske zvezde Mihaila Barišnjikova koji je specijalni dodatak ovogodišnjeg 14. Beogradskog festivala igre koji je održan od 24. marta do 11. aprila. Iako je početkom godine povredio koleno u Parizu, pa je na preporuku lekara odložio gostovanja, u Srbiju je ipak došao uz objašnjenje: "Beograd se ne otkazuje!"

Tanjug
Stihovi na ruskom jeziku: Barišnjikov 

Na sceni Pozorišta na Terazijama neće igrati balet, ali donosi zanimljivu predstavu "Barišnjikov/Brodski" koja je nastala u koprodukciji njegovog Barišnjikov umetničkog centra u Njujorku i Novog teatra iz Rige.

- Počastvovan sam vašom pažnju, nisam to očekivao. Ovo je jedna lična predstava, lična tranzicija iz igre u pozorište. Radujem se da upoznam beogradsku publiku, jer znam da postoji bliskost u kulturi, jeziku, religiji, vezama sa Rusijom. Predstava će biti izvedena na ruskom jeziku, a rekli su mi da je Brodski ovde veoma poznat - rekao je Mihail Barišnjikov.

Strast prema fotografiji

Barišnjikov ne krije da je oduševljen Beogradom, a domaćin tokom njegovog boravka je balerina Aja Jung, direktorka Beogradskog festivala igre. On se prošetao beogradskim ulicama, ručao u jednom poznatom restoranu i oduševljen je srpskom hranom. Po dolasku u Srbiju za njega je večeru priredio i srpski premijer Aleksandar Vučić u vili Mir. S obzirom na to da je fotografija njegova velika strast i ljubav, boravak u Beogradu će iskoristiti i za fotografisanje znamenitosti grada.

On je istakao da je reč o predstavi zasnovanoj na pesmama velikog ruskog pesnika Josifa Brodskog.

- Pre pet godina upoznao sam litvanskog reditelja Alvisa Hermanisa iz Rige, koji je znao da sam sa Brodskim bio prijatelj više od 20 godina. Mislio sam da se šali kada mi je predložio da radimo predstavu o Brodskom, jer nije lako govoriti poeziju na sceni. Kad se sve iskritalisalo u mojoj glavi odlučio sam da to ipak uradimo. Predstavu je videla publika u Americi i Londonu, a očekujem da će se igrati u Švajcarskoj, Izrealu. Sreća je kada u mojim godinama možete i dalje biti na sceni. Nisam ni sanjao da ću nastupati u ovim godinama. Ko god da me gleda odozgo vrlo je ljubazan prema meni, jer sledeće godine punim 70 godina i još sam pred publikom.

Barišnjikov je otkrio da je počeo da igra u dramskim komadima početkom '80-ih godina, a dosta je radio sa američkim piscem Robertom Vilsonom.

- Ja sam glumac koji ume da se pomeri ili igrač koji ume da glumi, tako su me režiseri posmatrali. Nisam učio da budem klasičan glumac, već klasičan igrač - iskren je Barišnjikov.

Svestrani umetnik

Mihail Nikolajevič Barišnjikov, rusko-američki baletan, koreograf i glumac rođen je u Rigi 27. januara 1948. godine. Kao mladić nastupao je u baletu Kirov u Lenjingradu, a tokom turneje 1974. godine prebegao je u Kanadu, gde je zatražio politički azil. Kasnije je postao umetnički direktor Američkog baletskog teatra u Njujorku. Bavi se i glumom, bio je nominovan za Oskara za ulogu u filmu "Tačka preokreta" 1977. godine. Glumio je u filmovima "Bele noći" i "Plesači", a televizijskoj publici poznat je po ulozi ruskog umetnika Aleksandra Petrovskog u popularnoj seriji "Seks i grad". Pre nekoliko godina na 1.800 kvadrata otvorio je "Barišnjikov umetnički centar" u Njujorku, koji važi za jedan od najvažnijih baletskih baza u Americi. Od 2004. godine ima fondaciju koja daje šansu mladim umetnicima, igračima i koreografima. Barišnjikov je otac četvoro dece - ćerke Aleksandre, koju je dobio u vezi sa glumicom Džesikom Lang, i Sofije, Ane i Petra iz dugogodišnje veze sa bivšom balerinom Lisom Rajnhart.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online